İçişleri Bakanlığı: Bekir Kaya talimatla hareket etmedi

İçişleri Bakanlığı: Bekir Kaya talimatla hareket etmedi
'Kamu arazilerinin PKK’nin talimatıyla yeşil alana dönüştürüldüğü' iddialarıyla ilgili tutuklanan Van Büyükşehir Belediyesi eski Eş Başkanı Bekir Kaya hakkında açılan soruşturma düştü.

Belediye çalışmalarıyla ilgili hakkında 8 yıl hapis cezası verilen ve halen cezaevinde tutulan Van Büyükşehir Belediyesi eski Eş Başkanı Bekir Kaya'nın görevden alınması ve yerine kayyım atanmasına gerekçe gösterilen suçlamalar tek tek çürüyor. Kısa bir süre önce Kobanê protestoları sırasında itfaiye ekiplerinin kentte çıkan yangına müdahale etmediği iddiasıyla açılan davada beraat kararı alan Kaya, hakkında açılan bir soruşturma daha düştü. 
 
"Hazine ve kamu kurumlarına ait arazilerin 2014-2016 yılları arasında PKK’nin talimatıyla yeşil alana dönüştürüldüğü, örgütün belediye üzerinden çıkar sağladığı, imar planlarında kamu kurumu için ayrılan yerlerin kasıtlı olarak vasfının değiştirilerek kamu yatırımlarının yapılmasının engellenmeye çalışıldığı" suçlamalarıyla ilgili Bekir Kaya ve imar komisyonu üyeleri hakkında soruşturma izni verilmesi talep edilmişti. Bu suçlama Kaya'nın görevden alınmasına gerekçe yapılmış, iktidar medyası da bu durumu "HDP'li belediye paraları Kandil'e gönderiyor" şeklinde manşetlere taşımıştı. 
 
EMNİYET VE SAVCILIK: KANIT YOK
 
Yapılan yayınlar ve iddialar üzerine İçişleri Bakanlığı söz konusu iddiaları araştırmak üzere müfettiş görevlendirmiş, yine savcılık iddialarıyla ilgili belediyenin eski eş başkanı Bekir Kaya ve İmar Komisyonu üyeleri Cahit Bozbay, Gıyasettin Gültepe ile Ayşan Harmancı hakkında soruşturma açarak, savunma istenmişti. Savunmaların ardından İçişleri Bakanlığı, Bekir Kaya ve İmar Komisyonu üyelerinin "PKK ile bağlantılı çalışma yürütüp yürütmedikleri, ilişkilerinin olup olmadığı, örgütün belediye üzerinden çıkar sağlayıp sağlamadığı" yönünde savcılık ve emniyetten bilgi istedi. 
 
Hem savcılık hem de emniyetin İçişleri Bakanlığı'na gönderdikleri raporlarda, "PKK’nin söz konusu kişilere talimatla iş yaptırdığı, kamu zararı veya menfaat oluştuğu" yönünde bir kanıta rastlanmadığı ifade edildi. Bu rapor sonrası İçişleri Bakanlığı, Bekir Kaya ve İmar Komisyonu üyeleri hakkında iddia edilen suçlamaların gerçekçi olmadığına karar vererek, soruşturmaya izin vermedi. 
 
BAKANLIK: ÖYLE BİRŞEY YOKMUŞ
 
Bakanlığın kararında, "Mülkiye Müfettişliği tarafından hazırlanan tevdi raporu münderecatında; Van Büyükşehir Belediyesince yapılan imar plan tadilatlarının, ‘PKK/KCK terör örgütünün aldığı kararlar doğrultusunda, devletin işlevsiz hale getirilerek PKK terör örgütüne destek olunduğu’ saikiyle yapıldığına dair bir bilgi ve belge bulunmadığı, ilgili tevdi raporunun gönderildiği Van Cumhuriyet Başsavcılığınca Van İl Emniyet Müdürlüğüne yazılan 17.01.2018 tarihli yazı ile söz konusu iddialarla ilgili olarak PKK/KCK terör örgütünün bağlantısı ve bir talimatının bulunup bulunmadığının sorulduğu, Van İl Emniyet Müdürlüğünce Van Cumhuriyet Başsavcılığına yazılan 17.04.2018 tarihli ve 254 sayılı cevabi yazıda, PKK/KCK terör örgütünün adı geçen şahıslara talimat verdiği ya da müzahir yayın organlarında konuyla ilişkilendirilebilen bir açıklama tespit edilmediğinin belirtildiği, öte yandan bilirkişilerce yapılan işlemler sonucu herhangi bir kamu zararı oluşmadığı anlaşıldığından soruşturma izni verilmemesine karar verildi" denildi. 
 
70 KİŞİ BU İDDİALARLA YARGILANIYOR
 
Dönemin Van Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkanvekili ve İmar Komisyonu üyesi Cahit Bozbay, "Belediyeye kayyım atama, Bekir Kaya'nın tutuklanması ve açılan bu davaların tümünün dayanaktan, hukuktan yoksun bir şekilde yapıldığını biliyorduk. Manşetlere taşınan ve bizim için 'Kandil'e para taşıdılar' gibi iddialarla dava açanlar, bu durumun ne kadar hukuksuz olduğunu da umarım görmüşlerdir. Bu dava düştü ama halen Van 6. Asliye Ceza Mahkemesi'nde aynı konu ve isnatlarla 70 meclis üyesi arkadaşımız yargılanıyor. Bu da açılan davaların ve suçlamaların ne kadar hukuksuz olduğunun açık bir belgesidir. Bu belge, yine gerek Bekir Kaya, gerekse dönemin meclis üyelerinin belediyecilik faaliyetlerini yürütürken nasıl bir hukuksuzlukla karşı karşıya olduklarının en somut belgesi oldu" dedi. (MEZOPOTAMYA AJANSI)

Öne Çıkanlar