İş cinayetleri: Kasım ayında en az 164, yılın ilk 11 ayında ise en az 2017 işçi hayatını kaybetti

İş cinayetleri: Kasım ayında en az 164, yılın ilk 11 ayında ise en az 2017 işçi hayatını kaybetti
İSİG Meclisi’nin yayımladığı rapora göre, Kasım ayında en az 164, yılın ilk 11 ayında ise en az 2 bin 17 işçi hayatını kaybetti.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, Kasım ayı iş cinayetleri raporunu yayımladı. Rapora göre, Kasım ayında en az 164, yılın ilk 11 ayında ise en az 2 bin 17 işçi hayatını kaybetti. Raporda, hayatını kaybedenlerin 149’unun ücretli, 15’inin ise kendi hesabına çalıştığı belirtilirken, yılın ilk 11 ayında ise hayatını kaybeden 2 bin 17 emekçinin bin 722’si ücretli, 295’i kendi nam ve hesabına çalışan olduğu kaydedildi.

53 ÇOCUK İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ

Kasım ayında 23 kadının iş cinayetlerinde hayatını kaybettiği belirtilen raporda, "Kasım ayında 141 erkek işçi yaşamını yitirdi. Kasım ayında 7 göçmen/mülteci işçi hayatını kaybetti. Ölümler en çok inşaat, sağlık, ticaret işkollarında gerçekleşti. Kasım ayında iş cinayetlerinde ölenlerin 7’si ise sendikalı işçi. En fazla ölüm nedenleri Covid-19, yüksekten düşme gibi nedenler oldu. Kasım ayında 3 çocuk çalışırken hayatını kaybetti. Çocuk işçiler tarım ve gıda işkolunda çalışıyordu. Yılın ilk on bir ayında ise hayatını kaybeden 2 bin 17 emekçinin 57’si çocuk işçi" diye belirtildi.

Ölümler en çok inşaat/yol, sağlık, ticaret/büro/eğitim, tarım/orman, belediye/genel işler, taşımacılık, konaklama, metal, gıda, madencilik, güvenlik, çimento ve enerji işkollarında meydana geldi.
Kasım ayında iş cinayetlerinde ölenlerin 7’si (yüzde 4,26) sendikalı işçi. Sendikalı işçiler tarım, eğitim, büro, tersane, sağlık ve belediye işkollarında çalışıyordu.

En fazla ölüm nedenleri Covid-19, yüksekten düşme, ezilme/göçük, trafik/servis kazası, kalp krizi, zehirlenme/boğulma, elektrik çarpması, intihar, kesilme/kopma ve şiddet.

3 çocuk çalışırken hayatını kaybetti. Çocuk işçiler tarım ve gıda işkolunda çalışıyordu. Yılın ilk on bir ayında ise hayatını kaybeden 2017 emekçinin 57’si çocuk işçi (20’si 14 yaş ve altı, 37’si 15-17 yaş aralığında)

51 yaş ve üstünde ise çalışırken ölen 48 emekçi bulunuyor: Çiftçiler ve esnaflar ile tarım, maden, eğitim, inşaat, enerji, taşımacılık, sağlık, konaklama, güvenlik ve belediye işçileri.

RAPORUN TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Öne Çıkanlar