İdlib iddiası: Türk askeri uzmanlar füzelerle Rusya ve Suriye uçaklarını düşürmeye çalışıyor

İdlib iddiası: Türk askeri uzmanlar füzelerle Rusya ve Suriye uçaklarını düşürmeye çalışıyor
Rusya ve Suriye uçaklarının bu nedenle karşı önlemler almaya zorlandığı belirtildi.

Rusya Devlet Televizyonu Rossiya 24, Türk askeri uzmanların Suriye'nin İdlib eyaletinde omuzdan ateşlenen füzelerle Rusya ve Suriye uçaklarını düşürmeye çalıştığını iddia etti.

BBC Türkçe'nin aktardığına göre Rossiya 24'ün haberinde şu ifadeler yer aldı:

"Suriye ve Rusya uçakları, ısrarla isyancıları durduruyor. Ancak İdlib semaları tehlikeli. İsyancılar ve Türk uzmanlar aktif şekilde portatif hava savunma sistemleri kullanıyor."

Haberde, Rusya ve Suriye uçaklarının bu nedenle karşı önlemler almaya zorlandığı belirtildi.

Reuters haber ajansı, Rossiya 24'ün haberinden hemen önce Türkiye ve Suriyeli muhaliflerin yetkililerinin, Türk ordusunca desteklenen Suriyeli muhaliflerin İdlib'de Neyrab köyünü geri aldıklarını açıkladıklarını aktardı.

RUS KAYNAK ‘MUHALİFLERİN SERAKİB İDDİASI DOĞRU DEĞİL’ DEDİ 

Suriyeli muhalifler, İdlib eyaletindeki stratejik öneme sahip Serakib kasabasını Suriye ordusundan geri aldıklarını duyurdu. Rus medyasına konuşan Rusya'dan askeri bir kaynak ise muhaliflerin iddiasının doğru olmadığını söyledi.

Türkiye destekli Ulusal Kurtuluş Cephesi Sözcüsü Naci Mustafa yazılı açıklamasında "Serakib kasabası Esad'ın çetelerinden tamamen kurtarılmıştır" dedi.

Reuters haber ajansına göre muhalif kaynaklar bölgede şiddetli çatışmaların devam ettiğini de söylüyor.

Fakat Rus haber ajanslarının ismini vermeden aktardığı bir Rus askeri kaynağı, Serakib'in hükümet karşıtlarının eline geçtiği haberlerini reddederek Suriye ordusunun saldırıları püskürtmeyi başardığını söyledi.

Suriye hükümet kaynaklarından gelen bilgilere göre ise Suriye ordusu bu bölgede bir karşı harekat başlattı.
Muhalefete yakın Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Suriye ordusunun son üç gün içinde İdlib civarında 60 kadar köy ve kasabayı ele geçirdiğini duyurdu.

Türkiye'den Suriyeli bazı muhalif gruplara destek amacıyla İdlib'e binlerce asker ve zırhlı araç gönderilmiş, Şubat ayında saldırılarda hayatını kaybeden Türk askerlerinin sayısı bu sabah açıklanan iki kayıpla birlikte 18'e yükselmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise bugünkü açıklamalarında TSK'nın İdlib'de 3 kaybı olduğundan söz etti.

Öne Çıkanlar