'HDP her zaman olduğu gibi sandık gaspının karşısında yer alacak'

'HDP her zaman olduğu gibi sandık gaspının karşısında yer alacak'
Ekrem İmamoğlu’na desteğin süreceğini belirten HDP'li siyasetçiler, 'Kürtler AKP ile anlaşacak' iddialarını tepkiyle karşılıyor.

İlk olarak 7 Haziran 2015 genel seçimlerinde yüzde 13,1 oy alarak Türkiye siyasetinde Kürtler ve sol-sosyalist kesimler açısından büyük bir umut olan Haşkların Demokratik Partisi (HDP), Kasım 2015’te yenilenen seçimlerde de yüzde 10,75 oy alarak Meclis’e girmeyi başardı.

Ancak AKP iktidarının PKK'ile başlattığı müzakere süreci çatışmalı sürece evrildi ve HDP hızla AKP iktidarının hedefi haline geldi.

Yöneticileri toplu olarak tutuklanan, belediyelerine kayyımlar atanan HDP'nin şimdi 23 Haziran'da yenilenecek İstanbul seçimlerinde ne yapacağı tartışılıyor.

Abdullah Öcalan'ın avukatlarıyla görüşmesine izin verilmesiyle dillendirilen 'Kürtler AKP ile anlaşacak' ve 'Yeni bir çözüm süreci başlatılacak' iddiaları HDP'de tepkiyle karşılanıyor. İstanbul'da CHP'nin yaşadığı hukuksuzlukların aynısını bölge illerinde yaşandığını dile getiren HDP'li siyasetçiler, HDP'nin her zaman olduğu gibi 23 Haziran’da da sandık gaspının karşısında yer alacağını belirtiyor.

Deutsche Welle Türkçe'den Aram Ekin Duran'a konuşan HDP'li siyasetçiler, Ekrem İmamoğlu’na desteğin süreceği mesajını verirken yeni bir çözüm süreci koşullarınınsa olmadığı görüşünde.

Üstü kapalı biçimde de olsa, 23 Haziran’daki seçimlerde de Ekrem İmamoğlu’na destek verileceğini belirten HDP’liler, Türkiye kamuoyunda HDP’ye karşı yürütülen 'ikiyüzlü siyaset’in' artık sona ermesi gerektiğini vurguluyor.

'BİZE KARŞI SÜRDÜRÜLEN İKİ YÜZLÜ SİYASET ARTIK TERK EDİLSİN'

Kürt siyasi geleneğinin Türkiye’deki önemli isimlerinden biri olan HDP'li Sırrı Sakık, DW Türkçe’ye yaptığı açıklamada, Türkiye kamuoyunun HDP ve Kürtlere bakışı ile ilgili artık bir karar vermesi gerektiğini söylüyor.

İstanbul seçimlerinin ardından muhalefet cephesinde dahi ilk akla gelen şeyin 'Kürtler AKP ile anlaşır mı?' sorusu olduğuna dikkat çeken Sakık, "31 Mart sonrası yine ortaya çıkan ikiyüzlülükten içim parçalanıyor" diyor.

Muş’ta yaşanan sandık usulsüzlüklerinin ve hak ihlallerinin onda birinin bile İstanbul’da yaşanmadığına dikkat çeken Sırrı Sakık, "Ancak bizim yaşadığımız haksızlıklara kimse sesini çıkarmadı. Kazandığımız seçim elimizden zorla alındı. Tıpkı bugün İmamoğlu’nun başına gelen gibi… Ama bizim için kimse kılını kıpırdatmadı" diye konuşuyor.

Bugün hala Kürtlerin AKP ile anlaşacağını söylemenin 'ikiyüzlü siyaset' yapmak olduğunu vurgulayan Sakık, şunları söylüyor: "Biz dün olduğu gibi bugün de her türlü haksızlığa karşı tavır alacağız. Demokrasi ve insan haklarının gelişmesi için mücadeleye devam edeceğiz. Ama kamuoyunun da artık bize karşı bu ikiyüzlü siyaseti terk etmesi gerekiyor."

'YSK, İLK PROVAYI HDP İLE YAPTI'

Geçmiş yıllarda Halkın Demokrasi Partisi (HADEP) Kadın Kolları Genel Başkanlığı, Halkların Demokratik Partisi (HDP) STK ve Siyasi Partilerle İlişkilerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcılığı görevlerini yürüten, bugün ise HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi ve Grup Başkanvekili olan Fatma Kurtulan, İstanbul seçimlerinde yaşananların ilk provasının HDP’li belediyelerde yapıldığını söylüyor.

İlk günden itibaren seçim sürecinin şaibelerle ve usulsüzlüklerle dolu olduğunun altını çizen Kurtulan, "Bugüne kadar defalarca HDP’lilerin sandık iradesi, gasp edildi; kayyumlara devredildi. Başkanlarımız, yöneticilerimiz, üyelerimiz ve seçmenlerimiz hapse atıldı. Bu daha o zamandan YSK’nın bize ve demokrasiye kurduğu bir kumpastı" diyor.

Aynı hukuksuzlukların son olarak İstanbul seçimlerinde de kendini gösterdiğini dile getiren Kurtulan, "HDP, 23 Haziran’da ne yapacak?" sorumuza, "HDP olarak her zamanki gibi sandık gaspının karşısında yer alacağız" yanıtını veriyor.

'YENİ BİR ÇÖZÜM SÜRECİ ORTAMI YOK'

6 Mayıs’tan itibaren Türkiye kamuoyunda tartışılmaya başlanan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan yönetiminin Kürt oylarını kendine çekmek için cezaevinde tecritte tutulan PKK lideri Abdullah Öcalan'ı devreye sokup sokamayacağı ya da yeni bir çözüm süreci başlatıp başlatmayacağı iddialarından, HDP’li siyasetçiler son derece rahatsız.

Tüm demokratik güçlerin Türkiye’de Kürt sorununun barışçıl yollarla çözümü için çaba sarf etmesi gerektiğinin altını çizen HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi ve Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan, "Bu noktada barışa bizi yaklaştıracak her adımı desteklemek gerekiyor. Ama biz şu anda yeni bir çözüm süreci için atılmış herhangi bir adım görmüyoruz. Şu anda yeni bir süreci başlatacak demokratik koşulları görmüyoruz" değerlendirmesinde bulunuyor. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan da, haftalık grup toplantısında 'yeni çözüm süreci' iddialarını yalanladı ve "Çözüm süreci diye bir şey söz konusu değil" dedi.

'ÖCALAN'LA GÖRÜŞMENİN YSK KARARIYLA AYNI GÜNE DENK GELMESİNİN BİR ANLAMI YOK'

PKK lideri Abdullah Öcalan’ın mesajının YSK’nın seçim yenileme kararı ile aynı günde denk getirilmesinin ise kendileri açısından bir anlam ifade etmediğini dile getiren Kurtulan, şöyle konuşuyor: "Ortada açlık grevlerinin yarattığı büyük bir sorun var, insanların yaşamları söz konusu. Devlet iki gelişmeyi aynı güne getirerek bir hesap kitap yapmış mıdır bilemeyiz, ama biz HDP olarak hesap kitap içinde olmayız. Açlık grevlerinin durdurulması için defalarca çağrı yaptık, yapmaya devam ediyoruz." (HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar