HRW: Ülkelerine dönen Suriyeliler işkence görüyor

HRW: Ülkelerine dönen Suriyeliler işkence görüyor
İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün 'Hayatımız Ölüm Gibi' isimli raporu, Suriyelilerin ülkelerine döndükten sonra kötü muamele ve işkenceye maruz kaldığını ortaya koyuyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), ülkelerindeki zulümden kaçan Suriyeliler’in evlerine geri döndükten sonra Suriye hükümeti yetkilileri ya da hükümet yanlısı milisler tarafından kötü muamele ve işkenceye maruz kaldıklarını duyurdu.

Örgüt yayınladığı raporda, 2017’den bu yana onlarca Suriyeli mültecinin bu tür vakaların kurbanı olduğunu aktardı.

VOA'nın aktardığına göre, raporda, 2017-2021 yılları arasında Lübnan ve Ürdün’den ülkelerine geri dönen mülteciler arasında tutuklama, keyfi gözaltı, işkence, yargısız infaz ve zorla kaybolma gibi 65 vaka belgelendi. HRW, Beyrut’daki yetkilileri de mültecilerin geri dönüşü konusunda agresif bir politika izlemekle suçladı.

Merkezi Amerika’daki örgütün Suriye araştırmacısı Sara Kayyali Reuters’a yaptığı açıklamada, "Suriye hükümeti savaşın başladığı 2011’den bu yana hiçbir değişiklik olmadan aynı suistimalleri işlemeye devam ediyor. Mültecilerin en baştaki kaçış nedenlerinin aynısı hala mevcut" dedi.

HRW’nin tanıklığına yer verdiği kişilerden biri, kendisini Şadi olarak tanıtan hapse atılmış bir erkek, Ürdün'den döndükten sonra başına gelenleri şöyle anlattı:

 "Beni 60 yaşında bir erkeğin sorgusunu izlemeye götürdüler. Vücuduna elektrik verdiler. Önümde başka birini daha sorguladılar. 80 yaşındaydı, şeker hastasıydı, elektrik akımı vererek öldürdüler. Gözleri görmüyordu." 

HRW’nin, "Hayatlarımız Ölüm Gibi" başlığını taşıyan raporu, BM örgütleri, bağımsız kuruluşlar ve avukatlarla yapılan mülakatları da içeriyor.

 

Öne Çıkanlar