İstanbul il eşbaşkanlarından kongre çağrısı: Şimdi HDP zamanı

İstanbul il eşbaşkanlarından kongre çağrısı: Şimdi HDP zamanı
HDP İstanbul il eşbaşkanları, Türkiye'nin önemli bir virajdan geçtiğini belirterek, 'Halkın örgütlülüğünü coşkusunu geleceğe dair umutlarını büyütmek' için kongreye çağrı yaptı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Örgütü, 12 Aralıkta "HDP zamanı" sloganıyla 4’üncü Olağan Kongresi’ni Yahya Kemal Beyatlı Gösteri Merkezi’nde düzenleyecek. 4 Ekim’de startı verilen kongrenin çalışmaları ilçelerde, mahallelerde sürüyor. Kongreye ilişkin konuşan Eşbaşkanlar Erdal Avcı ve Elif Bulut, HDP kitlesinin ve bileşenlerinin seçimin kaderini belirleyecek bir güçte olduğunu söyledi. 

AKP ve MHP iktidarının ciddi baskılarıyla karşılaştıklarını aktaran HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Erdal Avcı, "İstanbul’da yerel yönetimler açısından Türkiye’nin siyaseten geleceğine yön verecek çok önemli hamleler yapıldı. Kuşkusuz genel dönemlerde demokrasi güçlerinin bir arada olması ve aynı zamanda önümüze koyduğumuz planlamaları, Türkiye’nin kronikleşmiş sorunlarını çözmek için önerilerimizi nasıl hayata geçireceğiz, ne derecede başarılı olacağız, yerel yönetimlerde yapmış olduğumuz bu hamlenin ve önümüzde ki dönemin yansımalarını, bu dönem çıkartacağız. Türkiye demokrasi güçleri ve Kürtlerle birlikte" diye aktardı.

YENİ 100 YIL 

Çok yoğun bir süreç yaşadıklarının aktaran Avcı, Türkiye’de tarihin en önemli seçimine gidildiğine işaret ederek, "Türkiye’nin gelecek dönem açısından, halkların emekçilerin, yoksulların, Kürtlerin, bütün dışlanmışların, yeni dönemde Cumhuriyetin 100’üncü yılını bitirdiği, yeni bir yüz yıl için başlangıç yaptığı bu dönem olacak. Demokrasi mi olacak? Otoriter merkezi bir diktatörlük mü olacak? Türkiye bir buçuk yıl sonra seçimlere gidiyor. İstanbul’un rolü diğer seçimlerde olduğu gibi belirleyici olacak. Türkiye’nin önümüzde ki dönemin rolünü İstanbul il örgütümüz ve bileşenleri belirleyecek" ifadelerini kullandı.

KONGRE KARŞILIĞINI BULACAK

Avcı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Halkların Demokratik Partisi’nin 4’üncü Olağan Kongresi’nde açığa çıkartacağı coşku ve sahiplenme, bundan sonraki süreçler açısından tarihsel bir öneme sahip. Sadece kongre yapmıyoruz. Türkiye’nin Kürdistan’ın ve hatta Ortadoğu’nun geleceği açısından çok önemli bir viraja doğru gidiyoruz. Bu virajda, tüm demokrasi güçleriyle birlikte el ele vererek önümüze koyduğumuz demokrasi paketini, çözümler açısından sunduğumuz önerileri gerçekleştirmenin yolu, kongreyi güçlü geçirmek ve halkın örgütlülüğünü coşkusunu geleceğe dair umutlarını büyütmek ve önünü açmaktır. Bundan dolayı kongremiz toplumsal karşılığını bulacaktır." 

Çalışmalara yönelik özeleştiri yapmak gerektiğini söyleyen Avcı, sürekli baskı altında olduklarını ve yasal hakları olan etkinlik ve faaliyetlerinin engellendiğine dikkat çekerek, "Bu şartlara sığınarak, yapmamız gerekenlere istinaden, kendimize bir özeleştiri yöneltmemiz gerekir. Yapabildiklerimizi kuşkusuz söyleyeceğiz, ama yapamadıklarımız konusunda da, yeni göreve gelecek arkadaşlara aktarmak, yeni süreç içinde de tekrar rol ve misyon üstlenerek çalışmalara dahil olmak gerekir. Birinci derecede yoğunluklu olarak Kürt ve yoksul insanları düşündüğümüzde, bu kentin milyonlarca insanı Halkların Demokratik Partisi’nin İl örgütleri ve ilçe örgütlerinin çalışmalarından umut etmek istiyorlar. Çözüm önerilerini hayata geçirmek istiyorlar" ifadelerini kullandı.

‘UMUT BÜYÜYOR’

Bir halk hareketi olduklarını ifade eden Avcı, seçmenlerinin yoksul kesimlerden olduğunu ve bu sorunların çözülmesinin tek bir yönteminin olduğunu belirtti. Avcı, "Alttan örgütlenme ve mahalleden sokaklara kadar bir örgütlenme ağına ihtiyacımız var. Bu yönde çalışmalara yürüttük ve aynı zaman da sistemde bu çalışmalarımızı engellemek için özellikle ilçelerde, mahalle çalışanlarımızdan yöneticilere kadar bu yönlü yapılan çalışmalara dönük sürekli bir baskı ve ilçelere dönük operasyonlar oldu.Yaptığımız çalışmalarla İstanbul’da çok ciddi bir umut büyüyor. Çok ciddi bir örgütlenme açığa çıkıyor" dedi.

‘SOKAKTAYDIK’

2019 yılında kongreye gittiklerini söyleyen HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Elif Bulut, bununla beraber bütün ilçeleri de kongreye götürdüklerini söyleyerek, "Bütün İstanbul’da çalışmalarımızı sokakta yürütmüş olduk. Tüm ilçelerimiz bir kongre çalışması başlatmıştı ve orada çok güçlü bir mücadele açığa çıktı. Bununla beraber çok güçlü bir ilçe kongreleri gerçekleştirdik. Genel merkez kongresine de hazırlık yürüttük. Oradan çıkan güç, salgınla beraber bir şekil değiştirmeye başladı. Ama biz yine de sokaktaydık. Hem kadın çalışmaları olsun, hem İstanbul Sözleşmesi olsun hem de kadın cinayetlerine karşı salgın dönemini sokakta geçirdik. 2021 yılına sokaktan çekilmedik, hala mücadele sürüyor" diye ifade etti.

İKTİDAR GÜÇ KAYBEDİYOR

Yaptıkları çalışmalarla gelecek dönemleri daha güçlü geçirmek istediklerini söyleyen Bulut, şunları söyledi: "Siyaset hızla değişiyor. Bu son zamanlarda, yeni gelişmelerle iktidarın güç kaybettiğini görebiliyoruz. Uzun bir aradan sonra muhalefetin siyaseti belirlediğini görüyoruz. Bu muhalefet için HDP’nin stratejisi son derece önemli, attığı adımlar son derece önemli.  Kitlemiz artık değiştirme gücünü daha çok hissediyor. Önümüzde ki sürece hazırlanıyoruz. Hem il örgütlerinin kongresiyle, hem de ilçe örgütlerinin kongresiyle. Sokakta, alanlarda yürüttüğümüz çalışmayla zor bir sürecin geçeceğini biliyoruz. Önümüzde bir seçim var. Bu seçim diğer seçimlerde daha farklı olacak ve bizler bu süreci ne kadar iyi karşılaya bilirsek, ne kadar iyi götürebilirsek bizler, emekçileri kadınları ezilen halklar açısından değiştirme gücümüz daha fazla olacak."

KONGREYE DAVET

Kongre çalışmalarının sürdüğünü söyleyen Bulut, herkesin yönetim için kendisini önerebileceğini belirterek, "12 Aralık’ta güçlü bir İstanbul kongresi için salonu doldurarak tüm taleplerimizi yeni yönetime söyleyebilir ve güç vere bilirler. Herkesi kongremize davet ediyoruz" diye çağrıda bulundu. (MA)

Öne Çıkanlar