HDP’ye uluslararası dayanışma

HDP’ye uluslararası dayanışma
'Kürt halkı tarihin doğru tarafındadır.'

AKP-MHP iktidarının HDP üzerinde kurduğu baskı politikaları uluslararası aydın, yazar ve kurumlar tarafından kınandı. HDP’ye dayanışma mesajı gönderen grup, "Kürt halkı tarihin doğru tarafındadır" diye belirtti. 
 
Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven ve HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları’nın vekilliklerinin düşürülmesine ilişkin İngiltere Genç Komünistler Birliği, Rojava ile Dostluk İnisiyatifi Sözcüsü ve Yeşiller ve Sol haftalık gazetesi yazarı Peter Boyle, şair yazar Rahila Gupta ve Avustralya Sosyalist İttifak Partisi MYK üyesi Alex Brainbridge dayanışma mesajı yayınladı.
 
YCL: İNGİLTERE’NİN ASKERİ DESTEĞİNİ KINIYORUZ
 
Genç Komünistler Birliği (YCL), "Devlet baskısına karşı Türk ve Kürt halklarıyla dayanışma" başlığıyla yayımladığı yazılı açıklamada, "Genç Komünistler Birliği olarak Türk ve Kürt halklarıyla ve gençleriyle Erdoğan rejiminde maruz kaldıkları baskılar nedeniyle dayanışma içinde olduğumuzu bildirmek isteriz. İngiltere hükümetinin Erdoğan rejimine olan politik ve askeri desteğini kınıyoruz. Türkiye’de artan devlet baskısını ve 8 Haziran 2020'de Morning Star gazetesi haberinde yazdığı gibi HDP'li siyasetçiler Güven ve Farisoğulları'nın tutuklanmasını kınıyoruz" ifadelerine yer verildi.
 
Barış, demokratik haklar, sosyal ve ekonomik gelişme için Erdoğan rejiminde mücadele eden herkesi cesaretlerinden dolayı selamlanan açıklamada, "İngiltere’de özgürlükleriniz ve onurunuz için savaşınızı siz kazanana kadar destekleyeceğiz. Güven artık özgür. Şimdi Farisoğulları ve geri kalan Türk ve Kürt halklarını Erdoğan'ın zincirlerinden kurtarma zamanı. Güçlü kalın yoldaşlar!" denildi.
 
BOYLE: HDP ÜZERİNDEKİ BASKILAR SON BULSUN
 
Rojava ile dostluk inisiyatifi sözcüsü ve Yeşiller ve Sol haftalık gazetesi yazarı Peter Boyle ise gönderdiği videolu mesaj da, "Tutuklanan HDP'li siyasetçilerle, haksız yere görevden alınan ve Türkiye hükümeti tarafından tutuklanan belediye başkanlarıyla ve diğer yerel HDP yöneticileri ile dayanışma içinde olduğumuzu ifade etmek isterim. Binlerce insanın oy verdiği HDP üzerindeki baskı ve tutuklamalar derhal son bulmalıdır" çağrısında bulundu.
 
GUPTA: KÜRT HALKI TARİHİN DOĞRU TARAFINDADIR
 
Şair Ahmet Faraz’ın "Sen savaşı bir tek benle savaşmak için koca bir ordu gönderdiğinde kaybettin, benim korkak düşmanım" sözlerini hatırlatarak mesaj gönderen yazar, şair ve gazeteci Rahila Gupta, "Bu dize Kürtler ve Türkiye devletinin içinde bulunduğu ilişkiyi oldukça açık bir şekilde yansıtıyor. Eşitsiz haksız bir savaştır baskıcı bir rejimde yalnızca nefes almak için mücadele eden insanları ezmeye çalışmak. Bu savaş dünyanın dört bir yanında veriliyor bugün. Bu savaşı en son bir polisin dizi altında can veren George Floyd'un çığlığında yaşadık. Kürt halkı tarihin doğru tarafındadır" dedi.
 
Güven’in 200 günlük açlık grevi eylemine de atıfta bulunan Gupta, "Gelecek sizindir. Ama Leyla Güven, sen bunu biliyorsun. Sizleri destekleyen bizlerin onaylamasına gerek olmaksızın biliyorsun. O bilgi ile akıllara durgunluk veren o 200 günlük açlığın içinden çıktın. O insan üstü cesaret ve direniş diktatörlerin kalbine korku salıyor. Senin iraden asla teslim alınamaz. Sizin iradeniz bize Rojava'yı verdi, yeni bir dünyaya açılan bir kapı, daha insani, erdemli, adil, demokratik ve eşit bir dünya. Bunun için seni selamlıyorum" ifadelerinde bulundu.
 
BAİNBRİDGE: DAYANIŞMA İÇERİSİNDEYİZ
 
Avustralya Sosyalist İttifak Partisi MYK üyesi Alex Bainbridge, Türkiye'de Kürt milletvekillerine ve belediye başkanlarına karşı yürütülen baskıcı politikaları kınadığını belirtti. Brainbridge, "Milyonlar tarafından seçilen bu insanlar, otoriter Türkiye rejimi tarafından keyfi olarak görevden alındılar ve baskının her türlüsünü yaşamaktalar. Bu insanların çok büyük bir kısmı Halkların Demokratik Partisi üyesidir ve HDP Türkiye'de demokrasiye karşı savaş veren rejimin karşısındaki en büyük muhalefettir. Onlarla ebediyen dayanışma içinde olacağımızı bildirir Türkiye'de adalet, özgürlük ve demokrasi mücadelesi verenleri selamlarız" diye konuştu. (Mezopotamya Ajansı)

Öne Çıkanlar