İHD’ye başvuran öğretmen: Ajanlık dayatmasıyla karşılaştım

İHD’ye başvuran öğretmen: Ajanlık dayatmasıyla karşılaştım
Diyarbakır’da bir öğretmen ‘ajanlık’ dayatmasıyla karşılaştığını belirterek İnsan Hakları Derneği’ne başvuruda bulundu.

Remzi BUDANCİR


ARTI GERÇEK-Son yıllarda polis tarafından gözaltına alınanlara baskı uygulanarak ‘ajanlık’ dayatmasında bulunulmasıyla ilgili iddialar artıyor. Özellikle muhalif siyasi parti çalışanları, öğrenciler ve gençler bu dayatmaların hedefinde. İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) 2019 Yılı Baskı ve Tehdit Yöntemleriyle İfade Alma, Mülakat Yapma, Ajanlaştırma ve Kaçırma Olaylarıyla İlgili Özel Raporuna göre, 2019 yılında 79 kişi tehdit edilerek ajanlık teklifiyle karşılaştı. Rapora göre bu dayatma polis ve savcılıklar tarafından yapıldı.

ÖĞRETMENE AJANLIK DAYATMASI

2019 yılında yaşanan ajanlık dayatması ile ilgili iddialar 2020 yılında da yaşandı. Üstelik bu defa ajanlık dayatmasyla karşılaştığını söyleyen öğrenci ya da siyasi parti çalışanı değil, Milli Eğitim Bakanlığı‘na bağlı olan bir öğretmen. İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesine başvuran öğretmen Pelda Sevim, İl Milli Eğitim Müdürlüğünde ‘ajanlık’ dayatmasıyla karşılaştığını belirterek basın açıklaması yaptı. Açıklamaya İHD Diyarbakır Şube Başkanı Abdullah Zeytun, Eiğitim-Sen Diyarbakır 1 ve 2 Nolu Şube yönetimi ile öğretmen Pelda Sevim’in annesi Müzeyyen Sevim katıldı.

ADRES; İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ BİNASI

Ajanlık dayatmasıyla karşılaştığı yerin Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü binası olduğunu ifade eden Sevim, "20 Şubat 2020’de çalıştığım okul müdürüm İl Milli Eğitim Müdür yardımcısı H.Ö adlı şahsın beni çağırdığını, bir yanına gitmem gerektiğini söyledi. Bunun üzerine İl Milli Eğitim Müdürlüğüne gittim. Müdür yardımcısının odasına gittiğimde bana ‘Polis arkadaşlarım sizinle bir konu hakkında görüşmesi gerekiyor’ dedi. Ardından kendisini polis diye tanıtan 3 şahıs odaya girip soru sormaya başladı. Tam bu sırda müdür yardımcısı odasının anahtarını verip dışarıya çıktı. Biz yalnız kaldık. Bana ailem hakkında soru sormaya başladılar. Bundan sonraki hayatımda bilgi sahibi olursam bilgi vermemi istediler. Böyle bir muamele ile karşılaşmam çalıştığım kurumun kutsallığı açısından beni çok üzdü" dedi.

"BAKANLIK BU OLAYI ARAŞTIRMALI"

Kendisinin kamu çalışanı olduğunu, böyle bir uygulamayı asla kabul etmeyeceğini ifade eden Sevim, bu dayatma ile ilgili suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. Milli Eğitim binasında böyle bir uygulama ile karşılaşmanın kendisini ürküttüğünü anlatan Sevim, "Bunu okul müdürüne anlattım. Okul müdürüm çok şaşırdı. Böyle bir dayatmanın suç olduğunu söyledi. Ben zaten devlet memuruyum gerekli yerlerde gereken açıklamayı yaparım. Müdür yardımcısı beni bu duruma itti. Milli Eğitim Bakanı ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü‘nün bu konuyu soruşturarak gerekli işlemlerin yapmasını istiyorum. Bu olayın açığa kavuşmasını istiyorum" diye konuştu.

İHD ŞUBE BAŞKANI ZEYTUN: HUKUKİ DESTEK VERECEĞİZ

İHD Diyarbakır Şubesi Başkanı Abdullah Zeytun, bu olayın geçtiği yerin Milli Eğitim İl Müdürlüğü binası olduğunu hatırlatarak, bunun olayın vahametini gözler önüne serdiğini söyledi. Bu olayın hukuksuzluğun her kuruma sızdığını net bir şekilde gösterdiğini belirten Zeytun, "Derneğimize buna dair çok fazla başvuru alıyoruz. İnsanlar tehdit ediliyor, ajanlık dayatılıyor. Bu bir suçtur. Bu suça karışan ve destek olanlar suç işlemiştir. Savcılığın derhal gerekeni yapması çağrısında bulunuyoruz. Meclis İnsan Hakları Komisyonu‘nun bir alt komisyon oluşturarak konuyu araştırmasını istiyoruz" diye belirterek öğretmen Sevim’e her türlü hukuki destek vereceklerini ekledi.

EĞİTİM SEN: BİR ÖĞRETMENE BUNUN YAPILMASI KABUL EDİLEMEZ, KINIYORUZ

Eğitim-Sen Diyarbakır 1 Nolu Şube Eş Başkanı Abbas Şahin, bir öğretmene böyle bir dayatmanın yapılmasının kabul edilemez olduğunu söyledi. Bu şekilde bir uygulamayla ilk defa karşı karşıya kaldıklarını anlatan Şahin, "Bazı odaklar kendine fazla alan açmak için bu hukuksuzlukları yapıyor. Milli Eğitim Kurumunda, direk Milli Eğitim İl Müdürü Yardımcısı tarafından bunun yapılması kabul edilemez. Yeni başlayan öğretmen arkadaşlarımıza bunun yapılmasını kabul etmiyoruz. Kınıyoruz. Bunu asla kabul etmiyoruz. Bu konunun takipçisi olacağız. Eğitim-Sen olarak eğitimci arkadaşlarımızın yanındayız. Bu konunun takipçisi olacağız" dedi.

ÖĞRETMEN ANNEDEN TEPKİ

Kendisi de bir öğretmen olan anne Müzeyyen Sevim ise bunun hukuka aykırı olduğunu söyledi. Böyle bir dayatmanın kızını çok korkuttuğunu ifade eden Sevim, tepkisini şu sözlerle dile getirdi: "Kimler niçin o görüşmeyi organize etti. Ben İl Milli Eğitim Müdürlüğü‘nün bunu açığa çıkarmasını istiyorum. Bu yaklaşımı kabul etmiyorum. Kızımın çok saygın güvenli bir kurumda çalışması beni çok sevindirmişti ama böyle bir şey olması beni düşündürüyor. Bu olayın aydınlatılmasını istiyorum. Bu konunun takipçisi olacağız."

 

Öne Çıkanlar