'J&J aşısı diğer aşıların gerisinde kaldı'

'J&J aşısı diğer aşıların gerisinde kaldı'
J&J aşısı hem Amerika’da hem de Avrupa’da diğer aşıların gerisinde kaldı.

Amerika’da son haftalarda yeni Koronavirüs enfeksiyonları ortalaması günlük 100 binlerin üzerinde seyrederken, aşılama oranının arttırılmasına ve takviye dozlara geçilmesine yönelik çalışmalar da hızla devam ediyor.

Pfizer’ın BioNTech ile ortak geliştirdiği aşının ABD Gıda ve İlaç Dairesi’ndan (FDA) tam onay almasının ardından Moderna’nın da tam onay için başvuru yaptığı açıklandı.

Johnson & Johnson aşısının takviye doz olarak uygulanmasıyla ilgili yürütülen araştırmanın sonuçları ise, aşının vücutta antikor üretimini hızlı bir şekilde arttırdığını gösterdi.

VOA’nın haberine göre, J&J firmasından yapılan açıklamada, aşıyı ikinci kez olanlarda 28 gün içinde kaydedilen antikor seviyesinin tek doz olanlarda 28 gün içinde belirlenen antikor seviyesinden 9 kat fazla olduğu belirtildi.

Aşının takviye etkisiyle ilgili ilk kez araştırma sonucu paylaşan J&J yetkilileri, konuyla ilgili olarak FDA’in yanı sıra, Avrupa İlaç Dairesi, Dünya Sağlık Örgütü ve diğer sağlık yetkilileriyle temas halinde olduklarını söyledi.

J&J aşısı tek doz olması ve saklama koşullarının kolaylığı nedeniyle başlarda tercih edilecek aşıların başında sıralanıyordu. Ancak yan etkilerinin ardından oluşan endişeler ve üretimindeki aksaklıklar nedeniye, J&J aşısı hem Amerika’da hem de Avrupa’da diğer aşıların gerisinde kaldı.

Öne Çıkanlar