İki mezarlıkta kimliği belirsiz 48 cenaze: 'Genellikle akşam saatlerinde defnedildiler'

İki mezarlıkta kimliği belirsiz 48 cenaze: 'Genellikle akşam saatlerinde defnedildiler'
Farklı tarihlerde yaşamını yitirip, kimlikleri tespit edilemeyen 48 cenazenin Şırnak’taki iki ayrı mezarlıkta gömülü olduğu öğrenildi.

Şırnak kent merkezi ile Cizre ve Silopi ilçelerinde 2015-2016 yılları arasında uygulanan sokağa çıkma yasakları sırasında ve yine kırsal kesimlerde farklı tarihlerde yaşanan çatışmalarda yaşamını yitiren HPG ve YPS üyelerinden kimlikleri belirlenemeyenlerin cenazeleri kentteki iki ayrı mezarlığa defnedildiği öğrenildi. Bu mezarlıklardan birinin Şırnak kent merkezine bağlı Konutlar Mahallesi’nde, diğer ise Cizre'nin Yafes Mahallesi’nde olduğu kaydedildi.  Her iki mezarlıkta kimlikleri tespit edilememiş toplam 48 cenazeden 36’sının Şırnak’taki mezarlıkta, 12’sinin ise Cizre’deki mezarlıkta olduğu ifade edildi.

Şırnak’taki mezarlığa gömülü olup, son aylarda hayatlarını kaybeden ve PKK'lilere ait olduğu belirtilen cenazelerin düzensiz ve özensiz bir şekilde defnedildiği, cenazelerin defnedildiği alanın toplu bir mezarı andırdığı kaydedildi.

'CENAZELER GENELDE AKŞAM SAATLERİNDE GÖMÜLDÜ' 

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre güvenlik nedeniyle ismini vermek istemeyen bir mahalle sakini, cenazelerin genellikle akşam saatlerinde defnedildiğini söylediği aktarıldı.

Cizre’de 14 Aralık 2015 ile 2 Mart 2016 tarihleri arasında uygulanıp, 79 gün süren sokağa çıkma yasağı sırasında ise insan hakları örgütlerinin hazırladıkları raporlara göre; 177’si üç ayrı binanın bodrum katında olmak üzere 288 kişi yaşamını yitirdi. Yaşamını yitirenlere ait cenazelerden bazıları farklı kentlere gönderilirken, büyük çoğunluğu devlet görevlileri tarafından kentteki mezarlıklara gömüldü. Yaşamını yitiren 14 kişinin cenazesi ise hala kayıp.

Aileler, çocuklarının cenazelerini aylar süren DNA testi işlemleri sonrasında ancak alabilirken, o dönem yaşamını yitirmiş olup, kimlikleri hala tespit edilemeyen 12 kişinin cenazesinin de Yafes Mahallesindeki mezarlıkta gömülü olduğu ifade edildi.

Öne Çıkanlar