'HES şirketini 6 kez kovduk, gelirse yine kovacağız'

'HES şirketini 6 kez kovduk, gelirse yine kovacağız'
HES projesine karşı çıkan Ordulu yurttaşlar, 'Fındık bahçelerimiz, ormanımız yok olacak. Kabul etmiyoruz. Şirketi 6 kez kovduk, yine kovarız. Deremize dokunamayacaklar' dedi.

Gençağa KARAFAZLI


ARTI GERÇEK- Ordu'nun Korgan ilçesinde kurulması planlanan "Balamir Hidroelektrik Enerji Santrali" için 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı değişikliği projesi, Ordu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünde askıya çıkarıldı. Köylüler, bu gelişme üzerine toplantı düzenledi. 

Korgan ilçesinin eski belediye başkanı Ali Kut, "Korgan’da içinden dere geçen yalnızca Çiftlik mahallesi var. Belediye Başkanlığım döneminde 9-10 yıl önce yine gelmişlerdi. Reddetmiştim. Şimdi yine geldiler. Merkezde, 2 kilometreye yakın alanda büyük zarar verecekler" dedi. 

İstanbul’da kurulu olan Çiftlik Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Dr. Mustafa Tozlama da Çiftlik mahallesinde yapılmak istenen HES’i istemediklerini söyleyerek, "Hem mahalledekiler hem de toprağımızın özlemiyle İstanbul’da yaşayanlar olarak HES’lere karşı mücadelemiz sürecek" dedi. 

'İMAR PLANLARININ YERLEŞİM ALANLARI BAZ ALINARAK YAPILMADIĞI ORTAYA ÇIKTI'

Tozlama, "Dernek olarak, Korgan ilçemizin Çiftlik Mahallesi başta olmak üzere Çanlı’dan Tepealan’a kadar olan Keş Deresi üzerinde yapılması planlanan Balamir HES projesinin detaylarını incelemeye aldık. Bu projenin öncesinde yapılan ÇED raporunun detaylarına bakıldığında Keş Deresi havzasına uygun olmadığı anlaşılmış, iklim ve yetiştirilen tarım ürünleri konusunda yanlış bilgilendirme yapılmıştır. Aynı zamanda imar planının yerleşim alanları baz alınarak yapılmadığı ortaya çıkmıştır" dedi. 

'KONU SİYASET ÜSTÜ'

Her kesimle görüştüklerini belirten Başkan, "Bu süreçte yönetim kurulu ve Av. İsmail Topçuoğlu önderliğinde köydeki ileri gelen hemşerilerimizle beraber bir heyet oluşturduk. Yine bu süreçte Ordu Çevre Derneği yöneticilerinin destekleriyle halkı bilgilendirme toplantıları yapıldı. Çiftlik, Çamlı, Yeniköy sakinleri olarak 1700 imzalı imar değişikliğine itiraz dilekçesi Ordu Çevre Şehircilik Müdürlüğüne ve OSKİ’ye verildi. TBMM’de Ordu Milletvekillerine durum anlatıldı. Konunun siyaset üstü olduğu vurgulandı" dedi.  

'ŞİRKETİN 7 YILLIK RUSAT SÜRESİ BİTTİ'

Başkan Tozlama, Ordu Valisinin de ziyaret edildiğini belirterek, "Hem Çiftlik Mahallesi’nde hem de diğer mahallelerde bilgilendirme çalışmaları devam ederken Balamir HES projesi için yapılmak istenen imar değişikliğine karşı Ordu İdari Mahkemesi’ne dava açtık. 12 Şubat 2021 tarihinde Bilirkişi Heyeti geldi, incelemelerde bulundu. Bilirkişi Heyeti geldiği gün halkımız çocuk, yaşlı, kadın, erkek heyeti karşıladı. Olgunlukla izledi, HES’i istemediğini heyete de belli etti. Bu süreç devam ederken şirket altı kez dereye inmeye yeltense de halkımız izin vermedi. Hem hukuksal hem de fiili mücadelesinde kararlı olduğunu gösterdi. Ayrıca şirketin 7 yıllık ruhsat süresi de bitti. Dernek olarak bundan sonra da halkımızla birlikte olacağız. Ordu Çevre Derneği’ne, vekillere ve dostlara destekleri için teşekkür ediyoruz." dedi. 

'ŞİRKETİ 6 KEZ KOVDUK, YİNE KOVARIZ'

Çiftlik Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Sekreteri Hüseyin Güleş de şunları söyledi:

"Bizler yaşam kaynağımız deremize sahip çıkıyoruz. Deremiz Korgan Belediyesi’nin kanalizasyonu ve peynir fabrikasının kirli sularının tehdidi altında. Bu yetmezmiş gibi, suya HES el koyacak. Yetmiyor, fındık bahçelerimiz, ormanımız yok olacak. Kabul etmiyoruz. Şirketi 6 kez kovduk, yine kovarız. Deremize dokunamayacaklar."

Öne Çıkanlar