Kıyı Kanunu Yönetmeliği'ne 'Millet Bahçesi' eklendi: 7 metreye yakın yapı kurulabilecek

Kıyı Kanunu Yönetmeliği'ne 'Millet Bahçesi' eklendi: 7 metreye yakın yapı kurulabilecek
Bakanlığın yaptığı değişiklikle birlikte Millet Bahçesi ile kıyılara yeni binalar dikilebilecek.

İsa Uğur ERDOĞAN


ARTI GERÇEK- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kıyı Kanunu’nun Uygulanmasına Dair Yönetmelik'in bazı maddelerinde değişikliğe gitti. Yönetmeliğin en dikkat çeken unsuru ‘Millet Bahçesi’ yapılan kıyılara 6,50 metre yüksekliğinde yapı inşası yapılabilecek. Böylelikle, Şubat ayında, torba kanunla gelen yapılaşma izni yönetmeliğe girmiş oldu.

Eklenen yeni tanımlamalarla birlikte kıyıların kullanımında denizde ve sahilde yeni yapılaşmalara izin verilecek. Yönetmeliğin, Kıyı Kenar Çizgisi ile ilgili bölümünde yer alan Kısmi Yapılaşma tanımına; "Barınak", "Tonoz Sistemleri", "Rekreatif Amaçlı İskele" bölümleri eklendi. 

KARADA VE DENİZDE YAPILAŞMA

Bakanlığın yönetmeliğe eklediği barınak tanımı ile kamusal hizmetlerde kullanılan gemiler, gezinti ve turizm amaçlı olta balıkçılığı gemileri ile 15 metreden küçük özel teknelerin barınakları için asma kat ile birlikte 5,50 metrelik yönetim binaları eklenebilecek.

Getirilen tonoz sistemleri tanımı ise,  "Korunaklı deniz alanlarında, doğal koy ve ada çevreleri gibi alanlarda kıyıya fiziki bağlantısı olmayan yüzer iskelelerin ve/veya şamandıraların deniz dibine atılan tonoz veya kazık ile sabitlenmesi ile özel tekne ve yatların emniyetli bağlama ve barınma ihtiyacının karşılanması amacıyla kurulan, tekli veya çoklu bağlama imkânı sunabilen sistemlere sahip tesistir" şeklinde.

DENİZ ÜSTÜNE BÜFE

Aynı zamanda tonoz sistemleri aralarında en az 150 metre olmak kaydıyla 6 metrekareyi geçmeyen büfe ve kirletici etkisi olmayan seyyar tuvalet, duş, gölgelik ve soyunma kabini yapılabilecek.

Rekreatif(Eğlenme, dinlenme) amaçlı iskele başlığı ile kıyının niteliğinden kaynaklı denizde yapılabilecek 3 metrelik platform niteliği olmayan yapılar inşaa edilebilecek.

Yönetmeliğin 13. Maddesinin ‘Kıyıda Yapı’ başlığı 'Kıyıda ve Denizde Yapı' olarak değiştirildi. Söz konusu maddeye millet bahçeleri ibaresi de eklenerek, 6,50 metrelik bina inşaatına izin verildi.

‘SALDA GÖLÜ’NDE OLDUĞU GİBİ İŞ MAKİNELERİ İLE KIYI ŞERİTLERİNE GİRECEKLERDİR’

Bakanlığın yönetmelik değişikliğini sorduğumuz Halkların Demokratik Partisi(HDP) İstanbul Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu üyesi Oya Ersoy, "Normalde kanuna göre kıyıyı değiştirecek boyuttta kazı yapılamaz, kum ve çakıl çekilemez ama millet bahçelerini yapmak için muhtemelen Salda Gölü’nde olduğu gibi iş makineleri ile kıyı şeritlerine gireceklerdir. Ayrıca yapılan tesislerin işletmeleri kimbilir kimlerin elinde olacak" dedi.

Ersoy, 14 Şubat tarihli Coğrafi Bilgi Sistemleri ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasını öngören torba yasaya istinaden yönetmelik değişikliğine gidildiğini belirterek, "Yapılan bu değişiklik ile kıyı kanunun 6. Maddesinde değişikliler yapıldı. Yapılan değişiklikler kıyı şeridinde kurulacak tesislerin neler olduğunu söylüyor ve kıyı şeridine kurulacak tesislere eklemeler yapıyor.  6 maddeye bu değişiklik ile iki bent ekleniyor biri Enerji iletim ve dağıtım hatları, boru hatları, diğer iletim hatları, diğeri de millet bahçeleri.

Normalde kanuna göre kıyıyı değiştirecek boyutta kazı yapılamaz, kum ve çakıl çekilemez ama millet bahçelerini yapmak için muhtemelen Salda Gölü’nde olduğu gibi iş makineleri ile kıyı şeritlerine gireceklerdir. Ayrıca yapılan tesislerin işletmeleri kim bilir kimlerin elinde olacak" ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar