Asbestli gemiye karşı İzmirliler ayakta: Ortak dava ve imza kampanyası

Asbestli gemiye karşı İzmirliler ayakta: Ortak dava ve imza kampanyası
Bakanlığın asbestli geminin sökümü için verdiği iznin iptali için bugün ortak bir dava açıldı. Gemiye karşı başlatılan kampanyada imza sayısı kısa sürede 100 bine yaklaştı.

Seda TAŞKIN 


+GERÇEK- İzmir'in Aliağa ilçesine gelmekte olan Brezilya Donanması'na ait asbestli gemiye söküm izni veren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı kararının iptali için İİzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Büyükşehir Belediyesi, TMMOB Çevre Mühendisleri Odası, İzmir Tabip Odası, İzmir Barosu, Türkiye Barolar Birliği, EGEÇEP Derneği, Aliağa ve Foça'da yaşayan yurttaşlarÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın atık gemi Sao Paulo için verdiği şartlı izin işleminin iptali için bugün ortak bir dava açıldı. 

‘MÜCADELEMİZDEN ASLA VAZGEÇMEYİZ’

Açılan davaya ilişkin +Gerçek’e konuşan Avukat Doğu Işık, haftalardır asbestli gemiye karşı yapılan itiraz ve eleştirilerin görmezden gelindiğini belirtti ve bu nedenle dava açıldığını söyledi:  

"Günlerdir, haftalardır, Büyükşehir belediyesi, baro, mühendis odaları, tabip odası, sendikalar, sivil toplum örgütleri ve tüm İzmir halkı, aynı isteği defalarca haykırdı.. ‘O gemiyi durdurun!’ İmzalar toplandı, dilekçeler verildi, idari başvurular yapıldı. Sonuç; karşımızda adeta kapı, duvar. İsterdim ki bu dava açılmadan haykırışlar sonuç versin. Ve az önce kurumlar ve yurttaşlarımızla birlikte davamızı açtık." 

Doğu, asbestli gemiye karşı mücadelenin süreceğini de ekledi:

"Sağlıklı çevrede insanca yaşam hakkını, sağlıklı koşullarda insan onuruna yaraşır şekilde çalışma hakkı için mücadele ediyoruz. Umarım dava açmadan elde edebileceğimiz günler de gelecek. Ama o gün gelene dek mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz"  

SOYER: O GEMİYİ GELDİĞİ GİBİ GÖNDERECEĞİZ 

Dava dilekçesinin verilmesinin ardından, adliye önünde  "Aliağa dünyanın çöplüğü değildir" başlıklı basın açıklaması yapıldı. 

Burada konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir'e hep beraber sahip çıkıyor olmanın gururunu yaşadığını vurguladı. Soyer, "Bir belediye başkanının asli görevi şehrini korumaktır. Ağaçlarını, nehirlerini, denizlerini, ormanlarını korumaktır. Son nefesime kadar İzmir'in ağacını, denizini, Aliağa'sını korumak için canla başla çalışacağım. Hep beraber o gemiyi geldiği gibi geri göndereceğiz." dedi. 

54 KURUMDAN ORTAK İMZA İMZA KAMPANYASI 

Asbestli geminin Türkiye’ye gelmesine bir tepki de Ege Çevre ve Kültür Platformu’ndan geldi. 

Asbestli geminin İzmir’e yolculuğunu engellemek isteyen Ege Çevre ve Kültür Platformu imza kampanyası başlattı.  Change.org üzerinden 54 çevre kurumunun bir araya geldiği imza kampanyası çok kısa bir sürede 99 bin kişi tarafından imzalandı. 

‘SAĞLIK SORUNLARI EN ÜST DÜZEYDE’

İmza kampanyasında, Fransa’nın, uçak gemisini nükleer denemelerinde kullandığı hatırlatıldı ve "yapım yılı da göz önünde bulundurulduğunda, asbest ve radyoaktivite dahil olmak üzere önemli miktarda tehlikeli ve zararlı atık içerdiği, içerdiği bilgileri basında ve kamuoyunda geniş yer almıştır." denildi. 

Kampanya metninde Aliağa bölgesinin hali hazırdaki sanayi tesislerinden dolayı birçok sağlık sorununun da yaşandığı, kümülatif ve sağlık etki değerlendirmesi raporlarında kirlilik değerleri ve buna bağlı sağlık sorunlarının en üst seviyelerde yaşandığı bir yer olduğu da vurgulandı. 

ULUSLARARASI SÖZLEŞMELERE AYKIRI

Nae Sao Paulo adlı nükleer savaş gemisinin Türkiye’ye gönderilmesine dair iş ve işlemler Basel Sözleşmesi, Barselona Sözleşmesi, İzmir Protokolü gibi uluslararası sözleşmelere de aykırı olduğu belirtilen açıklamada, "Türkiye Cumhuriyeti’nin yanı sıra Brezilya Federal Cumhuriyeti’nin de hukuki sorumluluğuna neden olacaktır. Radyoaktivite ve asbest başta olmak üzere birçok tehlikeli ve zararlı maddeyi bünyesinde barındıran Nae Sao Paulo adlı uçak gemisinin ülkemize getirilmesini istemiyoruz" ifadelerine yer verildi. 

EGEÇEP ve ALÇEP çağrısı ile imzacı kurumlar: 

Kazdağları Ekoloji Platformu
Doğa için Sanat Derneği
DİÇEP / Didim Çevre Platformu
FOÇE
FOÇA FORUM
Çeşme Çevre Platformu
Çiğli Kent Konseyi Ekoloji Meclisi
Bozcaada Forum
Dikili Kültür ve Çevre Platformu / DİKÇEP
Kazdağları Kardeşliği
Kuşadası Çevre Platformu
Çan Çevre Derneği
Ayvalık Tabiat Platformu
Antalya Ekoloji Meclisi
Validebağ Direnişi
Salihli Çevre Derneği
Yenifoça Forum
Foça Kent Konseyi
Bergama Çevre Platformu
Doğanın Çocukları
Burhaniye Çevre Platformu / BURÇEP
Ordu Çevre Derneği
Halkevleri Kent ve Ekoloji Çalışma Grubu
Muğla Çevre Platformu / MUÇEP
Deştin Çevre Platformu
Söke Çevre Platformu
Van Çevre Tarihi Eserleri Koruma Araştırma Ve Geliştirme Derneği
Eğitim-Sen Foça Şube
Foça Barış Kadınları
Munzur Koruma Kurulu
Turgutlu Çevre Platformu / TURÇEP
Karadeniz İsyandadır Platformu
Marmaris Kent Konseyi Çevre Temsilciliği
Bartın Platformu
Kazdağları İstanbul Dayanışması
BİGA Ekoloji ve Yaşam Platformu
Divriği Kültür Derneği
İzmit Yerel Gündem 21 Çevre Geliştirme Proje Üretim Uygulama ve İşletme Kooperatifi
Gökova Ekolojik Yaşam Derneği
KESK Ekoloji Meclisi
Tarım Orkam Sen
Büyük Menderes İnisiyatifi
Kdz. Ereğli Çevre Platformu (KERÇEP)
HDK Ekoloji Meclisi
Germencik Çevre ve Doğa Derneği
Edremit Çevre Derneği
Edremit Çevre Platformu (EDÇEP)
Foça Organik Tarım Grubu
İDA
Nükleer Karşıtı Platform
Kuzey Ormanları Savunması
Mersin Çevre ve Doğa Derneği
 

Öne Çıkanlar