İnşaat işçilerine ‘koronavirüs’ taahhütnamesi imzalatılıyor

İnşaat işçilerine ‘koronavirüs’ taahhütnamesi imzalatılıyor
İşçilere, ‘Çalışırken koronavirüse yakalanırsam sorumluluk bendedir’ taahhütnamelerinin imzalatıldığını söyleyen İnşaat-İş Örgütlenme Sekreteri Özgür, şantiyelerin kapatılmasını istedi.

Koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle vaka ve ölüm sayıları her geçen gün artıyor. Binlerce işçi işten çıkarılırken, çalışmaya zorlanan inşaat işçileri ise virüse karşı korunmasız. İnşaat işçilerinin örgütlendiği İnşaat İşçileri Sendikası (İnşaat-İş), geçtiğimiz hafta işten çıkarılan, mağdur edilen ve kötü koşullarda çalışmak zorunda bırakılan işçiler için "Dayanışma Yaşatır" adı altında yardım kampanyası başlattı. İnşaat-İş Örgütlenme Sekreteri Yunus Özgür, inşaat işçilerinin yaşadığı mağduriyetler ve başlattıkları kampanyaya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

TAAHHÜTNAME ZORUNLULUĞU: İMZALAYANLAR İŞTEN ÇIKARILIYOR

Bazı şantiyelerde işçilere, "Çalışırken koronavirüse yakalanırsam sorumluluk bendedir" ibarelerinin yer aldığı taahhütnamelerin imzalatıldığı bilgisini veren Özgür, "Bu formlar zorla imzalatılıyor, imzalamayanlar da işten çıkarılıyor. Birçok arkadaşımız imzalamış, çünkü gerçekten çok yoksul insanlar. ‘Evde kalın’ diyorlar ama imzalamak zorunda kalanlar eve gitse aç kalacak, sadece tek başına aç kalmayacak, çocukları da aç kalacak" dedi.

‘MEMLEKETLERİNE GİDEMEDİKLERİ İÇİN ÇALIŞMAK ZORUNDA BIRAKILIYORLAR’

İnşaat şantiyelerinde sosyal mesafeyi korumanın imkansız olduğuna dikkat çeken Özgür, inşaat işçileri açısından bir kısıtlamaya gidilmediğini söyledi. İşçilerin ücretli izne gönderilemeyerek, şantiyeler kapatılmadığı sürece alınan hiçbir önlemin etkili olmayacağını dile getiren Özgür, sokağa çıkma yasağı kısıtlamalarına değinerek, şunları söyledi: "Özellikle Kürt illerinden çalışmak için gurbete gelmiş işçiler için sokağa çıkma yasağı var. Memleketine gitmek isteyen çok fazla kişi var, önlemler alınmadığı için insanlar korkuyor. Seyahat kısıtlaması yüzünden memleketine gidemiyorlar, çalışmak zorunda bırakılıyorlar. Sokağa çıkma yasağı olsa bile o insanlar şantiyede yine çalıştırılacak. İnşaat işçileri servislerle yine şantiyelere taşınmaya devam edilecek. İnşaat işçilerinin büyük bir kesimi gurbetçi olan, eve gidememeleri zaten onlar için sokağa çıkma yasağı demek."

DAYANIŞMA ÇAĞRISI

Gıda, enerji, sağlık sektörlerinin durdurulma olanaklarının olmadığına işaret eden Özgür, bu sektörler için, "İşçilerin azaltılması ve vardiyaların kısaltılmasını istiyoruz" talebinde bulundu. Özgür, "Koronavirüs önlemleri alınması gerek, zorunlu çalışması gereken sektörler dışında bütün herkes ücretli izine çıkarılmalı. Elektrik, doğalgaz, su faturalarının ertelenmesini istemiyoruz bu süreçte kesinlikle alınmaması gerek. Bu günlerde ihtiyacımız olan dayanışma, bu dayanışmaya ihtiyacı olan arkadaşlarımız var. Miktar hiç önemli değil, katkı sağlamak isteyen işçi arkadaşlarımız bizi ararlarsa ihtiyaç sahiplerine ulaştıracağız" çağrısında bulundu.

‘ELEKTRİK, SU, DOĞAL GAZ FATURALARI VAR, ÇOK ZOR DURUMDALAR’

İşçilerin yaşadıkları mağduriyete karşı "Dayanışma Yaşatır" kampanyası başlattıklarını belirten Özgür, hedef kitlenin inşaat işçileri olduğunu ancak bütün emekçilere yardım etmek istediklerini söyledi. Kampanyanın, işçilerin zorlu çalışma koşullarından dolayı başlatıldığını ifade eden Özgür, "Bu sektörde çalışan kişiler yoksul kişiler, çalışanlara baktığımız zaman birçoğu Kürt illerinden gurbete gitmek zorunda bırakılmış insanlar. Bir nebze olsa bu insanlara yardım etmek istiyoruz. Yardım kolileri hazırlayacağız, nakit para yardımında da bulunacağız. İnsanların elektrik, su, doğalgaz faturaları var, çok zor durumdalar. Amacımız bir nebze olsa yaralarına mehlem olabilmek" diye belirtti.

YARDIM KAMPANYASI

Kampanyaya büyük ilginin olduğunu ve işçilere yardım ulaştırmaya başladıklarını aktaran Özgür, şeffaflık olması açısından gelen yardımları ve dağıttıkları miktarı kamuoyuyla paylaşacaklarını belirtti. (MA)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar