Yılın ilk ayında 26 kadın katledildi

Yılın ilk ayında 26 kadın katledildi
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ocak ayında 26 kadının erkekler tarafından öldürüldüğünü, 28’inin de ‘şüpheli’ bir şekilde yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Kadını ve haklarını koruyan İstanbul Sözleşmesi AKP hükümeti tarafından bir gece yarısı kararıyla fesh edilirken, yurt genelinde kadın cinayetleri işlenmeye devam ediliyor.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP), kadınlara yönelik şiddete dair Ocak 2022 raporunu açıkladı. Rapora göre, ocak ayında 26 kadın katledildi, 28 kadın da ‘şüpheli’ şekilde hayatını kaybetti.

Kadınların en yakınlarındaki erkekler tarafından katledildiği belirtilen raporda, 26 kadından 13’ünün hangi ‘bahaneyle’ katledildiği tespit edilemediği, 11’inin ise boşanmak istemesi, barışmayı, ilişkiyi reddetmesi gibi hayatına dair karar almak istediği için katledildiği aktarıldı.

Raporda, ocak ayı verilerine dair şu bilgi yer aldı:

"26 kadının 13’ü eşi, 5’i tanıdık, 3’ü eskiden tanıştığı, 2’si oğlu, 1’i akrabası ve 1’i birlikte olduğu erkek tarafından öldürülmüştür. Kadınların 1’inin faille olan yakınlığı tespit edilemedi. Kadınların 15’i evinde, 4’ü sokak ortasında, 2’si iş yerinde, 2’si arabada, 1’i ise restoranda öldürülmüştür. Kadınların yüzde 58’i evlerinde yaşamını yitirdi. Bu ay öldürülen kadınların 13’ü ateşli silahlarla, 7’si kesici aletlerle, 3’ü boğularak, 3’ü darp edilerek öldürüldü."

Öne Çıkanlar