İdlib operasyonu öncesi Rus heyeti Şam'da

İdlib operasyonu öncesi Rus heyeti Şam'da
Erdoğan: Hiç olmazsa Idlib’den çıkma işini, seçimlere kadar bu işi resmiyete dökmeden yapalım

Türkiye ve Rusya arasında adı konulmamış bir gerilimin yaşandığı İdlib’de çatışmalar sürerken üst düzey bir Rus heyeti Suriye’nin başkenti Şam’a ziyaret gerçekleştirdi.

Rusya’nın Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Verşinin, Suriye’nin başkenti Şam'da Esat’la bir araya geldi.

Güvenilir kaynaklar Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile bir araya gelen  Lavrentyev ve Verşinin, ziyaretin Putin'in işbirliğini güçlendirme ve Suriye ile her alanda ve her düzeyde çalışmayı genişletme isteğini ilettiklerini ve İdlib operasyonu öncesi durum değerlendirmesi yaptıklarını belirttiler. 

İsminin açıklamasını istemeyen bir Suriye Dışişleri bakanlığı bürokratı Artı Gerçek’e görüşmenin perde arkasını anlatırken İdlib’le ilgili ilginç bir iddiada bulundu:

"Rus heyetinden aldığımız bilgilere göre, Putin Soçi’de bir araya geldiği Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ‘açıkça İdlib’den'den çıkmanız gerekir’ dedi ve Erdoğan da ‘hiç olmasa seçimlere kadar bu işi resmiyete dökmeden yapalım’ cevabı verdi.

Erdoğan seçim öncesi çekilme olursa bunun yenilgi olacağını ve bunun da seçimlerde ağır bir faturasının olacağını düşünüyor. Bir kısım askerlerini kendi sınırına kaydırdı. Ama bölgede 13 bin civarında Türk askeri var ve 70 noktada (Astana antlaşmasına göre 12 nokta olması gerekiyor) Cihatçı teröristleri korumaktadır. Bugün gelen Rusya heyeti bu konuları devlet başkanımızla ele alıp değerlendiriyorlar. Ayrıca Genelkurmay yetkilileriyle de bir araya gelecekler. İdlib'in bu durumu sürdürülebilir bir durum değildir." 

Lavrentyev ve Verşinin, ziyaretin Devlet Başkanı Putin'in işbirliğini güçlendirme ve Suriye ile her alanda ve her düzeyde çalışmayı genişletmeyi esas aldığı bilgisine ulaşıldı.

Rus heyetinin Suriye'de iki gün boyunca Esad'ın ardından birçok önemli isimle görüşmeler yapacağı da ifade edildi.

 

Öne Çıkanlar