HDP İzmir İl Binasına saldırı: 1 partili yaşamını yitirdi

HDP İzmir İl Binasına saldırı: 1 partili yaşamını yitirdi
HDP'ye yapılan saldırıda saldırgan bir parti çalışanını öldürdü.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir'de, parti binalarına silahlı olarak giren bir kişinin binayı ateşe verdiğini duyurdu. Saldırgan içeride bulunan parti görevlisini silahla ateş ederek öldürdü.

Polisin yaptığı müdahalede saldırgan gözaltına alınırken, yaşamını yitiren kişinin saldırgana kapıyı açan parti görevlisi Deniz Poyraz ismindeki kadının olduğu öğrenildi.

HDP'nin sosyal medya hesabından yapılan saldırıyı şu şekilde duyurdu:

"İzmir'de parti binamız silahlı bir şahıs tarafından basılarak binamız ateşe verildi. İçeride görevli bir arkadaşımız bulunmakta. Saldırının faili de azmettiricileri de bellidir. Herhangi bir olumsuzluktan iktidar ve kışkırtıcılar sorumlu olacaktır."

 

HDP'nin yer aldığı kattaki camların kırıldığı görülürken, polis bina çevresini güvenlik kordonuna aldı. Binanın yakınından geçen tramvayın seferleri de durduruldu. Bölgeye çok sayıda özel harekat polisi sevkedildi.
HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, ARTI TV’ye yaptığı açıklamada parti binasının önünde sürekli polisin olduğunu belirterek, sorumluluğun iktidarda olduğunu söyledi.

Çepni yaptığı açıklamada, "Bir arkadaşımızın katledildiği bilgisini aldık. Saldırgan da gözaltına alınmış. Arkadaşımız silahla öldürüldü. Şuanda bina polis ablukası altında. Şuan içeriye giriş yapılamıyor polis işgali altında. Polis partinin karşı kaldırımında sürekli duruyordu orda bir çadırı vardı. Buna rağmen bu saldırı gerçekleşti. Daha önce birçok kez bu saldırılar parti binalarımıza yönelik gerçekleşti. Son dönem iktidarın özellikle partimiz üzerinden gerçekleştirdiği provokasyonların sonucudur. İçerde kimin olduğu kimin katlettiği isminden bağımsız olarak sorumlunun doğrudan iktidar olduğu, içişleri bakanlığının olduğunu net olarak söyleyebiliriz. Özellikle 2015'ten sonra parti binalarımız çok kez saldırıya uğradı. İktidar ne zaman sıkışsa partimize dönük provokasyonlar gerçekleştiriyor. Ancak bunun işe yarayamayacağını HDP'yi halklarımızı susturamayacağını bir kez daha söylüyoruz" dedi.

HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya ise partililerine yönelik saldırıların günden güne arttığına dikkat çekerek, "Son aylarda bu saldırılara karşı tedbir almaya çalışıyorduk. Çünkü iktidarın bizzat kendileri tetikçi konuma geldi. Her gün bu suçları ifşa olmaya, ortalara dökülmeye devam ediyor. Bunları gündemden düşürmek için kendilerinin çaresiz kaldığı, çıkıp ağızlarını açamadıkları bu rezaletlere dur diyemedikleri için, gündem değiştirmek zorundaydılar. Bizim için bu saldırı sürpriz değildi. Bu saldırıyı bir sarhoştu diye atlatmaya da çalışabilirler. Ancak, kesinlikle ellini göğsüne çekerek oh oh diyen, kendi yaptıkları rezillikleri ve suçları örtbas eden başta İçişleri Bakanı olmak üzere, bu saldırı iktidardan habersiz değildir. Onlar tetikçidir, tetikçilerin elebaşlarıdırlar. Bu katliam, bu saldırının bu doğrultuda takipçisi olacağız" diye konuştu.

HDP'DEN İL BİNASINDA TOPLANMA ÇAĞRISI

HDP saldırıya ilişkin partililere il binasında toplanma çağrısı yapıldı. Açıklamada, "İzmir’deki provokasyon ve alçakça saldırıya karşı HDP’liler Konak’ta bulunan il binamızda toplanıyor. Her saldırı korkak saldırganları küçültürken, partimize sahiplenmeyi arttıracaktır" ifadelerine yer verildi.

Öte yandan polis il binası önüne gelen HDP'lilere polis müdahalde bulundu. Polis, kendilerine yapılan müdahalenin saldırgana yapılmadığını söyleyen HDP İzmir Milletvekili Serpil Kamalbay'a "Terbiyesiz ağzınıza uymayacağım" diye cevap verdi.

VALİLİKTEN AÇIKLAMA

Yaşananlarla ilgili İzmir Valiliği'nden yapılan açıklamada, "İlimizde bugün saat 11.05 sularında 32 iş yerinin bulunduğu bir iş hanının 2. katındaki HDP il binasına, sağlık çalışanıyken istİfaen ayrılmış olan O.G. isimli şahıs girerek, parti çalışanı olan D.P. isimli şahıs tabanca ile ateş ederek öldürmüştür.

Şüpheli şahıs yakalanmış olup olay tüm yönleriyle araştırılmaktadır" denildi.

‘EMİN OLUN BUGÜN İL BİNAMIZDA KİM OLSA DENİZ'İN KADERİNİ PAYLAŞACAKTI’

HDP MYK üyesi Mahfuz Güleryüz ise Deniz Poyraz’ın partide aşçı olan kadın çalışanın kızı olduğunu, annesinin rahatsızlanması üzerine annesinin işlerini sürdürdüğü ve aynı zamanda HDP üyesi olduğunu belirterek "Deniz neredeyse çocukluğundan beri HDP üyesi HDP çalışanı. Kadın çalışmalarında parti çalışmaların sürekli görev almış emektar bir arkadaşımız. Genç bir arkadaşımız. Çalışanımızın kızıydı ancak kendisi de parti çalışanımızdı. Bu faşizan saldırının gerçekleşeceğini biliyorduk. Bugün de tesadüfen Deniz içerideydi. Emin olun bugün il binamızda kim olsa Deniz'in kaderini paylaşacaktı. Bu topluca bir katliam girişimidir. Biz bunu daha önce de emniyetle paylaşmıştık."

SALDIRI SONRASI GÖRÜNTÜLER

Saldırı sonrası HDP İl Binası'nın içerisinden görüntüler paylaşıldı.

'İL BİNAMIZDA ADETA TİYATRO OYNANIYORDU'

Daha önce de benzer saldırı girişimlerinin yaşandığını ifade eden Güleryüz, "İzmir il binasının önünde yaklaşık bir aydır adeta bir tiyatro oynanıyor. Sözüm ona çocuğu dağa götürülen biri parti binamızın önünde kendisine bir karakol kurularak nöbet tutturuldu. Emniyetle görüştüğümüzde bu durumun bizi her gün hedef gösterdiğini ifade ettik. Buradan geçen herkes 'ne oluyor' diyordu. 'HDP dağa insan mı kaçırıyor' diyordu. 'Bu hissiyatın yaratacağı şiddeti siz tahmin edebiliyor musunuz?' diye defalarca kendileri ile görüştük. Emniyete aynen bu durumu ifade ettik. Biri gelecek gözümüzün içine baka baka binamıza girecek ve binamızda cinayet işleyecek dedik. Bu dediklerimizin hepsi çıktı" diye konuştu.

'SUÇSUZ, SEBEPSİZ YER KIZIMI ÖLDÜRDÜLER'

Öte yandan parti binasına girmek isteyen Deniz Poyraz'ın annesi Fehime Poyraz, "Suçsuz, sebepsiz yere kızımı öldürdüler" diye seslendi.

'BEN GÜÇLÜ BİR ANNEYİM, BAŞIMI EĞMEM ONLARIN ÖNÜNDE'

Poyraz polislere, "Açın yolumu açın çocuğumu görmek istiyorum. Evladımı görmek istiyorum. Her zaman ayakta olacağız. Ne kadar öldüreceksiniz, ne kadar katledeceksiniz. Her zaman ayaktayız. Yeter, yakamızı bırakın. Bunu faşistler yapıyor. Açın yolumu açın çocuğumu görmek istiyorum. Evladımı görmek istiyorum. Her zaman ayakta olacağız. Ne kadar öldüreceksiniz, ne kadar katledeceksiniz. Her zaman ayaktayız. Yeter, yakamızı bırakın. Bunu faşistler yapıyor. Kızımı katlettiniz, Allah belanızı versin. Ne hakkınız vardı? Çocuğumu göreceğiz. Başımı eğmem onların önünde. Yeter daha ne kadar gençler ölecek. Benim kızım şehit oldu. Ben güçlü bir anneyim. Her zaman mücadele edeceğim Kızımın bedenini görmek istiyorum, nerden vurduklarını görmek istiyorum" dedi.

Bir müddet sonra kardeşinin içeriye girip, katledilen Poyraz'ı teşhis etmesine izin verildi.

Anne Poyraz, kızının isminin 68 kuşağının devrimci önderlerinden Deniz Gezmiş'e ithafen verildiğini belirterek, "HDP'ye yapılan saldırıda kızını kaybeden anne Poyraz: Amcası O'na Deniz Gezmiş'in ismini koydu. O'nun yoluna gitti. Ne mutlu bana şehit annesi olmak. Ben yıkılmayacağım, ayaktayım" şeklinde konuştu.

ANNE POYRAZ: 40 YILDIR BAŞIM DİKTİR

Kızının öldürüldüğü noktada bekleyişini sürdüren Anne Poyraz, "Onlar kadınların düşmanıydılar zaten. Kızımı suçsuz, sebepsiz yere katlettiler" diye isyan ettiler. Anne Poyraz, "Ben yıkılmam ayaktayım. 40 yıldır yıkılmadım bundan sonra yıkılmam benim başım diktir" dedi.

(Video: Mahir Bakırcı)

İLK İFADESİ ORTAYA ÇIKTI

Terörle Mücadele Şubesi'nde tutulan saldırgan Onur Gencer ilk ifadesinde ise "Kimse ile bir bağlantım yok. PKK’dan nefret ettiğim için binaya girdim, rastgele ateş ettim" dediği ortaya çıktı.

Gaziemir ilçesinde oturan O.G’nin 27 yaşında olduğu öğrenildi.  Öte yandan Gencer'in sosyal medya hesabından Suriye'de olduğunu belirten silahlı fotoğrafları ve ülkücü işareti ile poz verildiği görüldü. Katil bir önceki gün sosyal medya hesabından ırkçı paylaşımlarda da bulunmuş.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar