HDP'den 'Basın Hak İhlalleri Raporu': Bir ayda 66 gazeteci yargılandı

HDP'den 'Basın Hak İhlalleri Raporu': Bir ayda 66 gazeteci yargılandı
HDP’li vekil Şevin Coşkun Nisan, Mayıs ve Haziran aylarını kapsayan 'Basın Hak İhlalleri Raporu'nu açıkladı.

Halkların Demokratik Muş Milletvekili Şevin Coşkun hazırladığı Nisan-Mayıs ve Haziran  aylarını kapsayan 3 aylık  "Basın Hak İhlalleri Raporu’nu" Meclis’te düzenlediği basın toplantısı ile açıkladı.

‘TÜRKİYE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNDE EN GERİDE’

Yılın ilk yarısında gazetecilere yönelik had safhaya ulaşan hak ihlallerine şahit olduklarını belirten Coşkun, "Türkiye, basın özgürlüğü konusunda dünyanın en geri kalmış ülkelerinden biri olmayı bu dönemde de sürdürdü" dedi. Türkiye’nin basın özgürlüğü sırasında dünyada 154’üncü olduğuna işaret eden Coşkun, "Türkiye’de basın özgürlüğüyle alakalı olarak hiçbir ilerlemenin kaydedilmediği hazırladığımız raporda da açık şekilde kendini gösteriyor" diye konuştu.

‘16 GAZETECİ GÖZALTINA ALINDI, 5’İ TUTUKLANDI’

Son üç ayda, 16 gazetecinin gözaltına alındığı ve 5’inin tutuklandığını dile getiren Coşkun,  gazetecilerin yaptıkları haberler ve sosyal medya paylaşımları nedeniyle haklarında 21 ayrı soruşturma açıldığı ve bu soruşturmalar kapsamında 27 gazeteci, yazar ve medya çalışanının ifade verdiğini belirtti. Coşkun, " 16 gazeteci hakkında yeni dava açıldı. 54  TV, radyo, gazete, internet haber sitesi, program ve diziye; para cezası, erişime engel ve kapatma, yayın durdurma ve kaldırma, ilan ve reklam kesme cezası verildi" dedi.

‘BİR AYDA 66 GAZETECİ YARGILANDI’

Coronavirus nedeniyle, Nisan ve Mayıs aylarında onlarca gazetecinin, davasının görülmeden ertelendiğini aktaran Coşkun, "Ancak Haziran ayında duruşmaların başlamasıyla birlikte, 4 gazeteciye 5 yıl 20 gün hapis cezası verildi. 32 davada 66 gazeteci yargılandı. Bir ayda 66 gazetecinin yargılanması bir utanç tablosudur. Bu tablo iktidarın baskı rejimini gözler önüne sermektedir" ifadelerini kullandı. Coşkun, 11 gazetecinin bu süreçte tahliye edildiğini belirterek," Bizler biliyoruz ki tahliye edilen arkadaşlarımız zaten hiç tutuklanmaması gereken, bu süreçte dışarıda haber yapması gereken kıymetli basın çalışanlarıydı" ifadelerini kullandı.

‘GAZETECİLER ‘TERÖR’ KAVRAMI İÇİNE YERLEŞTİRİLMEK İSTENİYOR’

Raporunun "Gazeteciler ve Medya Üzerine Yönelik Hükümet Politikaları" bölümünde "Gazetecilerin davalarında, koronavirüs günlerinde, ekonomik krizin ortaya çıktığı ya da sınır ötesi operasyonlara dair yapılan haberlerde görüldüğü gibi, mesleğini yapan gazeteciler ve ürettikleri haberler "terör" kavramı ile ilişkilendirildi" denildi.

Coşkun, bu noktaya dair, "Gazeteciler üzerinde neden bu kadar sistematik saldırı var? Neden iktidar gerçeklerin ifade edinilmesinden bu denli korkuyor? Neden gazetecilerin haberleri sürekli "terör" kavramı içine yerleştiriliyor? Çünkü iktidar topluma sistematik olarak saldırıyor, topluma sürekli yalan söylüyor" değerlendirmesinde bulundu.

‘İKTİDAR KENDİNE AİT GAZETECİLİK İSTİYOR’

Raporda, "Hedef Gösterme, Nefret Söylemi ve Manipülasyon" başlığı altında, siyasi iktidara yakın medya kuruluşlarının yaptıkları yalan ve manipülasyonlara yer verildi.  Bu başlık altında, cevap hakkı verilmeksizin HDP’liler hakkında iddialarda bulunması ile "İstismarı, kadın düşmanlığını ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğini meşrulaştıran haberler" konu edildi.

Coşkun, raporun ilgili bölümüne dair şunları söyledi: "AKP-MHP iktidarı, yargı gücü ve "terör" manipülasyonu ile sadece gerçeğin peşinde olan gazetecileri hedef almıyor, aynı zamanda kendine yeni  bir gazetecilik anlayışı ortaya çıkarmak istiyor. Açığa çıkan tabloda iktidarın "beğenisini" kazananlar; yalan ve aldatmayla özdeşleşmiş, adına gazetecilik denilemeyecek bir güruhtur."

‘ÖZGÜR BASIN OLMADAN ÖZGÜR TOPLUM OLAMAZ’

Coşkun, gazetecilerin dördüncü kuvvet olarak her türlü baskıya rağmen tarihi rolünü oynadığını söyledi. "Unutulmamalıdır ki, özgür bir toplumun temeli ancak ve ancak özgür bir basınla atılabilir" diyen Coşkun, "Bu yıl 100’üncü yaşına giren Musa Anter şahsında, gerçekler uğruna yaşamını yitiren tüm gazetecileri saygıyla anıyorum" diyerek sonlandırdı. (MA)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar