İkinci kez sınır dışı kararı verilen Somalili Abdullah: Siyah olduğum için üstüme geliniyor

İkinci kez sınır dışı kararı verilen Somalili Abdullah: Siyah olduğum için üstüme geliniyor
Muhammed İsa Abdullah için ikinci kez sınır dışı kararı verildi. Avukatları aracılığıyla Akyurt Geri Gönderme Merkezi’nden mesaj gönderen Abdullah, ‘Çok üzgün ve endişeliyim’ diyor.

Seda TAŞKIN


+GERÇEK- Ankara’da tehditlerle gündeme gelen Afrika Mutfağı konseptli restoran işletmecisi Somalili Muhammed İsa Abdullah sınır dışı edilmek üzere bir kez daha geri gönderme merkezine gönderildi. +Gerçek’e konuşan Abdullah’ın avukatı Halim Yılmaz, kararın hukuki olmadığını savunuyor ve müvekkilinin geri gönderilmesi durumunda hayatının tehlikeye gireceğini söylüyor.

‘ABDULLAH YASALARA UYGUN DAVRANDI’

Polis baskını ve tehditlerle gündeme gelen Ankara’daki Saab Restoran ortaklarından Somalili Muhammed İsa Abdullah 4 gün önce sınır dışı edilmek üzere gözaltına alındı. Abdullah’ın sınır dışı kararı ise izinsiz çalışmak iddiasına dayanıyor. Abdullah’ın Avukatı Halim Yılmaz ise Muhammed’in yasalara uygun bir şekilde hareket ettiğini belirterek, mahkemenin bunu gözden kaçırdığını söylüyor. Yılmaz, şirket ortaklığının fiili çalışma anlamına gelmediğini belirterek, şirket sahibi veya ortağı olmanın çalışma izni gerektirmediğini belirtiyor.

‘GÖZ ÖNÜNDE OLMASI RAHATSIZ ETTİ’

2013 yılından bu yana Türkiye’de yaşayan Abdullah, Türkiye’de 2 üniversite bitirdi ve burada bir aile kurdu. Abdullah geçen sene de sınır dışı edilmek üzere gözaltına alınmıştı. Saab Restoran tabeladaki yazıların Türkçe olmadığı ve sarı, kırmızı, yeşil renkler bulunduğu gerekçesiyle polis tarafından tehdit edilmişti. Geçen yıl Saab Restoranı Kızılay’dan başka bir yere taşınması istenmiş, bunu kabul etmediğinde de hakkında gözaltı kararı verilmişti. Polis ona "Kızılay’ın göbeğinde siyahlari istemiyoruz" demişti. Gözaltına alınmadan önce baskıları değerlendiren Abdullah, siyahların görünürlüğünün emniyette bir rahatsızlık yarattığını ve söylemişti.

İKİNCİ KEZ İPTAL DAVASI AÇILDI

Uzun zamandır ırkçı baskılara maruz kalan ve son olarak gözaltına alındıktan sonra Akyurt Geri Gönderme Merkezi’ne sevk edilen Somalili Muhammed İsa Abdullah için ikinci kez sınır dışı kararı verildi. Abdullah’ın hakkında verilen kararı değerlendiren Yılmaz, ikinci karar için idare mahkemesinde iptal davası açtıklarını ve bunu Ankara göç idaresine bildirdiklerini söylüyor. 

‘ABDULLAH’IN YENİDEN GÖZALTINA ALINMASI TESADÜF DEĞİL’

Yılmaz, Abdullah’ın Türkiye’den Somali’ye geri gönderilen bir arkadaşının Somali’de terör örgütü tarafından öldürüldüğünü ve Abdullah’ın geri gönderilmesi halinde can güvenliğinin tehlikeye gireceğini söylüyor. Bu süreç devam ederken Abdullah’ın yeniden sığınma başvurusu yaptığını belirten Yılmaz, Abdullah’ın başka bir ülkeye gitmesi durumunda Türkiye’ye girişinin yasaklanacağını aktarıyor. Yılmaz, sözlerine şöyle devam ediyor:

"Abdullah daha önce izinsiz çalıştığı gerekçesi ile gözaltına alınmış, kararı verilmiş, ancak daha sonra serbest bırakılmıştı. Sınırdışı kararının iptali için açılan davayı idare mahkemesi reddetti.  Biz bunun üzerine Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulunduk ve yasal süreç devam ediyor. Bu süreç devam ederken müvekkilim Abdullah 4 gün önce yeniden gözaltına alındı. Bu bir tesadüf değil. Alındığı gün hızlı bir şekilde Göç İdaresi’ne teslim edildi ve ikinci defa sınır dışı edilme kararı alındı, aynı anda da Konsolosluktan seyahat belgesi istendi. İkinci sınırdışı kararının gerekçesi, kamu düzenine tehdit oluşturduğu ve Türkiye’de yasal oturumu olmadığı yazılmış. Hakkında verilen yeni karar yeni işlem anlamına gelir. Biz bu yeni işleme karşı yeni iptal davası açtık. Ayrıca serbest bırakılması için de dava açtık."

Abdullah’ın uzun yıllar Türkiye’de bulunmasına rağmen herhangi bir suça karışmadığını belirten Yılmaz, "Ancak Saab restorana yönelik muamele, polislerin bir yıl içinde yaklaşık 50 kez restoranda gelmesi, işletmeye, işletme sahibine ve müşterilerine taciz edilecek şekilde müdahale edilmesi, itibarının sarsılması gibi nedenler özünde sırf siyah olmaları ve merkezi bir yerde istenmemelerinden kaynaklanıyor. Bütün bu uygulamalardan bunu anlıyoruz. Tüm bunları dikkate aldığımızda Abdullah burada kurban olarak seçilmiş oldu ve onun üzerine gidiyorlar" diyor.

‘MEVZUAT, GERİ GÖNDERME KONUSUNDA AÇIK’

Emniyet ve Göç İdaresi’nin bu durumu kişisel bir husumete çevirdiğini söyleyen Yılmaz, göç konusunda mevzuatın geri gönderme konusunda açık olduğunu söylüyor. Geri gönderme yasağının göç hukukunun en temel konularından biri olduğunu söyleyen Yılmaz, "Eğer gönderileceği ülkede kendisine yönelik bir zulüm tehlikesi varsa kişinin gönderilmemesi gerekiyor. İlk karara ilişkin Anayasa Mahkemesi kararının sonucunu bekliyoruz, Ayrıca yeni verilen karar için de Ankara İdare Mahkemesi’nin kararını bekliyoruz. Bunların yanında serbest bırakılması için de dava açtık onun sonucunu da bekliyoruz. Tüm yetkiler Göç idaresinde, Muhammed'in durumu için insani bir yaklaşım göstermesini umut ediyoruz. Yetkililer müdahale ettiği zaman olumlu sonuçlanan örnekler epeyce var. Muhammed'in Mısıra idama gönderilen genç gibi, başına kötü bir şey gelmesini istemiyoruz" dedi.

‘SİYAH OLDUĞUM İÇİN ÜZERİME GELİNİYOR’

Akyurt Geri Gönderme Merkezi’nde bulunan Abdullah’ın avukatları aracılığı ile gönderdiği mesajı da paylaşan Yılmaz, Abdullah’ın yaşadıklarından kaynaklı çok üzgün ve endişeli olduğunu aktarıyor. Abdullah ayrıca, Türkiye’nin Somali’ye yaptığı yardımlardan dolayı çok memnun olduğunu ancak siyah olduğu için üstüne gelindiğini ve bu durumun kendisini çok üzdüğünü belirtiyor. Abdullah’ın en büyük korkusu ise Somali’ye gönderildikten sonra hayatının tehlikeye gireceği. Benzer durumda, Samsun 19 Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden arkadaşı Abdulkerim Ishak ikamet izninin reddi üzerine Somali’ye dönmüştü, anca birkaç ay önce terör örgütü tarafından öldürüldü.

ZORLA 'GÖNÜLLÜ GERİ DÖNÜŞ FORMU' İMZALATTIRILMAYA ÇALIŞILIYOR

Yılmaz, Abdullah'ın alıkonulduğu GGM'deki görevlilerce zorla "gönüllü geri dönüş formu" imzalatılmaya çalışıldığını iddia ederek, sığınma başvurusu yapan, idari davası devem eden kişiye gönüllü geri dönüş formu imzalatılamayacağını ancak Göç İdaresinin kanundaki sınırdışı yasağının etrafında dolaşmak için Abdullah'a bu formu imzalatmaya çalıştığını belirtti.

Öne Çıkanlar