HDP'li 5 belediyeye kayyım atandı, eş başkanlar gözaltına alındı

HDP'li 5 belediyeye kayyım atandı, eş başkanlar gözaltına alındı
HDP'li Siirt, Baykan, Kurtalan, Iğdır ve Altınova belediyelerine kayyım atandı. Seçilmiş HDP'li belediye eş başkanları gözaltına alınarak emniyete götürüldü.

Siirt Belediyesi Eş Başkanları HDP'li Berivan Helen Işık ile Peymandara Turhan, Baykan Belediyesi Eş Başkanları Ramazan Sarsılmaz ile Özden Gülmez, Kurtalan Belediyesi Eş Başkanları HDP'li Baran Akgül ile Esmer Baran ve Iğdır Belediye Eş Başkanları Yaşar Akkuş ve Eylem Çelik ile Altınova Belediyesi Eş Başkanı Casim Budak İçişleri Bakanlığı tarafından görevlerinden alındı. Görevden alınan belediye eş başkanları sabah saatlerinde yapılan baskınlarla gözaltına alındı. Belediye binaları ise polis tarafından ablukaya alındı. 

Iğdır’a Vali Enver Ünlü, Siirt'e Vali Ali Fuat Atik, Baykan'a Kaymakam Mehmet Tunç, Kurtalan'a Kaymakam İhsan Emre Aydın, Altınova’ya Korkut Kaymakamı Hasan Sadebıyık belediye başkanvekili olarak görevlendirildi. Kayyım atamalarının ardından belediye binalarının çevresi polis tarafından ablukaya alındı.

EŞ BAŞKANLAR GÖZALTINA ALINDI

Kayyum atanan belediyelerin eş başkanları ise eş zamanlı olarak gözaltına alındı.

Görevden alınan Siirt Belediyesi Eş Başkanı Berivan Helen Işık ve Peymandara Turhan ile belediye çalışanı Eşret Tekin, Iğdır Belediye Eş Başkanları Yaşar Akkuş ve Eylem Çelik, Baykan Belediyesi Eş Başkanı Ramazan Sarsılmaz ve Özden Gülmez, Kurtalan Belediyesi Eş Başkanı Baran Akgül ve Esmer Baran ile Altınova Belde Belediye Eş Başkanı Casim Budak da evlerine düzenlenen baskın sonucu gözaltına alındı. 

Sağlık kontrollerinin ardından emniyete götürülen belediye eş başkanlarının işlemleri sürüyor.

DBP’DEN AÇIKLAMA: İKTİDARIN GÖREVİ HALK İRADESİNE EL KOYMAK DEĞİL, HALKIN SAĞLINI KORUMAK OLMALIYDI

Kayyımlara ilişkin yazılı açıklama yapan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), kayyım atanmasını  "gasp" olarak tanımlayarak, bu sürecin 2016 yılında DBP’li 102 belediyenin 95’ine kayyım atanması ile başladığını hatırlattı. 31 Mart 2019 yılında yapılan yerel seçimlerde gasp edilen bu belediyelerde halkın oyları sonucu ‘kayyım işgalinin sonlandırıldığı’ ifade edilen açıklamada şöyle denildi:

"Salgın döneminde insanlar can dertleri ile uğraşırken iktidar, ülke içinde ve dışındaki tüm başarısızlıklarını kayyımlar atayarak, halklar arasında kutuplaşma ve bölünme yaratarak gizlemeye çalışmaktadır. Böylesi süreçlerde iktidarın görevi halk iradesine el koymak değil, halklarımızın sağlını korumak olmalıydı.

Bu sabah Iğdır, Siirt, Kurtalan, Baykan ve Altınova belediyelerimiz iktidar tarafından işgal edilmiş ve Belediye eş başkanlarımız gözaltına alınmıştır. İktidar bu salgını fırsata çevirip demokrasiyi rafa kaldırıp tek adam rejimini inşa etmeye çalışmaktadır. Siyasi soykırım operasyonlarının yapıldığı, siyasi darbeler ile halkın iradesine tahakküm konulmaya çalışıldığı bugünlerde bizler demokrasiye inanan taraflar olarak, insanlık tarihindeki en büyük ve tehlikeli bir virüs haline dönüşmeye başlayan AKP iktidarına karşı durmaya, tüm emek, barış ve demokrasiye inanan güçleri birlikte mücadeleye çağırıyoruz."

SİİRT MİLLETVEKİLİNDEN AÇIKLAMA

Siirt Milletvekili Sıdık Taş, belediye başkanlarının gözaltına alınmasını sosyal medya hesabından "Sabah saatlerinde eş zamanlı Siirt Belediyemiz Kurtalan Belediyemiz Baykan Belediyemiz ablukaya alınarak eş başkanlarımız gözaltına alınmıştır" ifadeleriyle duyurdu.

BELEDİYE: ABLUKA ALTINDAYIZ

Öte yandan kayyım atanan Baykan Belediyesi hesabından, "Abluka altındayız" mesajı paylaşıldı. 

Belediyenin Twitter hesabından "Sabah saatlerinde eş zamanlı Siirt Belediyemiz Kurtalan Belediyemiz Baykan Belediyemiz ablukaya alınarak eş başkanlarımız gözaltına alınmıştır" paylaşımı yapıldı.


AKP SEÇİMLE KAZANAMADIĞI 45 BELEDİYEYE KAYYIM ATADI

HDP, 31 Mart 2019 2019 yerel seçimlerinde 65 belediye kazanmıştı. HDP'nin kazandığı 3'ü büyük, 5'i il, 45'i ilçe, 12'si belde toplam 65 belediyeden 6'sına mazbata verilmezken, son 5 belediye başkanının görevden alınmasıyla 45 belediyeye kayyım atanmış oldu.

HDP’nin elinde, kayyım atanmayan Adıyaman Kömür, Ağrı Doğubayazıt, Diyadin, Patnos, Batman Kozluk, Diyarbakır Çınar, Dicle, Elazığ Sarıca, Erzurum Karaçoban, Iğdır Hoşhaber, Kars, Şırnak Silopi ve Balveren Belediyeleri kaldı. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar