Kadın işçi patlama öncesini anlattı: Kapının önüne bir şey koymayın ki kaçabilelim diye uyarmıştım

Kadın işçi patlama öncesini anlattı: Kapının önüne bir şey koymayın ki kaçabilelim diye uyarmıştım
Sakarya’da hava fişek fabrikasındaki patlamayı anlatan işçiler, ‘Isınma olmaması gereken bir şey, dört gündür uyardık ama dinlemediler’ dedi.

Sakarya Hendek’te 4 işçiye mezar olan 3 işçinin de kayıp olduğu havai fişek fabrikasındaki patlamanın göz göre göre geldiği ortaya çıktı. Patlamanın nasıl olduğunu anlatan işçiler, olaydaki ihmali de gözler önüne serdi. İşçilerden Nuray Cihangir, patlamanın arka depoda meydana geldiğini belirterek "Patlama üretim sırasında olmadı. Depolara konulan mallar aşırı ısındıkları için patlama meydana geldi. Malların dışına kâğıttan bir jelatin sarılır. O jelatin mallara ısınma yapmış. 4 gündür söylüyordum ve yanımdaki işçileri de uyarıyordum. Malları dışarı serdim. Benim bölümümde ölüm yok. Bütün bölümleri uyarıyordum, kapının önüne karton bir şey koymayın da her an kaçabilelim" diye konuştu.

‘ISINMA OLMAMASI GEREKEN BİR ŞEY, UYARDIK AMA DİNLEMEDİLER’

Cumhuriyet’ten Zehra Özdilek ile Kübra Köklü’nün haberine göre fabrikanın 13 yıllık çalışanı Kesiban Yolcu "Malları ısınma yapıyor diye dışarı sermişler. Bunlar patladı diyorlar ama patlasa dün patlardı. Üretim bölümünden çıktığını tahmin ediyorum. Isınma olmaması gereken bir şey, uyardık ama dinlemediler" dedi.

‘SİPARİŞLERİN YETİŞMESİ İÇİN ÇOK BASKI YAPIYORLARDI’

Sendikaları olmadığına dikkat çeken Yolcu, "Siparişlerin yetişmesi için çok baskı yapıyorlardı" dedi. Patlamada yaralanan Güllü Aslan da Sebahattin Tepeçınar’ın (47) yaralıları kurtarmak isterken ikinci patlamada yaşamını yitirdiğini anlattı.

‘GÜNLÜK KIYAFETLEYDİLER’

Kocaeli İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi Yürütme Kurulu üyesi Selçuk Karstarlı, işçilerin günlük kıyafetlerle çalıştıklarını gördüklerini belirterek "Kıyafetleri ve ayakkabıları özel olmalı. Fabrikanın ürettiği maddeye uygun elektrik tesisatı yok. Arazi daha önce tavuk çiftliğiydi. Dönüşümde iyileştirme yapıldı mı? Dokümanların, belgelerin ve bilgisayarların kaçırıldığını duyuyoruz. Yaşar Coşkun ceza alması gerekirken MÜSİAD Sakarya Şube Başkanı olmuş. Cezasızlık yeni faciaların önünü açıyor" dedi.
 
ÖZKOÇ: MESAFE AZ

Bölgeye giden CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, Genel Başkan Yardımcısı Tuncay Özkan, Meclis Başkanvekili Haydar Akar ve Yüksek Disiplin Kurulu Başkanı Uğur Bayraktutan yaralanan işçileri hastanede ziyaret etti. Cumhuriyet’in sorularını yanıtlayan Özkoç, ihmal iddialarıyla ilgili "Normal olarak binaların patlayıcı madde imal eden yerlerin içtüzük gereği 50 metre uzaklıkta olması gerekiyor, burası sanki 22 metre civarı gibi. Yaralı kurtulanlar olması gerekenden daha çok mal stoku yapıldığını, bunun da ısınmaya neden olduğunu ve müdürlerini uyardıklarını söylediler" dedi.

ÇERKEZOĞLU: KORKUNÇTU

Patlamadan 5 saat sonra bölgeye giden DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da izlenimlerini anlattı. "Hâlâ patlamalar devam ediyordu. Korkunçtu... Tehlikeli bir işyerinde gerekli önlemlerin alınmadığı, denetimlerin yapılmadığını gösteren bir tablo vardı" diyen Çerkezoğlu, bu tür facialara engel olması için çıkarılan İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın da alanı "piyasaya açtığını, taşeronlaştırdığını" vurguladı. Çerkezoğlu, fabrikada sendika olmadığına da işaret ederek örgütlenmenin önündeki engellerin bir an önce kaldırılmasını istedi.

‘CENAZE Mİ KAÇIRIYORSUNUZ?’

Patlamada dayısını kaybeden avukat Gülşen Uzuner de aileden DNA testi için örnek verildiğini belirterek sonuç henüz çıkmadan muhtar ve fabrikadan yetkili bir isimin kendilerini arayarak "Cenazeniz yolda geliyor" dediğini söyledi. Uzuner, "Dün zaten bize başka kanaldan başsağlığı dilenmişti. Patron kanalından. 3 çocuğu var. Devlet bilmiyor, patron nereden biliyor? Cenaze mi kaçırıyorsunuz?" dedi.

‘GÖZ BOYAMAK İÇİN’

İşçi yakını Mehmet Can Yılmaz, iş güvenliği için komisyonlar kurulduğunu ama işçilerin düşünülmediğini dile getirerek "Göz boyama amaçlı birkaç işlem yapılsa da bunlar iş cinayetlerini önlemiyor. Bir fabrikada 3 yılda bir patlama oluyorsa bu önlem alınmadığının en açık göstergesi" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar