Ülkeye barış: Öcalan ve kadınlar ile gelecek

Ülkeye barış: Öcalan ve kadınlar ile gelecek
HDP'li Gülistan Kılıç Koçyiğit İzmir Kadın Meclisi, Kültür Park Gençlik Tiyatro Salonu'nda düzenlenen forumda gündeme dair açıklamalar yaptı.

HDP Muş milletvekili Gülistan Koçyiğit İzmir'de düzenlenen forumda yurttaşlarla bir araya geldi. Koçyiğit konuşmasında uluslarası güçlerin, toplumları birbirne kırdıtmak için savaş çıkarttığını dile getirdi. Konuşmasının devamında Türkiye'ye, barışın kadınlar ve Öcalanla geleceğini ifade etti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Kadın Meclisi, 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla "Savaşa, talana, tecride, ırkçılığa karşı kadınlar barışı savunuyor" şiarıyla forum düzenledi. Kültür Park Gençlik Tiyatro Salonu'nda düzenlenen forumda "Deniz Poyraz isyanımızdır" yazılı pankart asıldı. Moderatörlüğünü Ayşe Özdamar'ın yaptığı forumda konuşmacı olarak HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit katılırken, Deniz Poyraz'ın annesi Fehime Poyraz ile çok sayıda kadın dinleyici de yer aldı.

Forum barış mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına yapılan saygı duruşu ile başladı. Moderatör Ayşe Özdamar, dünyanın her yerinde savaşın arttığına işaret ederek, bu süreçte barışın ekmek ve su kadar ihtiyaç olduğunu aktardı. Özdamar, savaşlara karşı barış mücadelesinin yükseltilmesi gerektiğinin altını çizdi. 

ÇOKLU KRİZLER

Ardından konuşan HDP’li Gülistan Kılıç Koçyiğit, dünyanın her yerinde uluslararası güçlerin halkları birbirine kırdırtarak, savaşlar çıkarttığını söyledi. Yaşanan sistem krizine dikkati çeken Koçyiğit, kapitalist modernitenin çöküşünü gösterdiğini aktardı. Ortadoğu'nun yangın yeri olduğunu sözlerine ekleyen Koçyiğit, büyük bir savaşın içinde barışı konuştuklarını söyledi. Koçyiğit, Türkiye'de çoklu krizlerin yaşandığına işaret ederek, "Siyasi, toplumsal, ekonomik ve iklim krizi yaşıyoruz. Bu krizler en çok kadınları etkiliyor. Kadınlar olarak krizlere karşı barışı savunmak ve mücadeleyi büyütmeliyiz" diye belirtti.

BARIŞ MÜCADELESİ

Koçyiğit, 2013-2015 yılları arasında yaşanan çözüm sürecine işaret ederek, "Bu ülkede çözüm sürecinde bir fırsat doğdu. Ancak kadınlar ve toplum olarak iyi değerlendiremedik. Bu görüşmeleri sadece iktidar, İmralı ve kandil arasında yapılan görüşmelerden takip ettik. Oysa savaştan en çok etkilenenler biz kadınlarız. Bu anlamıyla savaşın ilk kaybedeni kadınlar olarak, barışa en çok sahiplenen kadınlar olmalıydık. Bunun eksikliğini yaşayarak, öz eleştirisel yaklaşıp, bundan sonraki süreçlerde en çok barış sahiplenen ve savunan kesimler olmalıyız. Her yerde barış mücadelesi vermeliyiz" şeklinde konuştu.

'BARIŞI ÖCALAN VE KADINLAR GETİRECEK'

İktidarların barışı her zaman istismar ettiğini ifade eden Koçyiğit, "AKP de barışı istismar etti. Çözüm sürecinde barışın ne kadar etkili olduğunu gördüğü için masayı devirip savaşa kapı araladı. AKP çözüm sürecini bitirerek, kendi sonunu da getirdi. Çoklu krizleri yaratarak, tükenmiş bir iktidar ile karşı karşıyayız. AKP yeniden çözüm süreci için barış söylemlerine başladı. Bitmiş, tükenmiş, yeniden güç kazanmak için AKP barış sözlerine sarıldı. Bu ülkeye mutlaka barış gelecek. Ancak barış AKP ile değil, barışın savunucusu PKK Lideri Abdullah Öcalan ve kadınlarla gelecek" dedi. 

Koçyiğit'in konuşmasının ardından kadınlar tek tek söz alarak, barışa dair şu sözleri dile getirdi:

* Barışı konuşmak çok zor bu ülkede... Barışı sağlamak için direnişi büyütmek lazım. Direniş ve mücadeleyle ancak barışı sağlayabiliriz.   

* Erkeklerin çıkardığı savaşın beledini kadınlar ödüyor. Bölgedeki savaşın önüne geçmeyenler şuanda topyekûn bedelini ödüyor. Barışı getirecek tek gücün kadınlar olduğuna inanıyoruz.

* Barış ekmek ve su kadar yaşamsaldır. Bunun için mücadele etmek de sadece bir kesimin sorumluluğunda değildir. Barış herkesin asli görevi olmalıdır. 

* Mücadeleyi büyüterek barışı sağlayabiliriz. Artık yeter barış istiyoruz.

* Bu ülkeye barış gelecek. Eril zihniyetle değil, direnen kadınlarla barış gelecek." (MA)

Öne Çıkanlar