İliç’teki madenin siyanür havuzu 640 futbol sahası büyüklüğüne çıkarılmak isteniyor

İliç’teki madenin siyanür havuzu 640 futbol sahası büyüklüğüne çıkarılmak isteniyor
Erzincan’ın İliç ilçesinde bulunan altın madeninde kapasite artırımına karşı açılan dava kapsamında bilirkişi keşfi yapıldı.

Erzincan ili İliç sınırlarında faaliyet gösteren Çöpler Altın Madeni’nin kapasite artırımına karşı açılan dava kapsamında bölgede bugün bilirkişi keşfi yapıldı. İklim aktivistleri kilometrelerce uzaktan İliç’e gelerek karlar altında kalan atık havuzu önünde madene karşı protesto gerçekleştirdi.

Türkiye Mimarlar Mühendisler Odası Birliği (TMMOB) adına keşfe katılan İliç Altın Madeni Komisyonu üyesi Metalurji Yüksek Mühendisi Cemalettin Küçük, madenin bölgede büyük bir ekolojik yıkıma sebep olduğunu söyledi.

SİYANÜR İLE BÖLGEDE EKOLOJİK YIKIM YAPILIYOR

Amerikalı Anagold Madencilik ve Çalık Holding’in ortağı olduğu Çöpler Altın Madeni’nin kapasite artırımına ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu kararı verildi. Eğer kapasite artışı gerçekleşirse; 66 milyon ton kapasiteli, 1280 metre derinlik, 640 futbol sahası büyüklüğünde atık havuzu kapasitesine ulaşılacak, 122 bin ton sülfürik asit, 11 bin ton siyanür kullanılacak. Dünyada böyle bir işletmenin bir benzeri de yok.

Yıllardır siyanür ve sülfrik asit yayan madenin bölgede ekolojik yıkıma neden olduğunu belirten TMMOB ve maden sahası içerisinde yer alan Sabırlı köyünden Sedat Fezayirlioğlu kapasite artırımına karşı dava açtı. Dava kapsamında mahkeme, bilirkişi keşfi yapılmasına karar verdi.

İKLİM AKTİVİSTLERİ VE EKOLOJİSTLER İLE CHP’Lİ VEKİLLER DE DESTEK VERDİ

Erzincan İliç’te 12 yıldır faaliyet gösteren ve kapasite artışı başvurusu yapan altın madenine karşı yurdun dört bir yanından İliç’e giden doğa ve yaşam savunucuları, siyanür havuzunun önünden ekoyıkımın durdurulması çağrısında bulundu. Yapılan keşif öncesi demokratik kitle örgütleri bölgeye çağrı yaparken, yüzlerce doğasever bilirkişi heyetini karşılamak üzere maden sahasında toplandı.  Ablukaya alınan maden sahasına girmek isteyen aktivistlere, asker ve polisler engel oldu.

Kapasite artışını ve maden şirketinin doğada yarattığı ekoyıkımın durdurulması çağrısında bulunan aktivistler, ‘İliç’ten Fırat’a Zehir Akıyor’ pankartını açarak "İliç yalnız değildir" ve "Kazdağı’ndan Fırat’a kazanacağız" sloganları attı.

Çevre örgütlerine CHP Milletvekilleri Orhan Sarıbal ile Ali Şeker de destek verdi. CHP Milletvekili Sarıbal, "Çöpler köyünde altın madeni sahasının genişletilmesi isteği ve birilerinin zenginleşmesi için Anadolu’muzun bereketli topraklarının siyanürle zehirlenmesine karşı halkımızla beraber mücadele ediyoruz. Topraklarımızın üstü de altı da halkımızındır" dedi.

BURADA MADENCİLİK FAALİYETİ DEĞİL KİMYASAL BİR İŞLETME VAR

TMMOB adına keşfe katılan isimlerden Cemalettin Küçük, madenin bölgenin topografyasını değiştirdiğini söyledi.

Küçük, "Fırat nehrinin başlangıcı olan Karasu’nun başında siyanür ve birçok kimyasal kullanıldı. Bölge uzun yıllar boyunca kirletildi. Buradaki yıkımın madencilik faaliyeti olmadığını, bunların büyük bir kimyasal işletme olduğunu bildiğimiz için itiraz ediyoruz. İliç gözden uzak kalmış, uzun süredir kimsenin de müdahale etmediği, zaman zaman şahısların dava açtığı ama bütün o davaların reddedildiği bir yer. Buraya kimse sahip çıkmadığı için bir maden kasabası oluşturulmuş. Biz de TMMOB olarak bu büyük yıkıma bir itirazda bulunduk" diye konuştu.

İncelemenin sadece maden içinde mühendislik kriterleri içerisinde yapılmasının doğru olmadığını belirten Küçük, "Topyekûn değerlendirme yapmak için yakın köylerin tamamının da birlikte değerlendirilmesi; oradaki hayvan ölümlerinin, arıların yok olmasının, çeşitli göçlerin neden olduğunun irdelenmesi gerekiyor" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar