İran'la nükleer anlaşma görüşmeleri 6 Nisan'da Viyana'da başlayacak

İran'la nükleer anlaşma görüşmeleri 6 Nisan'da Viyana'da başlayacak
İranlı ve Avrupalı yetkililer, İran nükleer anlaşması olarak bilinen Ortak Kapsamlı Eylem Planı'nı (JCPOA) yeniden görüşmek üzere, 6 Nisan Salı günü Viyana'da bir araya gelecekler.

İran, Çin, Rusya, Fransa, Almanya ve İngiltere arasında bugün gerçekleştirilen çevrim içi görüşmede, ABD'nin anlaşmaya geri dönme olasılığı ve bunun tüm taraflarca etkili bir şekilde nasıl uygulanacağı tartışıldı. 2015'te imzalanan nükleer anlaşmanın tarafları olarak söz konusu ülkelerin, 6 Nisan tarihinde Viyana'da bir görüşme daha gerçekleştireceği bildirildi.

Görüşmelerde üst düzey müzakerecilerden biri olan İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Arakçı, İran televizyonuna verdiği demeçte, katılımcıların 'açık sözlü ve ciddi' görüşmelerin ardından Salı günü Viyana'da yüz yüze görüşmeyi kabul ettiklerini söyledi.

'ABD İLE GÖRÜŞMEK GEREKSİZ'

Twitter hesabından bir paylaşımda bulunan İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif de, 6 Nisan'da gerçekleştirilmesi planlanan görüşmeyi doğruladı.

Listede ABD'den bahsetmemekle birlikte Zarif, bu noktada İran ile ABD arasında bir görüşmenin 'gereksiz' olduğunu vurguladı.



Sputnik Türkçe'de yer alan habere göre söz konusu görüşmeyi iki Avrupalı diplomatik kaynak da doğruladı.

ABD 2018'DE ANLAŞAMDAN AYRILMIŞTI

Önceki ABD Başkanı Donald Trump, 2015'te imzalanan nükleer anlaşmadan 8 Mayıs 2018'de ayrıldıklarını açıklamıştı. Trump'tan sonra başkanlığa seçilen Joe Biden, göreve geldikten sonraki İran'la nükleer anlaşmaya dönebileceklerinin sinyallerini vermişti.

İran nükleer anlaşması Ortak Kapsamlı Eylem Planı (JCPOA), İran'ın nükleer faaliyetlerinin denetlenmesi ve düzenlenmesi, bunun karşılığında yaptırımların kaldırılması amacıyla Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) daimi üyeleri ABD, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin'in yanı sıra Almanya ve AB ile İran arasında 2015'te imzalanmıştı.

Öne Çıkanlar