KHK'liler için emsal karar: Göreve iade edilen öğretmene ödenmemiş maaşı verilecek

KHK'liler için emsal karar: Göreve iade edilen öğretmene ödenmemiş maaşı verilecek
OHAL Komisyonu kararı ile ihraç edildiği görevine geri dönen öğretmen A.U. mahkemeye başburarak 3 yıl boyunca alamadığı ücretinin tanminini istedi, mahkeme talebi kabul etti.

OHAL Komisyonu Edebiyat Öğretmeni A.U. hakkında görevine iade kararı verdi. A.U. ihraç sürecinde alamadığı maaş, ek ders ücreti ve kurs ücretleri gibi alacakları için mahkemeye başvurdu. Yerel mahkeme, A.U.'yu ihraç edildiği süreçten beri görevdeymiş gibi kabul ederek faiziyle birlikte alacaklarının ödenmesi yönünde karar aldı.

Gazete Duvar'dan Hacı Bişkin imzalı habere göre, Manisa’nın Şehzadeler ilçesindeki bir lisede görev yaparken 672 Sayılı KHK ile kamu görevinden ihraç edilen A.U., OHAL Komisyonu’nun kararıyla görevine iade edildi. A.U., göreve iade edildikten sonra avukatı Nedim Değirmenci ile birlikte ihraç edildiği süreçten itibaren hak kayıplarını isteyerek mahkemeye başvurdu. Manisa 1’nci İdare Mahkemesi, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan savunma istedi ancak bakanlık mahkemeye savunma vermedi. Yerel mahkeme, A.U.’nun yaklaşık 3 yıl yoksun kaldığı maddi haklarının verilmesine karar verdi. Davanın avukatı Nedim Değirmenci ise bu kararın emsal niteliği taşıdığını söyleyerek diğer illerden verilen birçok karardan farklı olduğunu ifade etti.

'KESİNTİSİZ ÖDEME YAPILMALI'

Mahkeme, Anayasa’nın 125’nci maddesini işaret ederek, "İdare kendi eylem ve işlemlerinden doğan zararı ödemekle yükümlüdür" hükmünü hatırlattı. Mahkeme, "Fiilen çalışma olanağına sahip olmadığı gibi belirtilen işlemler dava konusu işlemler olmasa idi fiilen çalışma şartını yerine getireceği tartışmasızdır" dedi.

Mahkeme A.U.’nun mali haklarının ödenmesi gerektiğine ilişkin kararını şöyle açıkladı: "Ek ders ücreti, nöbet ücreti ve öğretim yılına hazırlık ödeneğinin tamamının kesinti yapılmaksızın ödenmesi gerektiği açık." Ayrıca mahkeme parasal hakların faiziyle birlikte ödenmesi gerektiğini kararlaştırdı.

KARAR NEDEN ÖNEMLİ?

Avukat Nedim Değirmenci bu kararın göreve iade edilenlerin mali haklarıyla ilgili emsal niteliği taşıdığını söyleyerek,kararın daha önce birçok ildeki mahkemelerde verilen karardan farklı olduğunu belirtiyor. Değirmenci karar hakkında şunları söyledi: "Anayasa’nın 125’nci maddesi uyarınca idarenin kendi kusuruyla verdiği zararları tazmin yükümlülüğü var. Mahkeme, tazmin yükümlülüğü çerçevesinde toplu olarak bir değerlendirme yaptı. Örneğin bu konuda Çanakkale, İzmir veya çeşitli illerdeki mahkemelerinin kararları var. Diğer mahkemeler haftasonu kurs ücretleri, ek ders ücreti, performans ücreti gibi hakları iade etmedi. Diğer mahkemeler, ‘Öğretmen görev ve sorumluluklarını yerine getirmemiştir. Yerine getirmediğinden dolayı da bu hakların verilmesi gerekmez’ diyor. Oysa bu mahkeme kararında diyor ki, ‘Öğretmen görevinin başında olsaydı bunları yapacaktı.’ Bizim de demek istediğimiz bu. Karar bu bakımdan çok önemli." (Kaynak: Gazete Duvar)

Öne Çıkanlar