HDP yol haritasını açıklıyor: Çekilecek mi kalacak mı?

HDP yol haritasını açıklıyor: Çekilecek mi kalacak mı?
Sine-i millet çağrısı yapılan HDP, yol haritasını açıklamak üzere Ankara’da toplandı.

Derya OKATAN


ARTI GERÇEK- 31 Mart seçimlerinin ardından 24 belediyesine kayyım atanan HDP, tutum deklarasyonunu açıklamak üzere Ankara’da toplandı.

Kayyım atamalarının ardından belediyelerden ve Meclis’ten çekilme tartışmaları başlamıştı. HDP, bugünkü toplantıda yol haritasını açıklayacak.

Hilton Otel’de düzenlenen toplantıya HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli ile MYK, PM üyeleri, milletvekilleri, yerlerine kayyım atanan belediye eşbaşkanları, HDP bileşeni partilerin başkan ve yöneticileri katıldı.

Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Cihangir İslam, CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, yakın zamanda cezaevinden tahliye olan HDP eski milletvekili Sırrı Süreyya Önder, HDK Eşsözcüleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Sedat Şenoğlu, İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, TİP Başkanı, İstanbul Milletvekili Erkan Baş, Halkevleri Eşbaşkanı Nuri Günay, EMEP Genel Başkan Yardımcısı Şükran Doğan, KESK Eş Başkanı Mehmet Bozgeyik, DİSK Genel Başkan Yardımcısı Cafer Konca, Barış Anneleri, Akın Birdal, Ziya Halis, Baskın Oran, Nesrin Nas ile çeşitli STK’ların temsilcileri de toplantıya katıldı.

‘İRADEMİZİ TESLİM ALAMAZSINIZ’

Yerine kayyım atanan Cizre Belediye Eşbaşkanı Berivan Kutlu Kürtçe bir konuşma yaparken, yerine kayyım atanan Dersim Akyazı Belediye Eşbaşkanı Orhan Çelebi de yaptığı konuşmada, "‘38 katliamı Dersim’i teslim alamadı, 80 darbesi Dersim’i teslim alamadı, 90’lar Dersim’i teslim alamadı. 13 Kasım günü de belediyemizi asker postallarıyla işgal edebilirsiniz ama irademizi teslim alamazsınız. Biz görevimize fiili olarak devam ediyoruz. Hiçbir yere gitmiyoruz" dedi. 

24 BELEDİYEYE KAYYIM ATANDI

Toplantıda "Türkiye’de kayyım rejimi, Seçme ve Seçilme Hakkının Gaspı" başlıklı rapor da açıklandı. Raporu açıklayan HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Salim Kaplan, artık yerel yönetimlerden bahsedilemeyeceğini belirterek, "Varsa yoksa Saray’ın yönettiği katı merkeziyetçi yeni bir rejim inşası var" dedi.

Rapora göre, kayyım 1. döneminde DBP'nin elindeki 102 belediyeden 95'ine kayyım atanmış, 93 belediye eşbaşkanı tutuklanmış, bunlardan 15'ine hapis cezaları verilmişti. 300 muhtara da kayyım atanmıştı.

31 Mart seçimlerinde HDP 3 büyükşehir, 5 il, 45 ilçe, 12 belde belediyesi ile 1230 belediye meclis, 101 de il genel meclis üyeliği kazandı.

Seçimlerden hemen sonra 6 belediye eşbaşkanına mazbataları KHK'lı oldukları gerekçesiyle verilmedi, bu karardan 43 belediye meclis üyesi, 4 de il genel meclis üyesi etkilendi.

3 büyükşehir dahil 24 belediyeye kayyım atandı.

13 belediye eşbaşkanı tutuklandı.

30 belediye meclis üyesi ve 7 il genel meclis üyesi İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırıldı ve yerlerine AKP’liler geçti. Böylece Tatvan ve Çaldıran belediyelerinde HDP, belediye meclisindeki çoğunluğu kaybetmiş oldu. 44 belediye meclis üyesi gözaltına alındı, 9’u tutuklandı.

Kayyım raporunun sunumunun ardından konuklar ve katılımcılar da söz aldı.

ŞENOĞLU: DEMOKRATİK SİYASETİ GERÇEK HALE GETİRMELİYİZ

HDK Eşsöczüsü Sedat Şenoğlu, "Bizim geleceğimizi çalmaya çalışıyorlar.  Halkın değerlerini, kazanımlarını götürmek istiyorlar. Buna tabi ki izin vermeyeceğiz. Ahlaklı olmak, onurlu olmak, devrimci olmak, halk olmak budur" dedi. Şenoğlu, iktidarın demokratik siyaseti yok etmeye çalıştığını ifade ederek, "Bunu daha gerçek hale getirmeliyiz" diye konuştu. Şenoğlu, "Nasıl daha çok direnebiliriz"in tartışılması gerektiğini dile getirdi. 

BAYDAR: HDP MEVZİLERİ TERK ETMEMELİ

Yazar Oya Baydar, HDP’nin ülkenin ve bölgenin geleceğinden kararlarıyla sorumlu olacağını belirti. Baydar, kayyım atamalara duyulan öfkenin ardından sine-i millet tartışmaları başlatıldığına işaret ederek, "Ülkenin ve bölgenin yakın geleceği için HDP’nin mevzileri terk etmemesi gerektiğini düşünüyorum. İktidar oraya çekmek istiyor, onun oyununa gelmemesi gerektiğini düşünüyorum" dedi. Baydar, kazanılmış yerler terk edilecekse bunun tüm muhalefet ile birlikte yapılması gerektiğini söyledi ve ekledi:  "Ama o koşul yok." 

NAS: ÇEKİLMEK HUKUK DIŞILIĞI CESARETLENDİRİR

Nesrin Nas ise "Otoriter rejimler önce umudu öldürürler ve kendilerine alan açalar. Sonunda ne yapsak boş, ne desek anlamsız küskünlüğüne hapsolup yollarından çekilmeye başlarız. Bizi bunu yapmaya zorlarlar. Bir kez bunu yapmaya çalıştığımızda da tüm kazanımlarımızı elimizden alırlar" dedi. Çekilme kararının iktidarın keyfi alanını genişleteceği, hukuk dışına çıkmasını cesaretlendireceğini söyleyen Nas, "Çekilmek kendini tasfiye etmek, kazanımlardan vazgeçmek anlamına gelir" dedi. Nas, kayyım atamalarının sadece Kütlerin ve HDP’nin sorunu değil başta ana muhalefet olmak üzere tüm muhalefet partilerinin sorumluluğunda olduğuna işaret etti.

DEKLARASYON EŞ BAŞKANLAR TARAFINDAN AÇIKLANDI

Deklarasyon HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli tarafından açıklandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar