Prof. Dr. Ertuğrul: Kızamık, HIV, sıtma ve tüberküloz vakalarında artış var

Prof. Dr. Ertuğrul: Kızamık, HIV, sıtma ve tüberküloz vakalarında artış var
Göçmenlere sağlık kontrolü yapılmadığını belirten Prof. Dr. Ertuğrul, ‘Tüberküloz, sıtma gibi hastalıklar da sık görülmeye başlandı’ dedi. Göçmen çocukların aşılanmasını istedi.

Türkiye’ye yoğun şekilde yaşanan sığınmacı göçüyle birlikte bulaşıcı hastalıkların sayısında artış yaşandığını açıklayan Klinik Derneği Üyesi Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, "Ülkemize giriş yapan göçmenlerin nasıl hastalık taşıdığını bilmiyoruz. Ancak, hastaneye gelirse tespit ediyoruz" dedi.

Cumhuriyet’e açıklama yapan Klinik Derneği Üyesi Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, "Bizde görülmeyen kızamık, Suriyeli ve diğer uyruklu sığınmacıların özellikle Türkiye’ye gelmesi sonrası artış gösterdi. Onların çocuklarındaki aşı oranları düşük olduğundan dolayı yavaş yavaş bizde de görülmeye başlandı. Türkiye bu hastalık konusunda çok başarılı ve aşılanma oranı yüzde 95’lere kadar çıkmıştı. Yüzde beşlik aşı olmayanları da bu sayede korumuş oluyorduk. Ancak, dışarıdan gelenlerle beraber o oranımız düşmeye başladı. Sonucunda da aşı olmayanlara kızamık bulaşır hale geldi. Yurt dışından gelenlerle birlikte kızamık ülkemize tekrar giriş yapıp artış gösterince erişkin yaş grubundan da bağışıklığı düşmüş kişilerde kızamık gördük" dedi.

‘GÖÇMEN ÇOCUKLAR AŞILANMALI VE HASTALIKLARDAN KORUNMALI’

Klinik Derneği Üyesi Ertuğrul, "Sağlık Bakanlığı sağlık çalışanlarında ek bir kızamık aşısı yapılması için genelge göndermişti. Ben, göçmenlerle irtibatlı olan sağlık çalışanları ve güvenlik güçlerinin hatırlatma dozu yaptırması gerektiğini düşünüyorum. En önemlisi göçmenlerin belirlenip onların çocuklarının yapılmamış aşılarının yapılması şart. Bunu da bakanlık yapacak. Bulundukları yerlerde girişte veya barınma yerlerinde aşı yapılmalı. Koruyucu sağlık hizmetlerinin de onlara götürülmesi gerekir. Kontrol edemezseniz riskle ve bulaşıcı hastalıklarla karşı karşıya kalırsınız" dedi.

‘TÜRKİYE’YE GELENLER HİÇBİR SAĞLIK KONTROLÜ YAPILMADAN ÜLKEYE GİRİYOR, KAÇI HASTA BİLİNMİYOR’

Kızamık dışında başka bulaşıcı hastalıkların da Türkiye’de görülmeye başlandığına dikkat çeken Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, "Afrika’dan gelenlerde HIV virüsü bulaşma riskiyle karşı karşıyayız. HIV Afrika’da çok yaygın bir şekilde görülmekte. Bu kişiler bir yolla Türkiye’ye geliyor ve hiçbir sağlık kontrolünden geçmeden giriş yapıyorlar. Bunları da kontrol etmemiz gerekir. Bunların içerisinden kaç kişi HIV pozitif bunu bilemiyoruz" dedi.

‘TÜBERKİLOZ, SITMA GİBİ HASTALIKLAR DA SIK GÖRÜLMEYE BAŞLANDI’

"Veri yok, test yapılmıyor. Sadece rahatsız olursa ortaya çıkıyor" diyen Ertuğrul, sözlerini şöyle tamamladı: "Tüberküloz, sıtma gibi hastalıklar da sık görülmeye başlandı. Kayıtsızlık ve kuralsızlık sağlık alanında en büyük sıkıntılarından biri."

Öne Çıkanlar