İstanbul, Ankara ve İzmir Baroları hedefte: Delege sayıları düşürülebilir

İstanbul, Ankara ve İzmir Baroları hedefte: Delege sayıları düşürülebilir
Erdoğan, çok sayıda baronun Saray'daki adli yıl açılışını boykot etmesi üzerine baroların seçim sisteminin değiştirilmesi gerektiğini söylemişti.

Türkiye Barolar Birliği'nin (TBB) 504 delegesinden 137'si İstanbul, 52'si Ankara, 29'u İzmir Barosu seçimlerinde belirleniyor. AKP, Ankara, İstanbul ve İzmir gibi üyesi fazla olan illerin delege sayısını düşürerek diğer il barolarının etkisini artırmak istiyor.

AKP, bazı baroların adli yıl açılış töreninin Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda yapılmasını protesto etmesi üzerine baro seçimlerinin yeniden düzenlenmesini gündemine aldı. Türkiye Barolar Birliği başkanının seçiminde delegelerinin etkili olduğu İstanbul ve Ankara ile diğer iller arasındaki delege farkının kapatılması için formül aranıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bazı baroların sarayda düzenlenen adli yıl açılış törenine gitmemesi üzerine "İlk çözmemiz gereken meselelerden biri, tüm meslek teşekküllerinin seçim yöntemlerinin temsili demokrasiye uygun hale getirilmesidir" demişti.

Cumhuriyet'ten Emine Kaplan'ın haberine göre yeni yasama yılının başlayacağı 1 Ekim'den sonra barolar başta olmak üzere meslek örgütlerindeki seçim sistemini değiştiren düzenlemenin Meclis gündemine gelebileceği belirtiliyor. Bu konuda parti içinde iki seçenek üzerinde duruluyor. Avukatlık Yasası'nda yapılacak değişiklikle yalnızca barolar ve TBB'nin seçimleriyle ilgili bir düzenleme gelebileceği gibi tüm meslek örgütlerinin seçimlerini düzenleyen çerçeve bir yasa da çıkarılabileceği kaydediliyor.

Adalet Bakanlığı'nın üzerinde çalıştığı yargı paketinin içinde avukatlara yeşil pasaport verilmesini öngören Avukatlık Yasası'ndaki değişiklik hükümleri de yer alıyor. Ancak yargı paketi için muhalefetle uzlaşma aranacağı, baro seçimleriyle ilgili bir düzenlemenin ise uzlaşma arayışını sekteye uğrayacağı değerlendirilerek, söz konusu düzenlemenin ayrı getirilmesi üzerinde duruluyor.

3 ŞEHRİN ETKİSİNİ AZALTMA PLANI 

AKP'nin baro seçimlerine ilişkin yapacağı çalışmanın esas hedefinde ise 79 baro olmasına karşın TBB Başkanı'nın seçiminde neredeyse toplam delegenin yarısını oluşturan Ankara ve İstanbul barolarının delegelerinin etkili olması yer alıyor. TBB'nin 504 delegesinden 137'si İstanbul, 52'si Ankara, 29'u İzmir Barosu seçimlerinde belirleniyor. AKP, Ankara, İstanbul ve İzmir gibi üyesi fazla olan illerin delege sayısını düşürerek diğer il barolarının etkisini artırmak istiyor. Bunun için il barolarının TBB delegesi sayısının belirlenmesi formülünü değiştirmeyi hedefliyor. Avukatlık Yasası’na göre, TBB Genel Kurulu için her baro ikişer delege belirliyor. Avukat sayısı yüzden fazla olan barolar, yüzden sonraki her 300 üye için ayrıca birer delege seçiyor. Delegeler her baronun olağan genel kurul toplantısında 2 yıl için seçiliyor.

DELEGE 30'A KADAR DÜŞEBİLİR

Yapılacak yeni düzenlemede ise her ile verilen 2 delegenin artırılması, avukat sayısı yüzden fazla olan baroların yüzden sonraki her 1000 üye için birer delege seçmesi üzerinde duruluyor. Bu düzenlemeyle 100'ün üzerinde delegesi olan İstanbul Barosu'nun delege sayısının 30’lara kadar düşürülebileceği belirtiliyor. AKP, TBB Genel Kurulu seçiminin yanı sıra baro seçimlerinde de bazı değişikliklere gitmeyi planlıyor. 

Öne Çıkanlar