Boris Johnson: Putin'in yenilmez olduğu efsanesine son verdiniz

Boris Johnson: Putin'in yenilmez olduğu efsanesine son verdiniz
Videokonferansla Ukrayna Parlamentosuna seslenen İngiltere Başbakanı Boris Johnson "Putin'in yenilmez olduğu efsanesine son verdiniz" dedi.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Kiev'in Rusya'yı yeneceğini ve Ukrayna'nın yeniden özgür bir ülke olacağını söyledi.

Videokonferansla Ukrayna Parlamentosuna hitaben konuşan Johnson, Ukrayna halkının üzerine füzeler ve bombaların yağmaya devam ettiğini, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yasa dışı savaşı sürdürdüğünü söyledi.

Rus askerlerinin artık ne yaptıklarını bilmediği gibi bir mazereti olamayacağını ifade eden Johnson, işlenen savaş suçlarının Buça, İrpin ve Hostomel gibi geri çekilmek zorunda kaldıkları yerlerde ortaya çıktığını belirtti.

Kiev'in günler içinde düşeceğine inananlar olduğunu ve Ukrayna yönetimine sürgünde bir hükümet kurması için teklif götürüldüğünü anlatan Johnson, buna karşın Ukrayna halkı ve ordusunun işgale karşı koyduğunu kaydetti.

'TARİHİNİZİN EN GÖRKEMLİ BÖLÜMLERİNİ YAZDINIZ'

Ukrayna'nın Kiev'e kadar gelen Rus ordusunu yenilgiye uğrattığını belirten Johnson, "Putin'in yenilmez olduğu efsanesine son verdiniz, askeri tarihiniz ve ülkenizin tarihindeki en görkemli bölümlerden birini yazdınız." diye konuştu.

İngiliz Başbakan, Ukraynalıların "Putin'in tarihi aptallığını, yalnızca bir otokratın yapabileceği devasa hatayı ifşa ettiğini" de söyledi.

2014 KIRIM HATIRLATMASI

Johnson, Ukrayna'nın, Kırım'ın ilhak edildiği ve Donbas bölgesinde savaşın başladığı 2014 yılında ilk kez işgal edildiğine işaret ederek, "Gerçekte neler olduğunu kavramakta çok yavaştık. O zaman Vladimir Putin'e getirmemiz gereken yaptırımları toplu olarak uygulamayı başaramadık. Aynı hatayı tekrar yapamayız." ifadesini kullandı.
"Tanklar ve zırhlı araçlar dahil binlerce çeşit silah gönderiyoruz"

Hiç kimsenin Ukraynalılara bir şey dayatamayacağını vurgulayan Boris Johnson, savaş öncesi tanksavar füzeleri gönderdiklerini hatırlatarak, "Şimdi de tanklar ve zırhlı araçlar dahil binlerce çeşit silah gönderiyoruz. Önümüzdeki haftalarda size Brimstone gemi savar füzeleri ve Stormer uçaksavar sistemleri göndereceğiz. Sivilleri saldırı altındaki bölgelerden tahliye etmek ve yetkilileri korumak için zırhlı araçlar sağlıyoruz" dedi

Johnson, 300 milyon sterlinlik (5,5 milyar TL) yeni bir destek paketi açıklayarak, bunlara radarlar, ağır yük İHA'ları ve binlerce gece görüş cihazının dahil olduğunu da bildirdi.

Johnson, Ukrayna'ya finansman ve insani yardım sağlamaya devam edeceklerini aktardı.

Öne Çıkanlar