Kürtçe'ye yönelik ırkçı paylaşımla suçlanan öğretmenlere dava açıldı

Kürtçe'ye yönelik ırkçı paylaşımla suçlanan öğretmenlere dava açıldı
Diyarbakır Barosu'nun şikayeti üzerine 4 öğretmen hakkında 'Halkın bir kesimini yayın yoluyla alenen aşağılama' suçlamasıyla dava açıldı. Öğretmenler ise suçlamaları kabul etmemişti.

Erzurum'un Karayazı ilçesinde Karşıyaka İlkokulu’nda görevli öğretmenlerin, ilçenin girişinde Kürtçe ve Türkçe yazılı "Hûn bî xer hatin- Hoş geldiniz" tabelası önünde verdikleri poz Kürtçeye hakaret sayıldı. Diyarbakır Barosu’nun şikayeti üzerine 4 öğretmen hakkında "Halkın bir kesimini, sosyal sınıf, ırk, din, mezhep, cinsiyet veya bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılama" suçundan Karayazı Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianame, Karayazı Asliye Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi. 

‘PAYLAŞIMLARDA HALKIN BİR BÖLÜMÜ ALENEN AŞAĞILANDI’

Fotoğrafın öğretmenler tarafından sosyal medya hesaplarından paylaşıldığı ve toplumun bir kesiminin alenen aşağılandığı hatırlatılan iddianamede, "…Şüphelilerin el ve ayaklarıyla kameraya doğru uygunsuz hareket halinde oldukları görüldüğü, fotoğrafın alt kısmında ‘Tabelanın diğer kısmında hoş geldiniz yazıyor ama o kısma olan hareketimiz belli’ ifadelerinin yazıldığının görüldüğü, Kürtçe ‘Hoş geldiniz’ yazan kısmın görünmediği, ancak Türkçe ‘hoş geldiniz’ fotoğrafta açık ve net bir şekilde görüldüğü, fotoğrafın alt kısmında yazan yazı ile de bağlaç olan ‘de’nin kullanılması suretiyle şüphelilerce fotoğrafta görünen ‘hoş geldiniz’ yazısının farkında ve bilincinde olduklarının açık gösterildiği, bu bağlamda şüphelilerin aşağılama kastı içerisinde olmadıklarına dair yaptıkları savunmalarına itibar edilemeyeceği, her ne kadar peş peşe yapılan diğer 3 paylaşımda şüphelilerin kasıtlarının halkın bir kesimini aşağılama kastının olmadığı açıkça belli olsa da bahse konu fotoğrafta şüphelilerin kasıtlarının halkın bir kesimini aşağılama olduğunun görüldüğü" ifadelerine yer verildi. 

CEZADA ARTIRIM İSTENDİ

Şüphelilerin her ne kadar hesaplarının gizli olduğunu beyan etmiş olsalar bile yapılan paylaşımın çok sayıda insana hitaben yapıldığına dikkat çekilen iddianamede, "Ayrıca somut olayda yapılan paylaşımın sonuçları itibariyle de aleniyet unsuruna haiz bir paylaşım olduğunun kabul edilmesi gerektiği, yapılan paylaşımın şüphelilerce yayın yoluyla işlenmiş olması nedeniyle verilecek cezada artırım yapılması gerektiği, bu nedenle kişilerin fikir ve eylem birliği içerisinde halkın bir kesimini yayın yoluyla alenen aşağılama suçunu işledikleri anlaşılmıştır"  denildi. 

ÖĞRETMEN BERFU KATI: IRKÇILIKLA SUÇLANMAYI KABUL ETMİYORUZ

Öğretmenler ise paylaşımdaki yazının ve hakaretin "tayin sevinci" nedeniyle yapıldığını savundu.

Hareketin Kürtçe’ye yönelik olmadığını savunan öğretmenler, savunmalarında "Tayinlerimizin çıkma dönemine yaklaştığımızı ve bir daha Karayazı’ya dönmeyeceğimizi vurgulamak istedik" dedi.

Sosyal medya üzerinden açıklama yapan öğretmenlerden Berfu Katı, doğum iznine ayrılacak ve dönem sonunda birlikte tayin talebinde bulunacakları için birlikte anı fotoğrafı çektiklerini belirterek, "Bu resimler toplu olarak incelendiğinde ve değerlendirildiğinde bu durum net olarak görülür. Paylaştığımız resimler arasında sadece birisi cımbızlanarak bağlamından kopartılıp asılsız bir şekilde ırkçılıkla suçlanmamızı kabul etmiyoruz ve şiddetle reddediyoruz" dedi.

Oradaki ifadelerinin "Kürtçe ile ilgili olmadığını" belirten Katı, şunları yazdı:

'SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ'

"Bu ülkede yaşayan, bu ülkenin vatandaşı olan birçok dil ve lehçe kullanan insanlar hepsi kardeştir, hepsi birdir, bunun başka bir ifadesi yoktur. Ancak bu paylaşımlardan sadece bir tanesi alınarak, provakatif eylemler ile bugüne kadar mesleğini layığıyla yapan, çocukları gönülden seven, yağadığımız bölgedeki çevre ve esnaf tarafından sevilen ve iyi geçinen insanlar olarak, ırkçılıkla suçlanmak bizleri hedef gösterip başka amaşlar için kullanmış, nefret ve kin söylemleri yapılmıştır.

Gizli sosyal medya hesaplarımızdan paylaştığımız fotoğraflarımızı izinsiz ve suçlayıcı şekilde paylaşan, bizleri iftira ile provakatif eylemler içinde hedef göstererek ölümle tehdit eden kişiler hakkında suç duyurusunda bulunulacaktır."

Açılan davanın ilk duruşması ise 8 Kasım’da görülecek. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar