Iraklı yetkili: Zaho'yu vuran T-155 Panter obüsleri sadece Türkiye'de var

Iraklı yetkili: Zaho'yu vuran T-155 Panter obüsleri sadece Türkiye'de var
Bağdatlı üst düzey bir yetkili, Zaho'daki saldırının Türkiye sınırları içinden açılan Panter tipi obüslerle yapıldığına dair deliller olduğunu ileri sürdü.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne bağlı Duhok vilayetindeki Zaho bölgesine yapılan ve 9 kişinin öldüğü saldırı sonrasında, saldırının kaynağı tartışılıyor. 

Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Türkiye terörle mücadelesini uluslararası hukuka uygun şekilde, sivillerin, sivil altyapının, tarihi ve kültürel varlıklar ile tabiatın korunmasına azami hassasiyet göstererek yürütmektedir." denilmekle yetinildi. Açıklamada "bu elim hadisenin gerçek faillerinin açığa çıkarılması için iş birliği yapmaya davet ediyoruz" denildi. 


IRAKLI YETKİLİ: SALDIRI TSK'YA AİT OBÜSLER TARAFINDAN YAPILDI 

Daha önceki benzer saldırılardan farklı olarak, şimdiye kadar bombardımana dair görsel deliller kamuoyu ile paylaşılmadı. Ancak Middle East Eye'a konuşan üst düzey Bağdatlı bir yetkili, saldırının TSK'ya ait obüsler tarafından yapıldığına dair kanıtlar olduğunu söyledi. 

Adı açıklanmayan yetkili, "Saldırı, kesinlikle Türkiye topraklarından yapıldı ve saldırıya Panter tipi 155 mm'lik obüsten yapılan atışlar neden oldu" dedi. Yetkili, bölgeden top mermilerinin toplandığını da belirtti. 

'IRAK'TA BU TÜR TOPLARA SAHİP SİLAHLI GÜÇLER YOK' 

Iraklı yetkili ayrıca saldırının, Türkiye toprakları içinde, sınıra 10 kilometre mesafeden yapıldığı detayını da paylaştı. Irak sınırları içerisinde hiç bir silahlı grubun bu tür obüsleri kullanmadığını, bu tür top mermilerinin TSK envanterinde olduğunu da belirtti. 

PANTER OBÜSLERİNİ TÜRKİYE ÜRETİYOR 

Iraklı yetkilinin bahsettiği T-155 Panter obüsleri, 2000 yılından itibaren Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu tarafından üretiliyor. Bu obüsler TSK dışında sedece Pakistan silahlı kuvvetlerinde yer alıyor. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar