Eşit ücret istedikleri için işten çıkarılan vakıf üniversitesi akademisyenleri hakkında işe iade kararı

Eşit ücret istedikleri için işten çıkarılan vakıf üniversitesi akademisyenleri hakkında işe iade kararı
Ücret eşitliği ve çalışma koşullarının düzeltilmesini talep ettikleri için işten çıkarılan 2 akademisyen hakkında işe iade ve çalışamadıkları sürenin ücretinin ödenmesi kararı verildi.

Foto: Evrensel


İstanbul’da bulunan Nişantaşı Üniversitesi’nde ‘eşit işe eşit ücret ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi' talebinde bulundukları için işten çıkarılan 2 akademisyen hakkında işe iade kararı verildi. Göreve dönen akademisyenlere çalışamadıkları sürenin de ücreti ödendi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) 17 Nisan 2020 tarihinde kabul edilen kanunla "Vakıf yükseköğretim kurumlarında çalışan öğretim elemanlarına devlet yüksek öğretim kurumlarında ödenen ücret tutarından az ücret verilemez" ibaresi kabul edilmiş, yasanın uygulanması için kamuoyu oluşturmaya çalışan vakıf üniversitesi akademisyenleri, mart ayında çalıştıkları kurumlara ücretlerin eşitlenmesi talebiyle dilekçe göndermişti. Dilekçe eylemlerinin en çok yankı bulduğu üniversitelerden biri, hak kayıplarıyla gündeme gelen Nişantaşı Üniversitesi olmuş, 30’dan fazla akademisyen üniversite yönetimi tarafından işten çıkarılmıştı.

Duvar’dan Aynur Tekin’in haberine göre süreci yargıya taşıyan akademisyenlerden ikisi, yürütmenin durdurulması talebiyle idare mahkemesine açtıkları davayı kazandı. Geçen hafta alınan kararın ardından akademisyenler, görevlerine geri döndü.

‘ÇALIŞAMADIKLARI SÜRENİN ÜCRETİNİ ALDILAR’

Akademisyenlerin avukatı Mesut Baştuğ, İstanbul 3. İdare Mahkemesi ve İstanbul 5. İdare Mahkemesi’nde iki farklı dava açtıklarını belirterek, kararla ilgili şu bilgileri paylaştı: "Mahkeme, burada apaçık bir hukuka aykırılık vardır dedi. Bu durum kişilerin çalışma hürriyeti ile ilgili bir mevzu olduğu için telafisi güç zararlar ortaya çıkmasın diye hemen yürütmeyi durdurma kararı verildi. Bu bizim için çok yerinde bir karar oldu, her iki hoca da üniversiteye yeniden görevlerine döndüler ve çalışamadıkları sürenin ücretini de aldılar."

Avukat Baştuğ ayrıca "İdare mahkemesinin kararı hukuki açıdan o kadar doyurucu bir karar ki... Bu kararın üst mahkemeden aleyhimize bir sonuçla döneceğine ihtimal vermiyorum" dedi.

YÖK İNCELEME BAŞLATMIŞTI AMA SONUÇ KAMUOYUNA AÇIKLANMADI

Bazı vakıf üniversitelerinde akademisyenlerin maaşları ve işten çıkarılmalarına yönelik şikayetlerle ilgili harekete geçen YÖK, nisan ayının ikinci haftasında 9 vakıf üniversitesiyle ilgili inceleme başlatıldığını duyurmuştu. Bu kapsamda YÖK denetçileri, akademisyenlerle birebir görüşmeler yaparak sorunları dinledi. Ücret düzenlemesiyle ilgili ise şimdiye kadar bir adım atılmazken, vakıf üniversitelerinde yapılan incelemelerin sonucu da kamuoyuyla paylaşılmadı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar