HDP: Cezaevlerinde 19 Aralık'tan beri işkence ve insanlık dışı kötü muameleler giderek arttı

HDP: Cezaevlerinde 19 Aralık'tan beri işkence ve insanlık dışı kötü muameleler giderek arttı
‘19 Aralık katliamının üzerinden 19 yıl geçmesine rağmen, hala Türkiye cezaevlerinde ağır insan hakları ihlalleri yaşanmaya devam etmektedir.’

Halkların Demokratik Partisi Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü ve Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran imzası ile 19 Aralık Hapishaneler Katliamı’na dair bir açıklama yayınladı.

DSP-ANAP-MHP koalisyon hükümetinin mahkumların insani taleplerini kulak ardı ettiği ifade edilen açıklamada,"Hayata Dönüş" adı verilen bu operasyonda, ağır silahlar, bugün dahi ne olduklarına ilişkin açıklama yapılamayan kimyasal yakıcı maddeler, iş makineleri, helikopterler ve gaz bombaları kullanılarak, cezaevlerinin çatıları delinip, duvarları yıkılarak tutsaklara vahşice saldırılmıştır. Yüzlerce asker, polis, gardiyan ve kontrgerilla birliği ile yapılan saldırı sonucunda 28 kişi katledilmiş, yüzlercesi ağır şekilde yaralanmıştır" denildi.

Katliamın üzerinden 19 yıl geçmesine rağmen cezaevlerinde sorunların devam ettiği belirtilen açıklamada ," Hala Türkiye cezaevlerinde ağır insan hakları ihlalleri yaşanmaya devam etmektedir. İşkence ve insanlık dışı kötü muameleler giderek artmakta, cezaevlerinde ölümler yaşanmaktadır. Yeni 19 Aralıkların yaşanmaması için siyasi iktidar ve tüm yetkililer, yaşananlardan ders çıkarmalı; cezaevlerinde insan onurunu zedeleyen yaklaşımlar bir an önce son bulmalıdır" ifadeleri yer aldı. 

Öne Çıkanlar