Kelepçeye direnen Demirtaş'tan polislere: Ya beni yaka paça indirirsiniz ya da takmazsınız

Kelepçeye direnen Demirtaş'tan polislere: Ya beni yaka paça indirirsiniz ya da takmazsınız
Demirtaş, Zınar Karavil’in kaleme aldığı ‘Demirtaş’ın Beyaz Sandalyesi’ kitabında anılarını anlattı.

Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş’ın uzun süre basın danışmanlığını üstlenen Zınar Karavil’in kaleme aldığı "Demirtaş’ın Beyaz Sandalyesi" Dipnot Yayınları’ndan çıktı.

Kitapta Demirtaş, Sincan Cezaevi’ne götürüldüğünde çıplak arama yapılmak istendiğini anlattı. Demirtaş yaşadıklarını, "Sincan Cezaevi'ne götürüldüğümde çıplak arama yapılmak istendi. Şiddetle karşı çıktım. ‘Siz gidin Cumhurbaşkanınız Adalet Bakanınız gelsin. Eğer onlar ceketimi çıkarmayı başarırlarsa siz de çıplak arama yapabilirsiniz’ dedim. Bunun üzerine ceketimin çıkarılmasından bile vazgeçtiler. Böylece arama yapılmadan sadece x-ray cihazından geçerek cezaevine girdim" sözleriyle aktardı.

Demirtaş tutuklanmasının ardından yargılandığı bazı davalar için duruşmalara uçakla götürülürken de kelepçe zorlamasıyla karşılaştı. Her defasında 30 kadar rütbeli jandarma görevlisinin kendine eşlik ettiğini belirten Demirtaş, yaşadığı bir kelepçe dayatmasıyla ilgili ise şunları anlattı:

‘YA BENİ YAKA PAÇA İNDİRİRSİNİZ KIYAMET KOPAR’

"Duruşmaya götürülürken Ankara Esenboğa Havalimanı’nda uçağın arka kapısından indirilmeden önce jandarma komutanı bileklerime kelepçe takmak istedi. Bir baktım aşağıda apronda Anadolu Ajansı ve polis kamerası bekliyor. Bunun üzerine sert tepki gösterdim, uçaktan inmeyeceğimi söyledim. ‘Ya beni yaka paça indirirsiniz kıyamet kopar ya da bırakın kelepçe takmayı koluma dahi girmeyeceksiniz, o şekilde ineceğim uçaktan’ dedim. Gittiler aşağıda epey uzun bir süre tartıştılar ve en son isteğimi kabul etmek zorunda kaldılar. Uçağın merdivenlerinden normal şekilde inip ring aracına bindim."

‘KELEPÇE TAKMAKTANSA COVİD’TEN ÖLMEYİ TERCİH EDERİZ’

Demirtaş kitapta kelepçe dayatması ile Covid-19 salgını olduğunda bir kez daha karşı karşıya kaldığını anlattı. Aşı için hastaneye götürülmek istendiğinde "Kelepçe takmaktansa Covid’ten ölmeyi tercih ederiz" dediğini ve cezaevine geri döndüğünü söyledi. Demirtaş 15-20 gün sonra kelepçesiz götürülerek aşısını olabildi.

Öne Çıkanlar