'Akar'ın çok lakabı var ama söylemeyeyim'

'Akar'ın çok lakabı var ama söylemeyeyim'
Akıncı Üssü davasında Mehmet Dişli'ye Hulusi Akar'ın 'Neden erken davrandınız' deyip demediği soruldu.

ANKARA - Darbe girişiminin komuta merkezi olan Akıncı Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 486 sanık hakkında açılan davada, kritik isimlerden, AK Parti Sakarya Milletvekili Şaban Dişli'nin kardeşi Genelkurmay Başkanlığı Stratejik Dönüşüm Dairesi eski Başkanı Tümgeneral Mehmet Dişli'nin savunması tamamlandı. 

Ankara 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nce, Sincan Cezaevi yerleşkesindeki duruşma salonunda görülen davaya Mehmet Dişli'nin geçen hafta yarıda kalan çapraz sorgusuyla devam edildi. Akıncı Üssü kripto koridoru ile 143. filo koridorundaki fotoğrafları ve kamera görüntüleri izlettirilen Dişli, "Evet, benim" dedi. Telefonla görüştüğü görülen Dişli, Başkan Selfet Giray'ın elindeki cismi sorması üzerine, iki telefonu olduğunu ama görüşmeleri resmi telefonla yaptığını söyledi. Dişli, hemen diplerindeki bir odaya Yaşar Güler'in getirilmesi görüntülerini izlediğinde, "Ben Yaşar Güler'in o akşam orada olduğunu Akın Öztürk'le ertesi gün Çankaya Köşkü'nde görüştüğümüzde öğrendim. Burnumuzun dibindeymiş, ama haberimiz olmadı" dedi.

HULUSİ AKAR 'NEDEN ERKEN DAVRANDINIZ' DEDİ Mİ?

Avukat Ayten İzmirli, Genelkurmay'daki görüntü izleme merkezi dışında dışarıda yedi ayrı yerde kayıt yapıldığını bilip bilmediğini sordu. Dişli, kurum dışında böyle bir şey olduğunu bilmediğini belirtince avukat İzmirli, Genelkurmay'a yazı yazılarak bu görüntülerin getirtilmesini istedi. Avukat İzmirli'nin, Hulusi Akar'ın kendilerini götüren pilota, "Neden erken davrandınız?" gibi bir şey söyleyip söylemediği sorusu üzerine Dişli, "Komutan onunla bir şeyler konuştu. İçeriğini duymadım. Belki şuraya, buraya gidin demiş olabilir" dedi.

"AKAR'IN ÇOK LAKABI VAR"

Kursiyer üsteğmenlerin avukatı, Dişli’ye mevcut komutanların 12 Eylül darbesindeki konumlarını hatırlatarak, "Geçmişlerini unuttular mı? Niçin bu teğmenlere çıkıp sahip olmuyorlar, onların suçu yok demiyorlar?" sorusunu yöneltti. Dişli bu soruya "Bunları bilmiyordum, çok ilginç" karşılığını verdi. Aynı avukat, Hulusi Akar’ın lakabının "Seri Paşa" olup olmadığını sordu. Dişli, "Çok lakabı var ama söylemeyeyim" dedi.

"AKIN ÖZTÜRK'Ü AKAR ÇAĞIRTTI"

Sanık avukatlarından İbrahim Arıkan’ın sorusu üzerine de Mehmet Dişli, Hulusi Akar’ın ‘Darbe olmuş’ diye duyduğunu ilk kendisinden duyduğunu ileri sürdü. Darbeyi başlatan Akın Öztürk’ün aynı zamanda enterne edilen Hulusi Akar tarafından çağırılmış olmasının bir çelişki olup olmadığı sorusuna da dişli şu karşılığı verdi, "Tek çelişki bu değil çok çelişki var. Evet, Akın Öztürk’ü benim yanımda emir vererek sayın Hulusi Akar çağırdı bu tabi ki bir çelişkidir. Akın Öztürk orada planlama gereği kaldı başka şeyler olmasa Çankaya Köşkü’ne de girecekti. Ancak bunun en iyi cevabının sayın komutana sormak yoluyla bulunabileceğini düşünüyorum."

"HULUSİ AKAR'LA EYLEM VE İŞ BİRLİĞİ İÇİNDE OLDUM"

Akın Öztürk’ün avukatı Hicabi Durmuş da Dişli’ye, Hulusi Akar’ın o gece Ahmet Davutoğlu veya başka bir siyasiyle görüşüp görüşmediğini sordu. Dişli, "Ben görmedim, çok sık gidip geldiğim için bilmiyorum" yanıtını verdi. Sanıklardan Orhan Koçyiğit iddianameye göre darbe komuta heyetiyle eylem ve iş birliği içinde olmakla suçlandığını belirterek kendisiyle herhangi bir eylem ve iş birliği içinde olup olmadığını sorunca, Dişli, "Bu arkadaşı hiç görmedim, tanıyorum. Ben sadece sayın Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’la eylem ve iş birliği içinde oldum" karşılığını verdi.

'KİM O GERİ ZEKALI'

Avukat ve sanıkların sorularının ardından Dişli'nin avukatı savunma yaptı. Savunma sırasında zaman zaman bekleyerek, konuşan avukata müşteki avukatlarının bulunduğu bölümden 'Yalan bulamıyor' denilerek, laf atıldı. Bu duruma sinirlenen avukat, 'Kim o geri zekalı?' dedi. Bu söze, şehit yakınları ve gazilerin oturduğu bölümden yoğun tepkiler yükseldi. Müşteki avukatlarının da tartışmaya katılması üzerine sanık ve müşteki avukatları bir süre karşılıklı atıştı. Tartışma, Mahkeme Başkanı Selfet Giray'ın araya girmesiyle son buldu. Duruşma, sanık Muzaffer Düzenli'nin savunmasıyla devam etti. 

Öne Çıkanlar