Kadıköy’de halk toplantısı: Newroz ruhu ile 1 Mayıs’a

Kadıköy’de halk toplantısı: Newroz ruhu ile 1 Mayıs’a
HDP Kadıköy İlçe Örgütü’nün düzenlediği halk toplantısında, Newroz'da açığa çıkan ruh ve güçle 1 Mayıs alanlarına yansıması gerektiği belirtildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadıköy İlçe Örgütü, "8 Mart ve Newroz ruhu ile 1 Mayıs’a" şiarıyla halk toplantısı düzenledi. Halitağa Caddesi’nde bulunan ilçe örgütü binasında düzenlenen toplantıya, çok sayıda kişinin yanı sıra HDP İstanbul İl Eşbaşkanı İlknur Birol da katıldı. Toplantının yapıldığı salona "8 Mart ve Newroz ruhu ile 1 Mayıs’a" pankartı asıldı. Toplantı çekilen halaylarla başladı. Toplantıda 8 Mart ve Newroz görüntülerinden oluşan video gösterimi de yapıldı. 
 
'PARTİMİZ AYAKTA' 
 
Açılış konuşmasını yapan Kadıköy İlçe Eşbaşkanı Koray Türkay, "Partimiz fırtınalı bir süreçten geçti. Birçok kesimin beklentisi ayakta kalamayacağımız yönündeydi. Ebaşkanlarımız hapishanelerde, eş genel başkanlarımız ile on binlerce yöneticimiz zindanda. Ama bu parti ayakta kaldı. İrademiz dünya üzerinde eşi benzeri görülmemiş bir iradedir. Ayrıca seçime gidilen bu süreçte örgütlenme mücadelesini güçlü bir şekilde vereceğimize inanıyorum" dedi. 
 
‘PARTİMİZ ÇÖZÜMÜN ANAHTARI’
 
HDP İstanbul İl Eşbaşkanı İlknur Birol, partilerinin çözümün anahtarı olduğunu vurguladı. Birol, partilerinin misyonuna dair, "Tarihsel bir eşitsizlik ikliminde vücut bulmuş bu sistemin kendisinin değişmesi gerektiğini iddia eden bir büyük iddianın ve bu iddianın karşılığı olan mücadelenin sahibi olarak duruyoruz karşılarında. Biz basitçe sistemin herhangi bir yerine eklenerek orada yer bulup sistemin hiçbir arazı ile uğraşmayan, dolayısıyla bulduğu yeri de sistemin korumasına müsaade ettiği ıslah edilmiş siyasi parti organizasyonu ya da hareket değiliz" ifadelerini kullandı. 
 
‘TECRİT REJİMİ KALDIRILMALI’
 
Partisinin 2021’in Eylül ayında açıkladığı deklarasyona dikkat çeken Birol, köklü sistem değişikliğini önlerine koyduklarını ifade ederek, "Bir büyük barış hareketine ihtiyacımız var. Yani bir adalet duygusuna ve bu adalet duygusunu eksiksiz tecelli edecek düzenlemeye, cezaevlerinin kapılarının açılmasına ve arkadaşlarımızın hürriyetine kavuşması ve onlarla konuşulabilmesi için bir nebze adım atılması, Sayın Öcalan üzerindeki İmralı tecridi başta olmak üzere bir tecrit rejimine mahkum edilmiş bütün cezaevi sistemi ve toplumsal yaşam alanlarının kendisinden bu sistemin kaldırılması, üstünlük bir inanç anlayışından bütün inançların özgürlüğü üzerine kurulu bir anlayışın hakim olduğu yargı ve yasama sistemi gibi çeşitli başlıklarla konuşmaya, kilitlenmiş bir durumu açmaya çalıştık" dedi. 
 
NEWROZ İRADESİ
 
Kürt sorununun çözümü için PKK Lideri Abdullah Öcalan’a işaret eden ve bunun tartışması olduğunu belirten Birol, müzakere için cesur adımlara ihtiyaç olduğunun altını çizdi. Bu yılki Newroz kutlamalarına ve ortaya çıkan iradeye dikkat çeken Birol, Newrozlarda iki temel başlığın oluştuğunu söyledi. Birol, "Birincisi Kürdistan’da ulusal birlik ve Kürdi ittifakın bütün toplumsal kesimlere bunu yaydığı, alana taşırdığı bir gün olarak, batıda da bütün demokrasi güçlerinin kendi taleplerini de içine alarak yoğurduğu ama yine de Kürt halkının varlığının da alanlarda güçlü şekilde yer alabileceği bir ikili konseptle ele alındı. 76 merkezde Newroz kutlandı. Ne ana akım medyada ne de ‘muhalifim’ diyen medyada bu görülmedi, görülmek istenmedi. Çünkü bütün senaryoların ortasına Kawa gibi bir gerçeği yeniden hatırlattı" diye konuştu. 
 
Önemli politik bir aktör olduklarını Newroz alanlarında tescillediklerini dile getiren Birol, "Öfkeyi ve coşkuyu 1 Mayıs’a, sermayeye ve talan düzenine, yarattığı büyük yoksulluğa, güvencesizliğe, geleceksizliğe, hayat pahalılığına ve en çok da ihtiyaç duyduğumuz barışa giden yolun mücadelesini ifade edebileceğimiz büyük 1 Mayıs yolculuğunu planlamamız lazım. Newroz bir gövde gösterisiydi, şimdi demokrasi güçleriyle ikinci gövde gösterisine ihtiyaç var"  diyerek 1 Mayıs’a güçlü katılım çağrısında bulundu.  
 
Toplantı daha sonra forum bölümüyle basına kapalı olarak devam etti. (MA)

Öne Çıkanlar