'İki farklı projeyle deremizden saniyede 155 litre su emilecek, deremiz kuruyacak'

'İki farklı projeyle deremizden saniyede 155 litre su emilecek, deremiz kuruyacak'
Giresunlu bir grup muhtar, Zıvağa Vadisi’ne yapılacak projenin dereleri tamamen kurutacağını belirterek, tepki gösterdi.

Gençağa KARAFAZLI


ARTI GERÇEK- Giresun'da Bayazıt Köyü Muhtarı Mehmet Yayla, Çatakkırı Köyü Muhtarı Hüseyin Öztürk, Hamza Köyü Muhtarı Erkan Gökdemir, Şenlik Köyü Muhtarı Ali Emanet ve Köprübaşı Köyü Muhtarı Turgut Aydemir ortak bir açıklama yaptı. 

"Suyumuza, ormanımıza, doğamıza, bölgemize, ülkemize ve hepsinden önemlisi gelecek nesillerimize karşı taşıdığımız sorumluluğun bilinciyle mücadele ediyoruz ve edeceğiz, kimsenin de bizi susuz bırakmasına sessiz kalamayız" diyen muhtarlar, ilçe belediye başkanlarının ‘çöp tesisi kaldırılacak’ sözlerini hatırlatarak, görevlerini yapmaya davet ettiler.

'SANİYEDE 155 LİTRE SU DEREDEN EMİLECEK'

Muhtarların yaptığı açıklamada, projeye dair şu bilgiler yer aldı: 

"Çavuşlu Beldesinden başlayıp Sisdağı zirvesine kadar olan Zıvağa Vadisini şimdi de kurutmak istiyorlar. Daha önce vadimizin girişine çöplük kurmuşlar, yaylamızdaki asırlık ormanlarımızı kırmışlardı. Bu üçüncü ve son aşamada ise deremizi kurutmayı amaçlıyorlar. Bundan yaklaşık 2 ay kadar önce ihalesi yapılan 'Görele-Çavuşlu İçme Suyu ve İçme Suyu Paket Arıtma Projesi' ve 'Eynesil-Sisdağı Sel Kapanı Projesi' ile deremiz tamamen susuz kalma tehlikesi ile karşı karşıyadır. Çünkü DSİ’nin yapmış olduğu rasat gözlem raporlarında özellikle yaz aylarında deredeki su miktarı saniyede 20 litrenin altına düşmektedir. Hatta 12 litre gözlemi bile resmi raporlarda yer almaktadır. Oysa bu iki farklı projeyle deremizden saniyede 155 litre suyun emilmesi hedeflenmektedir. Bu da açıkça göstermektedir ki; deremiz kuruyacak, vadimiz susuz kalacak, doğamız çoraklaşacak…" 

Sisdağı Yaylası

'BİR OLDU-BİTTİYLE SUYUMUZA EL KOYMALARINA ASLA MÜSAADE ETMEYECEĞİZ' 

Bugüne kadar yaptıkları girişimlerden ve iyi niyetli çağrılardan sonuç alamadıklarını belirten muhtarlar, "Su en temel insani ihtiyaçtır. Kimsenin bizi susuz bırakmasına sessiz kalamayız. Bölge halkına danışmadan, bilgilendirme yapmadan ve bizlerle uzlaşı girişiminde bulunmadan, siyasetçi ve bürokratların bir oldu-bittiyle, ihalesini yapıp suyumuza el koymalarına asla müsaade etmeyeceğiz" dedi. 

'MAHKEME KARARINA RAĞMEN YAPILAN ÇÖPLÜK GİBİ BÖĞRÜMÜZE SAPLANSIN İSTEMİYORUZ'

Ordu İdare Mahkemesine 5 ayrı köy olarak projelerin 'yürütmesinin durdurulması' ve 'iptali' için dava açtıklarını belirten muhtarlar, şunları belirtti:

– Yetersizlik nedeniyle Sisdağı suyunun Zıvağa Vadisindeki köylerin bile ihtiyacını karşılayamadığını, 

– Bu iki projenin saniyede 155 litre kapasite ile emme yaptığında deremizi tamamen kurutacağını, 

– Bu projeler için ÇED raporu bulunmadığını, 

– İnşaat ihtiyacı doğrultusunda ormanlık alana taş ocağı ve beton santrali yapılmak suretiyle doğa katliamı yapılacağını, 

– Toplam yatırım maliyeti yaklaşık100 milyon TL olan bu yatırıma karşılık, hedeflenen verimin "su yetersizliği" nedeniyle asla karşılanamayacağı resmi raporlarla sabit olduğundan hareketle, bu 2 projenin İSRAF mahiyetinde olduğunu,  

– Vadimizde bulunan ve başlıca kültürel unsur olarak kabul edilen asırlık su değirmenlerinin çalışmayacağını, deremizde yaşayan kunduz, alabalık ve bıyıklı sazan başta olmak üzere birçok hayvan türünün yok olacağını, ekolojik  dengenin bozulacağını, 

– Bu vadideki yer altı sularının vadiden akan Yalakoda deresinden beslendiği ve bu derenin sularının gözünden itibaren tamamen alınmasının yer altı sularını olumsuz etkileyeceği ve yer altı sularının kurumasına neden olacağını, 

– Küresel ısınma ve artan kuraklık nedeniyle dere suyunun kısa bir zaman sürecinde bölge köyleri için bile yetersiz kalacağı hususlarına özellikle dikkat çekerek Ordu İdare Mahkemesine avukatımız aracılığıyla başvurmuş durumdayız. 

– Bundan böyle uzun bir hukuksal mücadeleyi başlatmış bulunuyoruz. Vadimizin can damarını kurutacak hiçbir girişime sessiz kalmayacağız. Dolaysıyla doğamıza, suyumuza, kültürümüze ve insanlarımıza sahip çıkacağız. 

– Daha önce yapılan ve 'mahkeme kararlarına rağmen' böğrümüze hançer gibi saplanan Çavuşlu Çöplük olayındaki gibi hukuku çiğneyenlere bir daha asla müsaade etmeyeceğiz. Verilmiş mahkeme kararlarını artık kimse yok sayamayacak. 

– Siyasilerden bize verdikleri seçim vaadini yerine getirerek, Çavuşlu Çöp Tesisleri'ni bir an önce kaldırmalarını halen beklemekteyiz. Bu konuda Görele Belediye Başkanı Tolga Erener’i ve Çavuşlu Belediye Başkanı Fatih Duzcu’yu görevlerini yapmaya davet ediyoruz. 

Öne Çıkanlar