HDP ÖSO maaşlarını TBMM'ye taşıdı

HDP ÖSO maaşlarını TBMM'ye taşıdı
HDP, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay’a, eski adıyla ÖSO olan cihatçı grupların maaşlarını sordu: Maaşları Türkiye mı ödüyor? Toplamda kaç kişiye ödeme yapılıyor?

ARTI GERÇEK-Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi vererek, cihatçı silahlı grup olan ÖSO’nun maaşlarının kim tarafından nasıl ödendiğini sordu.

HDP Grup Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Saruhan Oluç, AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın "Kuva-yi Milliye" ve "Muhammed’in Ordusu" benzetmesi yaptığı, eski adıyla Özgür Suriye Ordusu, şimdiki adıyla kendini ‘Suriye Milli Ordusu (SMO)’ olarak adlandırılan grubun, Türkiye’den maaş aldığına dair haberleri sordu.

"SMO liderliğinde bulunan Haitham Afisi, 12 Ağustos 2018’de yaptığı bir açıklamada, kendilerine destek veren tek ülkenin Türkiye olduğunu belirterek Türkiye’den maaş ve silah yardımında bulunulduğunu ifade etmiştir" ifadelerine yer verilen önergede, "Geçtiğimiz günlerde The New York Review gazetesinde çıkan bir araştırma yazısına göre ise Türkiye, Suriye Milli Ordusu üyeleri ile birlikte 35 bin kişiye maaş ödemekte, ayda en az 11 milyon TL ödeme yapıldığı iddia edilmektedir" denildi.

HDP Grup Başkanvekili Oluç önergede "Habere göre, Türkiye 'Fırat Kalkanı' operasyonu öncesi savaşçılara aylık 300 dolar karşılığı Türk lirası ödüyordu, ancak zamanla maaşlar düştü. 2019'un başında 100 dolara kadar inen ödemeler her iki ayda bir yapılmaya başlandı Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Meclis’teki Plan ve Bütçe görüşmelerinde SMO’nun maaşlarına dair sorulan sorulara ise ‘Ödemeleri Milli Savunma Bakanlığı bütçesinden yapılmıyor’ yanıtını vermiştir" hatırlatmasında bulunarak, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’dan SMO ile ilgili şu soruları yanıtlamasını istedi:

"Suriye’de SMO adı altında faaliyet gösteren kişilere Türkiye tarafından herhangi bir maaş ödenmekte midir? Eğer maaş ödenmekteyse, ödemeler ne zamandan beridir yapılmaktadır? Toplamda kaç kişiye ödeme yapılmaktadır? Eğer maaş ödenmekteyse, bu meblağlar hangi bakanlığın bütçesinden ya da hangi harcama kaleminden yapılmaktadır? Ödeme yapılıyorsa ne kadar süre devam ettirilecektir? Ödeme yapılıyorsa kişi başı ne miktarda ve ne sıklıkla yapılmaktadır? AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada "Biz mültecilere 40 milyar doları aşan destek verdik" ifadelerini kullanmıştır. Bahsi geçen 40 milyar dolar hangi kalemlere harcanmıştır?"

NE OLMUŞTU?

4 Ekim 2019’da Urfa’da kendilerine "Suriye Geçici Hükümeti ve ÖSO Komutanları" diyen bir grup polis korumasında yeni bir adlandırmayla "Suriye Milli Ordusu"nu kurduklarını açıkladı. "Milli Ordu" ve "Ulusal ordu" ismi ile İdlib'te El Kaide uzantılı Heyet Tahrir El Şam (HTŞ/El Nusra) ile ortak hareket ederek, TSK'nın girdiği Afrin'de talan ve işkence ile adını duyuran ÖSO grupları, toplantıda "Suriye Milli Ordusu" (Ceyşül Vatani) adı altında birleştiklerini, düzenli ordu statüsüne geçtiklerini ve savunma bakanlığına bağlandıklarını açıkladı.

Toplantıda konuşan Abdurrahman Mustafa, 50 bin askerden oluşan yeni ordunun Türkiye’nin olası Fırat’ın doğusuna yönelik harekatına da destek olacağını belirterek, "Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatı’nda Özgür Suriye Ordusu Türk askeri ile omuz omuza çarpışmıştır. Herkesin bildiği üzere Fırat’ın doğusundaki halkımız katliamlara maruz kalmış köyleri ve beldeleri yıkılıp yakılarak göç ettirilmiştir. Bize düşen bu zulmü ortadan kaldırmaktır" dedi. Mustafa, üstlendikleri sorumluluğun gereğini yerine getireceklerini ifade etmiş ve kendilerine her zaman destek olan Türkiye’ye de teşekkür etmişti.

Nitekim SMO, kuruluşundan 5 gün sonra 9 Ekim 2019’da TSK’nin Suriye’nin kuzeydoğusuna yönelik başlattığı operasyonu ilan etmesinin ardından harekata katılmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar