HDP heyeti Derik’te: Cenaze sahiplerine GBT yapıldı, cenazeler araçta bekletildi

HDP heyeti Derik’te: Cenaze sahiplerine GBT yapıldı, cenazeler araçta bekletildi
21 kişinin öldüğü Derik’te açıklama yapan HDP’li Beştaş, cenaze sahiplerine dahi GBT yapılarak, cenazelerin bu sıcakta araçta bekletilmesine tepki gösterdi.

+GERÇEK-Mardin’in Derik ilçesinde dün Cengiz Holding’e ait Eti Bakır Fabrikası’ndan yük taşıyan bir TIR’ın neden olduğu kazada 20 kişi hayatını kaybetti. Kazanın ardından Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ebru Günay’ın da aralarında bulunduğu heyet, Derik ilçesine geçti. Kazanın ardından ilçede bulunan Günay ile Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, yaşamını yitirenlerin cenaze törenlerine katıldı.  

Kazaya ilişkin incelemelerde bulunan HDP heyeti, defin işlemlerinin ardından partinin Derik İlçe Örgütü önünde olaya dair açıklama yaptı.  

'CENAZE SAHİPLERİNE BİLE GBT YAPTILAR'

Cenaze sahiplerine dahi GBT kontrolü yapıldığını aktaran HDP’li Beştaş, "Kendi cenazesini defnetmeye giden ailenin GBT’si yapılarak, cenaze o sıcakta aracın içinde, ambulansın içinde bekletiliyor. İşte biz polis devleti derken, biz güvenlik devleti derken, özgürlük yok derken, bu çıplak manzaraların herkes tarafından bilinmesi ve görülmesini istiyoruz.

Tabii ki İçişleri Bakanı’nın Derik’e geldiğini biliyoruz, davul zurnayla geldiler. Dün akşamdan beri yandaş medyaları, bütün ana haberlerde 'İçişleri Bakanı Süleyman Soylu taziye dilekleri için, acıları paylaşmak için Derik’te' yazdı. Herkes gelip acı paylaşabilir ama acı paylaşırken oradaki yurttaşlara eziyet yapılmaz. Biz de geldik, burada 4 milletvekiliyiz, belediye başkanlarımız var, yöneticilerimiz var, şehir merkezinde durdurulduk. Neymiş, İçişleri Bakanı Soylu, taziyelere gidiyormuş! Gidiyorsa normal bir vatandaş gibi gitsin. Vatandaştan niye koruyor kendisini. Niye kendi güvenliğini vatandaşın bu büyük acısının üstünde tutuyor. Öyle bir şey olabilir mi? Acıyı paylaşmaya gideceksiniz, bütün şehri kilitleyeceksiniz. Kolluk güçleri burada, dün neredeydiniz? Kaza olduğunda 20 dakikalık süre zarfında, o kazanın etrafını sarsaydınız, geçişi yasaklasaydınız, trafik polislerine söylüyorum, o TIR gelip insanları ezemezdi. Ne zaman kendi güvenlikleri olsa, yaşamı felç eden İçişleri Bakanlığı ve emrindekiler, insan hayatı söz konusu olduğunda, bu ülkenin, bu ilin, ilçenin, Kürt halkının yaşamı söz konusu olduğunda zerre-i miskal kadar önemsemiyorlar" diyerek tepki gösterdi.

ÖLEN KİŞİ SAYISI 21'E YÜKSELDİ

Derik’te katliam gibi kaza yaşandığını ifade HDP Parti Sözcüsü Ebru Günay, hayatını kaybedenlerin sayısının 21'e yükseldiği bilgisini paylaştı. Hastanelerde tedavi görenlerden 6’sının durumunun ağır olduğunu ifade eden Günay, "Onun dışında ayakta tedavi edilen onlarca yaralı var. Olayın ilk anından beri hastanenin önünde ailelerle beraberdik. Aslında olayın tamamına bir şekilde tanıklık ettik. Bu acı tanımlanamaz. Elbette ki büyük izler, büyük yaralar bıraktı. Ama bir hakikatin üstünü asla örtemeyecek" dedi.

KAZANIN ASIL SEBEBİ İHMALLERDİR

Kazanın ihmaller sonucu yaşandığını ifade eden Günay, ölümlere neden olan kamyonun Cengizler Holding’e ait olduğunu hatırlattı. "Korunanlar ve ayrıcalıklar sınıfının çok rahat katliam yapma, çok rahat kaza yapma ve bunun hesabını vermeme olayı ile karşı karşıyayız" diyen Günay, "Cengiz Holding'in Eti Bakır tesisi Mardin’de yıllardır ölüm saçıyor.  Doğayı katlederek ölüm saçıyor. Yük gönderdiği tırlarıyla ölüm saçıyor. İpek Yolunun kullanım biçimi, tırların kontrolsüz olmasıyla ölüm saçmaya devam ediyor. En sonunda Derik'te bir katliam gerçekleşti. Kazanın asıl sebebi aylardır bitmeyen yol çalışması. Düşünün İpek Yolunun ana caddesi, tırların vızır vızır geçtiği bir ana cadde tek şerit üzerinden çift yönlü götürülüyor. Dün iki kaza gerçekleşiyor ve yol kapatılmıyor. İki kaza arasında 20 dakikalık zaman dilimi var. Zamanında tedbir alınsaydı, yol kapatılsaydı bu ikinci katliam gerçekleşemeyecekti" dedi.

'CENGİZ HOLDİNG SORUMLULUKTAN KURTULAMAZ'

Cengiz Holding’in ölümlere neden olan aracın taşerona ait olduğu yönünde açıklama yaptığını hatırlatan Günay, şunları söyledi; "Öyle benim taşeron firmalarımdır, benim müşterilerimin sorumluluğundadır diyerek Cengiz Holding bu sorumluluktan kurtulamaz.   Cengiz Holding sırtını iktidara dayamış, her türlü katliamı, he türlü doğa katliamını kendisinde hak görüyor. Sizler bu sorumlunun başısınız. 21 canın katli Cengiz Holdingin elindedir. Derik'te, Mzıdağı’nda gerçekleşen doğa katliamı Eti Bakır tesislerinden kaynaklanıyor. Kazanın sebeplerinden biri taşınan fosfatın yola dökülmesi ve oluşan kaygan zeminden bahsediyor. Sorumluluk sizdedir. Kontroller yapılıyor mu? O tırlar ne kadar tonajla taşıyor? O tırların bakımları gerçekleşiyor mu? Yükü sizden alıyorlar. Sorumluluk size aittir. İşte klasik bir beşli çete hikayesi. Arkalarında iktidar var. İstedikleri gibi halkları katledebiliyorlar. Herkes gerçek failin kim olduğunu biliyor. Failler hesap verene kadar hesap sormaya devam edeceğiz."

HEYET’E GBT SORGUSU

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ise ilçeye geldiklerinde karşılaştıkları tutuma tepki gösterdi. Taziyeye katılmak, hayatını kaybedenlerin ailelerinin acısını paylaşmak için Diyarbakır'dan Derik’e geldiklerini anlatan Beştaş, "Üç yoldan sonra kolluk gücü tarafından yolumuz kesildi. ‘Bakın biz taziyeye yetişeceğiz. Heyetle beraber gidiyoruz. Mezarlığa yetişmemiz lazım’ dedik. ‘Biz herkese GBT yapmak zorundayız’ dediler. İkna edemedik. Tek tek araçlarda bulunanların GBT’si yapıldı" dedi.

POLİSİN GBT SORGUSU CENAZEYİ BEKLETTİ

Polisin sadece heyetin değil, cenaze aracı ile gelen aileleri de durdurulduğunu anlatan Beştaş, "İlerledik, cenaze aracı geldi arkamızdan. Kazada yaşamını yitiren vatandaşımızın cenazesiydi. Bu resmin bütün Türkiye'nin ve dünyanın görmesini istiyorum. Cenaze aracı arkada aile bireylerinin yetişmesi için beklemek zorunda kaldı. Neden? Çünkü aile bireylerinin GBT sorgusu yapılıyordu. Kendi cenazesini defnetmeye giden ailenin GBT’si yapılarak cenaze o sıcakta aracın içinde, ambulansın içinde bekletildi. İşte biz polis, güvenlik devleti derken, özgürlük yok derken bu çıplak manzaraların herkes tarafından bilinmesi ve gömülmesini istiyoruz" diye konuştu.

'GBT YAPARAK VATANDAŞIN ACISI PAYLAŞILMAZ'

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun ilçeye geldiği için bunların uygulandığını ifade eden Beştaş, polisin tutumuna tepki gösterdi: "Tabi ki İçişleri Bakanının Derik'e geldiğini biliyoruz. Davul zurna ile geldiler. Herkes gelip acı paylaşabilir, ama acı paylaşırken oradaki yurttaşlara eziyet yapılamaz. Biz geldik. Burada 4 milletvekiliyiz. Belediye başkanlarımız, yöneticilerimiz var. Şehir merkezinde durdurulduk. Neymiş? İçişleri Bakanı Soylu taziyelere gidiyormuş. Taziyelere gidiyorsa gitsin. Normal bir vatandaş gibi gitsin. Bu vatandaştan niye koruyor kendini? Niye kendi güvenliğini vatandaşın acısının üzerinde tutuyor? Böyle bir şey olabilir mi? Acıyı paylaşmaya gideceksiniz, bütün şehri kilitleyeceksiniz. Kolluk mensupları dün neredeydiniz? O kaza olduğunda, 20 dakikalık süre zarfında orayı kapatmış olsaydınız o tır gelip insanları ezemezdi. Kendi güvenlikleri söz konusu olduğunda yaşamı felç eden İçişleri Bakanlığı ev emrindekiler, insan hayatı söz konusu olduğunda zerre miskal önemsemiyor. Gelip her tarafı polislerle donatarak, yolları keserek, GBT yaparak vatandaşın acısını paylaşıyorum diyemez."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar