Kayyımın işten attığı belediyeye başkan seçilmişti, bu kez YSK attı

Kayyımın işten attığı belediyeye başkan seçilmişti, bu kez YSK attı
Leyla Atsak, sosyolog olarak çalıştığı Çaldıran Belediyesi’nde kayyım tarafından işten atılmıştı. 31 Mart’ta aynı belediyeye başkan olarak girecekti, bu kez de YSK engeli çıktı.

Derya OKATAN

ARTI GERÇEK- Van’ın Çaldıran ilçesinde belediye başkanlığına seçilen Leyla Atsak, aynı belediyede sosyolog olarak çalışırken kayyım tarafından işten atılmıştı.

Yüksek Seçim Kurulu’nun KHK ile ihraç edilmiş kişilerin belediye başkanı olamayacağı yönündeki kararından etkilenenlerden birisi de Leyla Atsak.

1994 Çaldıran doğumlu Atsak, ilk, orta ve lise eğitimini Çaldıran’da tamamladı. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nden mezun oldu.

Atsak, 2015 yılında DBP’nin yönetiminde olan Çaldıran Belediyesi’nde sosyolog olarak işe başladı. Sağlık, eğitim ve ekonomi alanlarında çoğunlukla kadınlarla ilgili çalışmalar yürüten Aksak, 2017 yılının başında da sözleşmeli personel statüsüne alındı. Ancak 16 Şubat 2017 tarihinde belediyeye kayyım atandı. Kayyım Tekin Dündar, atanmasının ertesi günü Atsak’ı yanına çağırarak, çalışmaları hakkında bilgi aldı. Bir sonraki gün de "Sizinle çalışmak istemiyoruz" diyerek, Atsak’ı istifaya zorladı. Atsak istifa etmeyince açığa alındı.

İşsiz kalınca ücretli öğretmenlik yapmaya başlayan Atsak’ın önüne bu kez Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından güvenlik soruşturmaları çıkarıldı. Öğretmenlik yapması da engellenen Atsak, 7 Temmuz 2018’de çıkarılan 701 sayılı KHK ile Çaldıran Belediyesi’ndeki görevinden ihraç edildi. 

Çaldıran’da 31 Mart yerel seçimleri için HDP’den aday olan Leyla Atsak, kampanyası boyunca yine kayyımın karşı propagandalarına maruz kaldı. Fısıltı gazetesiyle "zaten ihraç edilmiş, seçilse bile belediye başkanlığı verilmeyecek" söylemleri yayıldı.

YÜZDE 10 FARK İLE KAZANDI

31 Mart gecesi seçimleri kazanan Atsak, 12 bin 713 oy (yüzde 53) alarak belediye eşbaşkanı seçildi.

Atsak’ın rakibi AKP adayı Şefik Ensari ile aralarında yüzde 10 oy farkı bulunuyor. YSK’nın kararı değişmezse yüzde 43,43 alan Ensari, Çaldıran Belediye Başkanı olacak.

İKTİDAR BAŞKA YOLLARDA BELEDİYEYİ GASP ETTİ

YSK’nın kararına ilişkin Artı Gerçek’e konuşan Leyla Atsak, "Halk iradesine sahip çıktı, kayyıma boyun eğmedi. Bu şekilde seçildim ama şimdi tekrar YSK, daha doğrusu AKP ve MHP ittifakının kararıyla belediye eşbaşkanlığımız elimizden alındı. YSK’yi, AKP-MHP ittifakının kontrolünde bir kurum olarak değerlendiriyorum. Adaletsiz, hukuksuz bir karardır, asla kabul edilemez. Türkiye demokrasisine, Kürtlere yapılan bir darbedir. Halkımız kayyımları kabul etmeyerek bizi seçti. Bu karar iktidara da bir tepkiydi. Ancak şimdi iktidar başka yollarla belediyeyi gasp etti" diye konuştu.

Öne Çıkanlar