İlber Oltaylı’nın taksi isyanı: Sorumsuz bir esnaf grubu var

İlber Oltaylı’nın taksi isyanı: Sorumsuz bir esnaf grubu var
İstanbul'daki taksi krizine dikkat çeken Prof. Dr. İlber Ortaylı: İnsanlar evlerine gidemiyor. Ortalıkta taksi diye birtakım tekelci kuruluşların saldığı sorumsuz bir esnaf grubu var.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB), Ulaşım Koordinasyon Merkezi toplantısında 1000 yeni taksi plakası teklifi 9 kez reddedilirken, taksi krizi de her geçen gün ağırlaşıyor.

Tarihçi-yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı da, taksi sorununa dikkat çekerek, "Merkezi hükümetle İBB arasında çatışma, ucuz siyasi manevra alanı olmaktan daha korkunç bir duruma geldi, insanlar evlerine gidemiyor" dedi.

İlber Ortaylı'nın Hürriyet'teki bugünkü yazısının ilgili bölümü şöyle: 

"Merkezi hükümetle İstanbul Belediyesi arasında çatışma, bir rekabet ve ucuz siyasi manevra alanı olmaktan daha korkunç bir duruma geldi. İnsanlar evlerine gidemiyor. Ortalıkta taksi diye birtakım tekelci kuruluşların saldığı sorumsuz bir esnaf grubu var. Canlarının istedikleri yolcuları alıyor, istemediklerini almıyorlar. İstanbul’da ev almak, yabancılara mülk satma kurallarının dışına çıkarılmalıdır. Zira artık insanlar Ortadoğu’dan gelen lüks tüketim akımıyla rekabet edemez hale düştü. Büyükşehirle merkezi hükümet şehirdeki birkaç bin taksiye söz geçiremez haldedir. Unuttukları bir şey var; halkla en yakın temasta oldukları/olacakları ve not alacakları alanlardan biri ulaşımdır."

İstanbul’da 17 bin 395 taksi bulunuyor ve bu sayı 1998 yılından beri artmadı. İstanbul Büyükşehir Belediye ise taksi sorununun temelinde sayısı azlığını görüyor ve Ulaşım Koordinasyon Müdürlüğü vasıtasıyla bu sayıyı artırmayı amaçlıyor. Ancak bu tasarı UKOME’de 9. kez reddedildi.
İstanbul Taksiciler Esnaf Odası, İstanbul’un çözülemeyen taksi sorununu sayı azlığından değil, şoför kalitesinin artırılmasından geçtiğini savunuyor.

İBB Ulaşım Daire Başkanlığı ise çözümün bireysel işletmecilikten geçtiğini söylüyor ve taksi plakalarının yatırım aracı olmaktan çıkarılması gerektiğini savunuyor.

Öne Çıkanlar