KHK’li belediye başkanları AYM’ye gidiyor

KHK’li belediye başkanları AYM’ye gidiyor
Mazbataları verilmeyen KHK’li belediye başkanları, önümüzdeki hafta Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yapacak.

Derya OKATAN


ARTI GERÇEK-Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK), Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile görevlerinden ihraç edildikleri için mazbataları verilmeyen seçilmiş belediye başkanları ve belediye meclis üyeleri Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) gidecek. Eş zamanlı olarak AİHM’e de başvuru yapılacak.

Yüksek Seçim Kurulu, KHK ile kamu görevlerinden ihraç edildikleri gerekçesiyle 6 belediye başkanının mazbatasını vermedi. YSK kararıyla mazbatalar, ikinci en çok oyu alan yani kaybeden adaya verildi. Aynı karar KHK’li belediye meclis üyeleri için de uygulandı ama tek farkla; KHK’li olduğu için belediye meclis üyeliği iptal edilen kişinin yerine, mazbata, aynı partinin listesinde bir sonra gelen isme verildi.

HDP ‘TUZAK’ DEMİŞTİ

HDP, "tuzak" olarak nitelendirdiği YSK’nin bu kararıyla açık ara farkla kazandığı 6 belediyeyi AKP’ye "kaptırırken", kararın iptali için iki kez YSK’ye olağanüstü itiraz başvurusu yaptı. YSK, iki başvuruyu da reddetti.

NASIL BİR YOL İZLENECEĞİ TARTIŞILIYORDU

YSK’nin olağanüstü itirazı değerlendirdiği süreçte, HDP’li hukukçular bir yandan da farklı yol arayışına girdi. Nasıl bir hukuki süreç işleneceği konusunda yürütülen tartışmalarda karara varıldı. Buna göre, KHK’li belediye başkanları ve meclis üyeleri önümüzdeki hafta Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yapacak. Eş zamanlı olarak AİHM’e de gidilecek.

YSK, seçimlerle ilgili son karar merci olduğu için kararları yargıya taşınamıyor. Belediye başkanları gerekçelerinde YSK’nin kararının iptalini istemeyecek, seçilme haklarının ellerinden alındığını vurgulayacak.

‘YSK KENDİSİNİ KANUN KOYUCU YERİNE KOYAMAZ’

Konuya dair Artı Gerçek’e bilgi veren HDP MYK üyesi, Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, olağanüstü itirazlarının reddedilmesinin ardından belediye başkanları ve belediye meclis üyelerinin Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yapacağını söyledi.

Gerekçenin, YSK’ye olağanüstü itirazlarının gerekçesiyle aynı olacağını anlatan Başaran, şunları söyledi: "Uygulanan tam bir hukuksuzluk. Neresinden tutarsak tutalım elimizde kalıyor. YSK’nın seçilme koşullarını öncesinden belirlemesi gerekiyordu. Seçim öncesinde KHK’lılar konusunda hiçbir kararı yokken, adaylıkları kabul etmişken, seçimden sonra mazbataları vermemesi tam bir hukuksuzluk. Seçilme koşulları kanunda çok net belirtilmiş. YSK, kendisini kanun koyucu yerine koyamaz, seçim sonucu etkileyecek bir karar alamaz. Anayasa Mahkemesi’ne başvurumuzda da bu gerekçeleri öne süreceğiz."

Başaran, AYM’ye başvurunun ardından kısa süre içerisinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne de başvuru yapacakları bilgisini verdi. İç hukuk yolları tükenmeden AİHM’e gidilip gidilemeyeceği sorusu üzerine ise Başaran, iç hukuk yollarının etkili olup olmadığının tartışma konusu olduğunu hatırlattı.

HANGİ ADAYLARA MAZBATA VERİLMEDİ?

HDP’li adayların kazandığı 6 ilçede mazbatalar, ikinci en çok oyu alan AKP adayına verilmişti. O ilçeler ve oy oranları şöyle:

Diyarbakır- Bağlar

Zeyyat Ceylan (HDP): Yüzde 70.34

Hüseyin Beyoğlu (AKP): Yüzde 25.46

Van - Tuşba

Yılmaz Berki (HDP): Yüzde 52.93

Salih Akman (AKP): Yüzde 39.37

Van - Edremit

Gülcan Kaçmaz Sayyiğit (HDP): Yüzde 53.81

İsmail Say (AKP): Yüzde 41.7

Van - Çaldıran

Leyla Atsak (HDP): Yüzde 53.00

Şefik Ensari (AKP): Yüzde 43.43

Erzurum - Tekman

Muzahit Karakuş (HDP): Yüzde 48.53

Mustafa Ergin (AKP): Yüzde 46.50

Kars - Digor- Dağpınar Beldesi

Abubekir Erkmen (HDP): Yüzde 54.25

Ömer Vargün (AKP): Yüzde 44.43

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar