İşçiler evde kalamıyor: Mevcut yönetimle yayılım engellenemez

İşçiler evde kalamıyor: Mevcut yönetimle yayılım engellenemez
İnşaat işçileri, salgın döneminde karşı karşıya kaldıkları riskleri Artı TV muhabirine anlattı.

ARTI GERÇEK - Coronavirus'ten en fazla etkilenen işçi gruplarından biri de inşaat işçileri. İşçiler, mevcut politikalar ve yönetimle, işçiler arasındaki yayılımın engellenmeyeceğini söylüyor.

"Çalışırken ölmek istemiyoruz" diyen inşaat işçileri, şimdiler de de virüs tehdidiyle karşı karşıya. Kar hırsı ve alınmayan önlemler nedeniyle, Covid-19 işçiler arasında hızla yayılıyor.

Türkiye'de kayıtsız çalışanlarla birlikte 3 milyona yakın inşaat işçisi var. İşçilerin çoğu evlerinden uzakta yaşayıp ortak yatakhane ve koğuşlarda kalıyor. Onlara 'gurbetçi' deniyor. Bir arada çalışıp, ortak yemekhanelerde yiyip, ortak yatakhanelerde kalan inşaat işçileri, salgın karşısında savunmasız. Hükümetin de işverenin de kendilerini salgına karşı yalnız bıraktığını düşünüyorlar.

Artı TV muhabiri Sultan Eylem Keleş'e konuşan İnşaat İş Yönetim Kurulu üyesi Tezcan Acu, mevcut politikalar ve yönetimle, işçiler arasında salgın yayılımının önlenemeyeceğini vurguluyor. Kendisi de bir inşaat işçisi olan Acu, "Hem üretimi durdurma çarklar dönsün, hem insanlar ölmesin, hastalanmasın demek gerçekçi değil" diyor.

DİSK'e bağlı Dev Yapı İş Sendikası Başkanı Özgür Karabulut da işçilerin işsizlik ile salgın arasında sıkışıp kaldığını söylüyor. Covid-19'un bir işçi sınıfı hastalığı olduğunu belirten Karabulut, "Parası olan bu süreçte evine kapanıp kendini korumaya çalıştı. Ama işçiler, çalışmadığı zaman aç kalma riskiyle karşı karşıya olanlar mecburen işe gittiler" diyor. 

Karabulut, işçilerin tedavi ve teste ulaşma imkanlarının da çok kısıtlı olduğunu vurguluyor.


Kamera: Bilal Meyveci

Öne Çıkanlar