Katliamda hayatını kaybedenler mezarları başında anıldı: Hâlâ nefes alamıyoruz

Katliamda hayatını kaybedenler mezarları başında anıldı: Hâlâ nefes alamıyoruz
10 Ekim Ankara Gar Katliamı’nda yaşamını yitirenler mezarları başında anıldı. Yaşamını yitiren Ali Kitapçı’nın eşi Emel Kitapçı, ‘Gerçek sorumlular bulunduğunda nefes alacağız’ dedi.

Seda TAŞKIN


ARTI GERÇEK- 10 Ekim Katliamı'nda hayatını yitirenlerin ziyaret edildiği Karşıyaka Mezarlığı’nda, ortak basın açıklama yapıldı. KESK Genel Sekreteri Şenol Köksal, 10 Ekim Katliamı'nın sadece Türkiye’nin en büyük katliamı değil aynı zamanda insanlığa karşı işlenmiş suçlarda birinci sırada olduğunu söyledi. Yaşanan katliamın aydınlatılmadıkça adaletten ve demokrasiden bahsedilemeyeceğini belirten Köksal, demokratik bir ülkede iktidarın hesap vereceği bu katliamın üzerinin örtülmek istendiğini belirtti.

10 Ekim 2015’te gerçekleştirilmesi planlanan "Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi"ne yönelik bombalı saldırıda hayatlarını kaybedenler, katliamın altıncı yılında da Ankara Karşıyaka Mezarlığı’nda anıldı. Bir dakikalık saygı duruşunun ardından basın açıklaması gerçekleştirildi.

Katliamda yaşamını yitiren Korkmaz Tedik, İdil Güneyi, Uygar Coşgun, Sevgi Öztekin ve Ali Kitapçı'nın Karşıyaka Mezarlığı'nda bulunan mezarlarını çok sayıda kişi ziyaret etti. Anmaya, 10 Ekim Dayanışma Derneği (10 Ekim-Der), siyasi parti, sivil toplum örgütleri, demokratik kitle örgütleri ve çok sayıda kişi katıldı. 

Anmada, "Katillerden hesabı gençlik soracak" dövizinin taşındığı anmada sık sık "10 Ekim'i unutma unutturma", "Gün gelecek devran dönecek katiller halka hesap verecek" sloganları atıldı. 

‘SORUMLULAR BULUNURSA NEFES ALACAĞIZ’ 

10 Ekim günü barış talebiyle geldiği Ankara’da yaşamını yitiren Ali Kitapçı’nın eşi Emel Kitapçı, katliamdan bugüne aynı talepleri tekrarladıklarını söyledi. Kitapçı, taleplerinin duyulmadığını ancak donmuş yüreklere karşı çığlıklarını duyurana kadar anlatmaya devam edeceklerinin altını çizdi. O gün gelene kadar ülkenin kan deryasına döndüğünü söyleyen Kitapçı, "Bunları tekrar tekrar anlatmaya devam edeceğiz. Ta ki gerçek sorumlular bulunana kadar. Gerçek sorumlular bulunduğunda nefes alabileceğiz" diye konuştu. 

‘GERİDE KALANLAR OLARAK UNUTTURMAYACAĞIZ’ 

Katliamda eşi Uygar Coşgun’u kaybeden 10 Ekim Dernek Başkanı Mehtap Sakinci Coşgun ise aradan geçen yıllara rağmen acılarının ve öfkelerinin taze olduğunu söyledi. "Uygar’ın yanı başında olmak çok zor" diyen Coşgun, "Bu ülke bizim acılarımıza saygı duyana kadar biz alanları doldurmaya devam edeceğiz. Katledilenlerin insan olduğunu anlayıncaya kadar biz bu süreçleri sürdüreceğiz. Biz 365 günü 10 Ekim günü gibi yaşayacağız. Bizim anmalarımızı da vergilerimizle maaş alanların engellemesini, acıyı yok saymasını kabul etmiyoruz. Biz geride kalanlar olarak unutturmayacağız" dedi.

Sevgi Öztekin’in mezarında konuşan arkadaşı Bülent Çıldır ise, "Tanıdığı her insana iyiliği dokunmuştur Sevgi’nin, çok duyarlı bir insandı. Barış mitingine birlikte gidecektik, onlar benden önce gittiler. Ne yazık ki kaybettik. 6 yıldır hayatımda büyük bir eksiklik, anısı önünde saygıyla eğiliyorum" diye konuştu.

Öne Çıkanlar