Saldırıya uğrayan HDP'liler anlattı: İçeride tek kişi olsaydı bir Deniz Poyraz vakası daha yaşanırdı

Saldırıya uğrayan HDP'liler anlattı: İçeride tek kişi olsaydı bir Deniz Poyraz vakası daha yaşanırdı
Saldırı anında ilçe örgütünde olan HDP'liler, 'Bugün üç kişiydik eğer tek kişi olsaydı kesinlikle bir katliam olurdu' dedi. Gözaltına alınan saldırganın M. Eren Sütçü olduğu belirlendi.

Yağmur KAYA


ARTI GERÇEK-İstanbul’da Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bahçelievler İlçe Örgütü binasına silahlı ve bıçaklı saldırı düzenlendi. 25 yaşlarında olduğu öğrenilen Muhammet Eren Sütçü isimli saldırgan, üye olma gerekçesiyle girdiği parti binasında kendisine çay ikram eden HDP’lilere çay fırlatarak "Sizi öldürmeye geldim" ifadeleriyle bıçak ve silahla saldırdı. Saldırganı engellemeye çalışan parti üyeleri hafif şekilde yaralandı.

'BUGÜN 3 KİŞİYDİK, BİNADA TEK KİŞİ OLSAYDI BİR DENİZ ARKADAŞ VAKASI DAHA YAŞANIRDI' 

Saldırı anında binada bulunan bir partili yaşananları Artı Gerçek’e anlattı. Bir eliyle silah diğer eliyle bıçak çeken saldırganın kendilerine Sivas Zara doğumlu olduğunu söylediğini aktaran partili, "Bir Deniz Poyraz vakası daha yaşanacaktı, 1 kişi olsaydı kesinlikle katliam yaşanırdı. 3 kişiydik bu sefer, şans bizden yanaydı" dedi.
HDP’li yurttaş saldırı anını şöyle anlattı:

"Bize dedi ki ‘üye olmak istiyorum’. O ara çay getirdik verdik. Çay veren arkadaş yanına oturdu, çayı onun üzerine attı. Sağ eliyle bıçağı dayadı boynuna, silahı da bana doğrulttu. Planlı bir şeydi. "Alçaklar, hainler, siz benim kim olduğumu biliyor musunuz?" dedi. Ondan sonra biz müdahale ettik. Silahları aldık elinden. İçeride 3 kişiydik. Tutamadık, kaçtı. 25 yaşlarında iri yapılı, Sivas Zara doğumlu olduğunu söyledi.

Yani bir Deniz arkadaş vakası yaşandı da bu sefer şans bizden yanaydı. 3 arkadaştık, 1 arkadaş olsaydı kesinlikle katliam yaşanırdı. Her zaman sürekli saldırı oluyor. Bugün 3 kişiydik içeride, tek kişi olsaydı Deniz arkadaş vakası yaşanırdı."


Öte yandan ulaştığımız bilgilere göre saldırgan saldırıda bir kişinin üzerine de sıcak su döktüğü ve bu nedenle şu an hastane olduğu öğrenildi.

Saldırının ardından çok sayıda yurttaş olay yerinde toplanırken, polis kitleye "Dağılın" uyarısında bulundu.

Öte yandan olaya ilişkin Karşı Mahalle Twitter hesabından ise saldırganın Ekpa adlı fırına sığındığı yazıldı. Olaya ilişkin şu görüntüler paylaşıldı:

Sezgin Kartal da Twitter hesabından saldırgana ait görüntüler paylaştı.

PARTİ BİNASI ÖNÜNDE TEPKİ: HDP 6 MİLYON OY ALMIŞ HALKIN ONURUDUR 

Saldırı sonrası Ekpa isimli fırına sığınan saldırganın bu fırında çalıştığı iddia edildi. Saldırganın fırından çıkarılmasını bekleyenler "Herkes bilsin ki HDP, bu ülkede 6 milyon oy almış halkın onurudur" şeklinde tepki gösterdi. 


HDP BİNASI ABLUKAYA ALINDI, OTURMA EYLEMİ BAŞLATILDI

Saldırıya ilişkin basın açıklaması yapılmak istenen HDP binasının olduğu sokak polis tarafından ablukaya alındı. Binanın olduğu sokak barikatlarla iki yönlü kapatıldı.

Şirinevler Meydan’da açıklama yapmak isteyen milletvekilleri ve partililerin önü polis tarafından kapatıldı. HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm ablukaya "Önünde polis beklerken neden bir katil içeriye rahatlıkla girebiliyor? Çift silahla nasıl bir katliam gerçekleştirebiliyor? Bugün bizi korumayanlar, katliamları engellemeyenler bize barikat kuruyor. İşte bizim katliama uğramamızın nedeni tam da budur" sözleriyle tepki gösterdi.

HDP İstanbul İl Eş Başkanı İknur Birol da saldırı ve baskılarla HDP’ye boyun eğdiremeyeceklerini belirtti. Milletvekilleri ve partililerin Şirinevler Meydanı’nda açıklama yapmalarına izin verilmemesi nedeniyle oturma eylemi başlatıldı.



HDP EŞ GENEL BAŞKANI SANCAR SALDIRIYA UĞRAYAN PARTİLİLERİ ZİYARET EDECEK

Öte yandan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, saldırı düzenlenen Bahçelievler ilçe binasını ziyaret edecek.

Polis tarafından ablukaya alınarak meydanda açıklama yapmalarına izin verilmeyen HDP’liler, Eş Başkan Sancar’ın ziyaretine kadar oturma eylemi yapma kararı aldı. 

İstanbul’daki HDP binasına yönelik saldırının, HDP İzmir İl Örgütü binasında Deniz Poyraz'ın öldürüldüğü silahlı baskınla ilgili davadan bir gün önce gerçekleşmesi dikkat çekti. 17 Haziran 2021'deki saldırıyı gerçekleştiren Onur Gencer hakkında açılan dava yarın başlayacak.

DAYANIŞMA ZİYARETLERİ

HDP Bahçelievler ilçe binası önünde bekleyiş devam ederken, birçok kurumdan ise dayanışma ziyareti gerçekleşti. Roboski Katliamı yıldönümü dolayısıyla "10'uncu yılında Roboski için Adalet" pankartı açılarak ve 7 Haziran'da İzmir'de Uğur Gencer adlı fail tarafından HDP İzmir il binası yaptığı saldırı da  katledilen Deniz Poyraz'ın fotoğrafı yer alarak açıklama yapıldı. 

Açıklama konuşan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili Sera Kadıgil, çok kızgın ve öfkeli olduğunu söyledi. Yarın (29 Aralık) İzmir Adliyesi'nde Deniz Poyraz davasının görüleceğini hatırlatan Kadıgil, şunları söyledi: "İzmir'de böyle bir saldırıda katledildi Deniz. Deniz için adalet arayacak yerde ya da Roboski için mücadele edecek yerde bizi HDP ilçe binasına yapılan saldırıyla güne başladık. Hiç kimse karşımıza gelip bu saldırıların münferit, birkaç öfkeli insanın işleri olduğunu anlatmaya çalışmasın mümkünse. Sistematik olarak HDP'li yoldaşlarımızın o meclis içerisinde Bakan düzeyinde nasıl iftiralara, haksızlıklara maruz kaldığını hepimiz her gün çok iyi görüyor, HDP'ye yapılan her saldırı bizim birlikte yaşama irademize bir saldırıdır."

'FAŞİZME KARŞI OMUZ OMUZA'

EMEP Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, faşizme karşı omuz omuza mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi. HDP, EMEP ve demokratik örgütlerin aynı zamanda yoksullukla mücadele ettiğini söyleyen Akdeniz, "Bir gecede milyon dolarları 'Tosuncukların' cebine aktaranlara karşı halkın örgütlü gücünü meydanlara çıkartmaya çalıyoruz. Doymuyorlar, yemeye doymuyorlar" dedi. 

Emekçi Hareket Partisi ise Kürtlerin, devrimcilerin yıllardır saldırıya uğradığını ve her saldırı sonrası baş başa kalındığını belirterek, Kürtler, haklara yönelik saldırın devam etmesine izin vermeyeceklerini ve her türlü saldırıya karşı mücadele edileceğini belirtti.

'NE ZAMAN BAŞLARI SIKIŞSA KÜRT HALKINA SALDIRIYORLAR'

Kaldıraç'tan Hakan Dikmeç ise, egemenlerin başları sıkıştığı zaman Kürt halkına saldırı gerçekleştirdiğini vurguladı. Dikmeç, "Ne zaman başkaları sıkışsa zor düşseler önce Kürt halkından başlayarak katliamlara girişiyorlar" diye konuştu. 

Birçok siyasi parti, demokratik kitle örgütünün dayanışma ziyareti gerçekleşti. Kitle, "Bijî berxwedana HDP", "HDP halktır halk burada", "Yaşasın hakların kardeşliği" sloganlarıyla ilçe binası önünde bekleyişi devam ediyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar