HDP: Hesekê saldırısında IŞİD’e hava desteği verildi

HDP: Hesekê saldırısında IŞİD’e hava desteği verildi
HDP Dış ilişkiler Komisyonu, Hesekê’ye saldıran IŞİD’lilere müdahale etmek için yola çıkan QSD güçlerine SİHA saldırısı yapıldığını ve bunun 'IŞİD’e hava desteği' olduğunun altını çizdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dış İlişkiler Komisyonu Eş Sözcüleri Feleknas Uca ve Hişyar Özsoy, IŞİD’in 20 Ocak’ta Hesekê’deki Sina Cezaevi’ne yönelik saldırısına dair açıklama yaptı.

Saldırıyı takiben Demokratik Suriye Güçleri’nin (QSD) başlattığı operasyon sonucunda şehir çevresindeki IŞİD’lilerin yenilgiye uğratıldığı belirtilen açıklamada, "Cezaevi içindeki bazı bölgelerin IŞİD’li mahkûmlar tarafından kontrol altında tutulduğu yansıyan bilgiler arasındadır" denildi.

Açıklamada, "Suriye’de devam eden savaşta insanlığa karşı en ağır suçu işleyen IŞİD’in tek başına böylesi bir saldırıyı planlaması ve organize etmesi mümkün değildir. Saldırı büyük oranda kontrol altına alınmış olsa da IŞİD, karanlık güç odaklarından aldığı destekle bölge halklarına karşı büyük tehdit olmaya devam etmektedir" diye vurgulandı. 

IŞİD’E HAVA DESTEĞİ

Açıklamada, medyadan alınan bilgilere göre, saldırıyı düzenleyen IŞİD’lilerin Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) denetimindeki bölgelerden geçtiği ve ele geçirilen bazı silahların NATO menşeli olduğu tespit edildiği kaydedildi. Saldırıyı bastırmak için Kobanê’den yola çıkan birliklere Türkiye’nin SİHA saldırısında bulunmasının "IŞİD’e hava desteği" verildiği anlamına geldiğinin altı çizilen açıklamada, "Başta Türkiye olmak üzere, NATO üyesi ülkelerin bu saldırının arka planını aydınlatma ve basına yansıyan iddiaları açığa kavuşturma sorumluluğunu hatırlatıyoruz" diye belirtildi.

'IŞİD'İN SALDIRDIĞI HAPİSHANEDE EN AZ 850 ÇOCUK VAR'

Açıklamanın devamında, "Bugüne kadar IŞİD üyelerinin, ailelerinin ve çocuklarının yargılanmak üzere vatandaşı oldukları ülkeler tarafından alınmasına yönelik çağrılar büyük oranda yanıtsız bırakılmıştır. IŞİD’in bugün saldırıya devam ettiği hapishanede en az 850 çocuk olduğu bilinmektedir. Farklı ülkelerin vatandaşları olan 5 bine yakın tutuklunun can güvenliği sadece DSG’nin değil aynı zamanda muhatap ülkelerin de sorumluluğundadır. Bu vesileyle IŞİD’li üyelerin, başta çocuk ve kadınlar olmak üzere vatandaşı oldukları ülkelere gönderilerek hapishanede bulunan herkesin derhal tahliye edilmesi çağrımızı tekrarlıyoruz. Aksi bir durum, hapishanede tutulan IŞİD üyelerinin başta Suriye olmak üzere bütün Ortadoğu ve Dünya’ya tehdit olmaya devam etmesi ve çocuk ve kadınların da bu karanlık savaşın içerisinde ölüme terk edilmesi anlamına gelecektir" ifadelerine yer verildi. (MA)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar