Kırklar Dağı'na 'Bahçeli ormanı' tepkisi: Diyarbakır kabul etmez

Kırklar Dağı'na 'Bahçeli ormanı' tepkisi: Diyarbakır kabul etmez
Diyarbakır'daki bir ormana Bahçeli'nin isminin verilmek istenmesi tepkilere yol açtı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin adına Kırklar Dağı’nda hatıra ormanı oluşturulmak istenmesine tepki gösteren kentteki parti temsilcileri, "İnkarın yeni bir adımı. Rıza göstermeyiz" dedi. 

Diyarbakır'ın Sur ilçesinden geçen Dicle Nehri'ne hakim tepede bulunan ve tarihsel öneme sahip olan Kırklar Dağı'nda, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin adına hatıra ormanı oluşturulacak. MHP Diyarbakır İl Başkanlığı tarafından geçtiğimiz günlerde duyurusu yapılan "Devlet Bahçeli Hatıra Ormanı" için Büyükşehir Belediyesi kayyımı Vali Münir Karaloğlu ve Orman İşletme İl Müdürlüğü 210 dönüm arazi tahsis etti. Kürt karşıtı görüşleriyle bilenen ve her konuşmasında Kürtlerin temsilcilerini hedef alan Bahçeli'nin isminin kentteki bir ormana verilmek istenmesi tepkilere neden oldu. Kentteki siyasi partiler, oy oranı yüzde 1'i geçmeyen MHP'li Bahçeli'nin isminin ormanlık alana verilmek istenmesini "düşmanlık politikasının hayata geçirilmesi" olarak değerlendirdi. 
 
HDP: KÜRTLERE HAKARET 
 
HDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Zeyat Ceylan, Bahçeli'nin Kürtlere karşı düşmanlık yaptığını belirterek, isminin kent için tarihi öneme sahip bir yere verilmesini "Kürt halkına yapılan büyük bir hakaret" şeklinde değerlendirdi. Bahçeli ve partisinin kentte hiçbir temsiliyetinin olmadığına dikkati çeken Ceylan, "Kürt siyasetinin yurdu, barış siyasetinin merkezi olan Diyarbakır'da bir yere Bahçeli gibi birinin ismini koyuyorlar. Bahçeli'nin Diyarbakır'la alakası nedir? Fiziksel ve düşünsel olarak Bahçeli'nin Kürdistan ve Diyarbakır'a nasıl bir faydası olmuş ki gelip bir ormana ismini koyuyorlar. Diyarbakır halkı bunu kabul etmez. AKP ve MHP’nin ne Kürdistan'da ne de Türkiye'de bir meşruiyeti kalmadı. 
 
KAYYIM ZİHNİYETİ
 
"Kürtler Devlet Bahçeli'yi ırkçılıkla anıyor" diyen Ceylan, "Halkın iradesi yönetime geldiğinde kirlilikle yapılan bu şeyleri tek tek kaldırıp, Bahçeli ismini de kaldıracaktır. Halk yarın bu ismi oradan kaldırır. Bu yaklaşımı kabul etmiyoruz. Bu kayyım zihniyetidir. Kürt adına, Kürt varlığına dair ne varsa ona düşmanlar. Bu da yeni bir düşmanlık şeklidir. Onlar, isimleriyle birlikte gidecek" dedi. 
 
PİA: TEPKİ VERİLMELİ
 
İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA) Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kaya, Bahçeli’nin Kürt halkına hiçbir hizmetinin olmadığını söyledi. Bahçeli'nin Diyarbakır’da tek başına dolaşamayacak birisi olduğunu kaydeden Kaya, "Dolaşsa dahi kimse kendisini memnuniyetle karşılamaz. Bahçeli gibi düşmanlık yapan birinin bu kentin bir yerine isminin verilecek olmasının bir manası var. ‘Size akşama hakaret eden, kimliğinizi tanımayan ve her fırsatta düşmanlık yapanı sizin gözünüzün önüne getiriyoruz’ demek istiyorlar. İsmi verilecek olan yer de tarihi bir yer. Üzerine şarkılar söylenmiş bir yer. Bu bir mesajdır. Halkı bezdirmek istiyorlar" şeklinde konuştu. Kaya, "Böylesi bir kişinin isminin kentte herhangi bir yere verilmemesi için herkes tepkisini koymalı. Anlımıza kara bir leke sürmemeleri için harekete geçmeliyiz" çağrısında bulundu. 
 
KKP: İNKARIN YENİ BİR ADIMI
 
Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, Bahçeli’nin isminin ormanlığa verilmek istenmesini "Kürt halkına karşı yıllarca izlenen inkar ve imha politikasında ısrar etmenin yeni bir adımı" olarak değerlendirdi. Çiftyürek, "Türk milliyetçiliğinin simgesi bir kişinin adını Kırklar Dağı’na vermek yanlıştır ve tahrik edicidir. Diyarbakır halkı bunu kabul etmeyecek. Kürdistan kentlerinden birine bir isim verilme ihtiyacı varsa, Kürt halkının sevilen ve saygın tarihi kişiliklerden birinin ismi verilmelidir. Bu ismi önermek ve dayatmak yeni kaotik sürece zemin hazırlamak anlamına gelmektedir. Kimse ne bizden ne de halkımızdan buna rıza göstermemizi beklemesin. Biran önce bu yanlıştan dönülmesini bekliyoruz" ifadelerini kullandı. 
 
PAK: KAYYIM POLİTİKASININ DEVAMI
 
Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) Genel Başkan Yardımcısı Vahit Aba ise, temsiliyeti olmayan Bahçeli'nin bu tür girişimlerle kentte varlığının sürdürülmek istendiğine dikkati çekti. Aba, bu durumun kayyım politikasıyla alakalı olduğuna işaret ederek, "Bu kabul edilemez. Devlet adına belediyeye gelmiş biri Bahçeli adına hatıra ormanı yapıyor. Bu Kürdistan düşmanlığıdır" diye kaydetti. (Mezopotamya Ajansı)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar