İHD: 19 Aralık katliamının ardından 31 Wernicke Korsakoflu mahpus halen hapishanede

İHD: 19 Aralık katliamının ardından 31 Wernicke Korsakoflu mahpus halen hapishanede
İHD İstanbul Şubesi, hapishaneler katliamının üzerinden 20 yıl geçmesine rağmen ağır hasta mahpusların serbest bırakılmadığını duyurdu.

ARTI GERÇEK- İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi (İHD) 19 Aralık 2000 tarihinde 30 mahpusun yitirdiği hapishaneler katliamına ilişkin açıklama yaptı.

İHD, hücre tipi hapishanelere geçmeyi reddeden yüzlerce siyasi mahkumun ölüm orucuna girdiği 2000 yılında, ‘Hayata Dönüş Operasyonu’ adı altında 20 hapishaneye yönelik operasyonda zorla müdahale edilerek Wernicke Korsakof sendromuna yakalanan 31 mahkumun ağır hastalıklarına rağmen hala hapishanede olduğunu söyledi.

Operasyonu planlayan ve uygulayanların zaman aşımı gerekçesiyle yargılanmadığını kaydeden İHD İstanbul Şube Yönetim Kurulu üyesi Ferit Barut, "Ülkeyi yönetenlerin, 1996 yılından itibaren uygulamaya konulmaya çalışılan hücre tipi hapishaneler ve bir işkence yöntemi olan tecride karşı mahpusların direncini bu katliamla kırma planını bir yıl öncesinden yaptıkları, bir hafta öncesinde de operasyona start verdikleri, dava dosyalarına gelen gizli belgelerden ve sanık anlatımlarından ortaya çıktı. Mahpuslar, katliam saldırısı sonrası götürüldükleri F tipi hapishanelerde de sistematik ağır  tecrit ve işkenceye tabi tutuldular" dedi.

SERBEST BIRAKILAN MAHPUSLARDAN BİRÇOĞU YENİDEN TUTUKLANARAK HAPİSHANEYE KONULDU’

İHD üyesi Barut, katliamın ardından devam eden ölüm orucu ve açlık grevlerinde 107 mahpusun yaşamını yitirdiğini hatırlatarak, sağ kalan 500 mahpusun mahpus Wernicke Korsakof sendromuna yakalandığı bilgisini paylaştı.

Yapılan açıklamada, "Bu tedavi ve yaşam desteği ihtiyacı hapishane koşullarda sağlanamadığından, hapishanede kalamayacaklarına dair raporlar verilerek serbest bırakılan mahpuslardan birçoğu, sağlık durumlarında ve ihtiyaçlarında değişiklik olmadığı halde yeniden tutuklanarak hapishaneye konuldular Bugün ağır hasta listemizde de yer alan 31 Wernicke Korsakof’lu mahpus, sağlık ve yaşam hakları hiçe sayılarak  halen hapishanede tutulmaktadırlar" ifadelerine yer verildi. 

Barut, aynı zamanda ağır hasta mahkumların isimleri ve yaşadıkları rahatsızlıkları şu şekilde kamuoyuyla paylaştı:

Bu mahpuslardan 47 Yaşındaki Kemal Gömi, ağır şizofreni teşhisi konulduğu,  ziyaretine giden aile üyelerini bile tanıyamadığı, öz bakımını yapamadığı için takibini yapan hastane tarafından hakkında 11 kez "hapishanede kalamaz" raporu  düzenlenmiş olmasına rağmen  halen Bolu F Tipi Hapishanesi’nde tek kişilik bir hücrede tutulmaktadır.

54 Yaşındaki Kemal Özelmalı, tek başına kişisel ihtiyaçlarını karşılayamadığı ve hapishanede olduğunun bile farkında olmadığı için "hapishanede kalamaz " raporu verildiği halde halen Adana Kürkçüler F Tipi Hapishanesi’nde tutulmaktadır. 

44 Yaşındaki Aslıhan Gençay, Wernicke Korsakof dışında ileri derecede migren, kronik astım, kalp damar hastalığı, rahim içi kitle, kanama rahatsızlıklarına rağmen halen Kayseri- Bünyan T tipi Hapishanesi’nde tutulmaktadır.

M. Ali Çelebi, Wernicke Korsakof’a bağlı ileri derecede şizofreni tanısı konmuş,  öz bakımını yapamayacak durumda olmasına rağmen halen Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Hapishanesinde tutulmaktadır.

Ağır hasta mahpus listemizde yer alan Wernicke Korsakof’lu mahpuslar; Abdullah Kalay, Aslıhan Gencay, Bekir Şimşek, Cengizhan Pilaf, Ergül Çiçekler, Fikret Kara, Hasan Tahsin Akgün, İnan Çoban, İnan Gök, Kamil Turanlıoğlu, Mehmet Ali Çelebi, Mesut Deniz, Sami Özbil, Selman Özcan, Sevgi Saymaz, Sinan Akbayır, Tarkan Uğurlu, Taylan Balatacı, Zeynel Karabulut, Hüseyin akış, Mustafa Gök, Orhan Atalay, Talat Şanlı, Yusuf Kenan Dinçer, Özgür Çelik, M. Deniz Güzel, Kemal Gömi, Kemal Ertürk, Kemal Özelmalı, Süreya Bulut, Serpil Cabadan serbest bırakılsın, sağlık ve yaşam hakları korunsun. 

Öne Çıkanlar