Yıldırım 'öncelik faiz' dedi, tahvil faizi rekor kırdı

Yıldırım 'öncelik faiz' dedi, tahvil faizi rekor kırdı
Yıldırım, "Faizleri aşağı indirmek ana önceliğimiz" dedi, aynı saatlerde Türkiye'de iki yıllık tahvillerin faiz yüzde 20'yi aşarak 2008'den beri en yüksek seviyeye çıktı.

Başbakan Binali Yıldırım, yeni dönemde ana önceliğin faiz indirimi olacağını söyledi. Yıldırım'ın açıklamasının geldiği sıralarda Türkiye'nin iki yıllık tahvil faizleri rekor kırdı.

Türkiye'de iki yıllık tahvillerin faizi 7 baz puanlık artışla yüzde 20.02'ye ulaşarak 2008'den bu yana en yüksek seviyeye çıkmasının ardından gün içinde yüzde 19.98 seviyesinden işlem gördü.

"Para politikaları ile ilgili taahhütlerimiz ile kaynaklarımızın dengelenerek yönetilmesi lazım, bu dönemde en fazla ona dikkat edeceğiz" ifadelerini kullanan Yıldırım, "Faizleri aşağı indirmek, dolayısıyla enflasyonu da aşağı çekmek ana önceliklerin başında geliyor. Bunun için tedbirler alacağız" diye konuştu. 

Öte yandan, TL varlıklar 14 yılın en yüksek seviyesine gelen enflasyon verilerinin baskısı altında. Küresel ticaret savaşları da piyasalarda olumsuz havaya neden oluyor.

Enflasyon verisi sonrası yükselişi hız kazanan tahvil faizlerinde bugün yeni zirveler görüldü.

Geçen hafta perşembe günü yüzde 16.20'ye kadar gerileyen, enflasyon verisi öncesinde yüzde 16.98 seviyesinde olan 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün yüzde 17.74 seviyesine (tarihi zirve) kadar yükseldi.

Akşam kapanışta yüzde 17,65 seviyesinde olan 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi bu sabah ise yüzde 17,62 seviyesinden güne başladı.

Enflasyon verisi sonrası 19.71'e kadar yükselen iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise dün öğleden sonra yüzde 19.98'e kadar yükseldikten sonra yüzde 19.95 seviyesinden günü tamamladı.

Gösterge iki yıllık tahvilin bileşik faizi bu sabah ilk işlemlerde yüzde 20 seviyesine çıkarak son 10 yılın en yüksek seviyesine gelmiş oldu. İki yıllıkların faizi, son beş gün içerisinde toplam 91 baz puan yükseldi. (EKONOMİ SERVİSİ)

 

Öne Çıkanlar