HDK'den ittifak açıklaması

HDK'den ittifak açıklaması
Halkların Demokratik Kongresi: Demokrasi İttifakı’nın geliştirilmesi ve güçlendirilmesi seçimi aşan, kalıcı bir birliktelik yaratılması bakımından hayati önemdedir.

Demokrasi İttifakı’nın geliştirilmesi ve güçlendirilmesinin önemine dikkat çeken HDK, "Bu ittifakın yerelde ve toplumsal mücadele zeminlerinde inşası seçimi aşan, kalıcı bir birliktelik yaratılması bakımından hayati önemdedir" açıklamasında bulundu.
 
Halkların Demokratik Kongresi (HDK) 11’inci dönem 3’üncü Genel Meclisi toplantısının sonuç bildirgesini yazılı olarak yayınladı. Açıklamada genel meclisin HDK Ekoloji Komisyonu tarafından Paris İklim Anlaşması, iklim krizi ve COP26 Zirvesi'ne ilişkin yapılan bir sunum ile başladığına yer verildi. Açıklamada, İskoçya'nın Glasgow kentinde yapılan COP26 İklim Zirvesi'nin "fiyasko" ile sonuçlandığı belirtildi. Bu kapsamda halklar, kadınlar, işçiler, emekçiler lehine bir tedbir ve plan ortaya çıkmadığı gibi ekolojik krizi derinleştiren pazarlıklar yapıldığına dikkat çekildi. 
 
KİMYASAL SİLAH 
 
Dış politikada yaşanan gelişmelere dikkat çekilen açıklamada, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve çevresinin iktidarlarını sürdürebilmek için bir "işgal" girişimlerinde bulunduğu ifade edildi. Açıklamada, "Uluslararası ilişkilerde aksi yöndeki bütün işaretlere rağmen bir askeri operasyon teşebbüsünün ise, daha önce İdlib'de yaşanan benzer ağır bedelleri olabilir. Rejim bir yandan temkinli bir yaklaşımla yığınaklanmaya devam ederken; diğer yandan   bölgede insan kaçırma, suikast ve saldırılarını sürdürüyor. Yakın zamanda bu saldırıların en az birinde kimyasal silah kullanıldığı yolunda ciddi iddialar var" ifadelerine yer verildi.
 
CEZAEVİNDEKİ İHLALLER
 
Dışarıda uygulanan hukuksuzlukların benzerlerinin cezaevlerinde de yaşandığına dikkat çekilen açıklamada, "Hasta tutukluların hastane sevklerinin engellenmesi, infaz indirimlerinin yok sayılması" uygulamalarının sıradan uygulamalar haline getirildiği belirtildi.
 
ÇÖZÜLMELER HIZ KAZANDI
 
İktidar içi çözülmelerin yaşandığına dikkat çekilen açıklamanın devamında şunlar kaydedildi:

"Ülke içindeki baskıyı arttırma ve muhalefeti bütünüyle sindirerek seçim sonuçlarını garanti altına alma niyetleri ise, uzun süredir devlet içindeki blokların tamamının desteğini almaktan uzaktır. Ekonomik süreçlerin bütünüyle kontrolden çıkması ve devlet içinde bloklar arasında  kopuş ve çekişmelerin yoğunlaşması nedeniyle  iktidar etrafında  çözülmeler hız kazanmaktadır. Dolayısıyla seçimlerin zamanında veya zamanına yakın bir tarihte yapılacağı giderek daha açıkça görünür hale gelmiş bulunmaktadır. Seçimlere yönelik olarak iktidar bloğunun Cumhur İttifakının karşısında, CHP-İYİ Parti'nin omurgasını oluşturduğu SP, Deva ve Gelecek Partisi'nin de katılmasıyla genişleyecek Millet İttifakı yer alıyor. Ancak bu iki blok arasında, kirli savaş, dış politika, ekonomi, üretim-paylaşım, hak ve özgürlükler gibi temel alanlarda önemli bir farklılık görünmüyor."
 
ÜÇÜNCÜ YOL VURGUSU
 
Açıklamada, "Üçüncü Yol" olarak tarif edilen Demokrasi İttifakı’nın geliştirilmesi ve güçlendirilmesinin önem kazandığı belirtildi. Açıklamada, "Bu ittifakın yerelde, toplumsal mücadele zeminlerinde inşası seçimi aşan, kalıcı bir birliktelik yaratılması bakımından hayati önemdedir. Savaş tezkeresinin TBMM'deki oylamasında CHP'nin ve kimi muhalefet partisi milletvekillerinin ‘hayır’ oyu kullanması, 3. yolun üzerinde şekilleneceği, toplumsal muhalefet zemininin etkileme kapasitesine işaret etmektedir. HDK'nin tarif edici misyonunu gerçekleştirmek, halkın yerel iktidar odaklarına doğru gelişecek yerel toplumsal örgütlenmeler ağı inşa etmek amacıyla çabalarımızı yoğunlaştırmak, inisiyatif geliştirmek, planlı, perspektifli çalışmalar yapmak tarihi sorumluluğumuzdur. Bu sorumluluğumuzu yerine getirmek üzere gerçekleştireceğimiz her başarı, Paris Komünü ile başlayan ve yakın zamanda 104. yıldönümünü yaşadığımız Büyük Ekim Devrimi ile, insanlığın kapitalizmi aşma yönünde açtığı ve Rojova Devrimi ile yeniden görünürlük kazanan ufka bizi yaklaştıracaktır" denildi.
 
DERSİM KATLİAMI
 
15 Kasım 1937'de  idam edilen Seyit Rıza ve yoldaşlarının anıldığı açıklamada, "Dersim Katliamı'nın yaralarının sarılmasının ancak geçmişle adil bir şekilde hesaplaşma yoluyla yapılacağına inanıyoruz" ifadelerine yer verildi. (Mezopotamya Ajansı)

Öne Çıkanlar